Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΡΩΜΑΙΪΚΩΝ ΕΥΑΓΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ


Έκλεισε επισήμως το Σχολείο του Μ. Ρεύματος μετά από αίτημα της ίδιας της κοινότητας



Το υπουργείο Παιδείας, δια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Μπεσίκτας, κοινοποίησε στην εφοροεπιτροπή της κοινότητας Μ. Ρεύματος τη θετική ανταπόκρισή του σχετικά με το αίτημα κλεισίματος του δημοτικού της σχολείου.

Η επιτροπή είχε αποταθεί πριν από περίπου ένα χρόνο για το κλείσιμο του σχολείου. Πλέον, αναμένεται η απόφαση του Βακουφικού Συμβουλίου για τον αποχαρακτηρισμό του.


Ο βακουφικός νόμος επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό σχολείων εφόσον το ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ενδιαφερόμενου βακουφίου και υπό τον όρο ότι η αρμόδια διεύθυνση Παιδείας το έχει χαρακτηρίσει ανενεργό.

Τα τελευταία 2 χρόνια αποχαρακτηρίστηκαν από το Βακουφικό Συμβούλιο τα σχολεία των κοινοτήτων Τσενγκελκιοϊ, Μπουγιούκντερε, Σταυροδρομίου και Μπεσικτάς τα οποία είχαν κλείσει προ πολλών δεκαετιών ελλείψει μαθητών.

Με τη νέα αυτή θετική εξέλιξη εισακούστηκε το χρόνιο αίτημα της ρωμαίικης κοινότητας και ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση 15 και πλέον ανενεργών σχολείων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τα επιμέρους βακούφια.

Εκ του προσωρινού Δ.Σ.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ anatoliblog:

Κατά πληροφορίες του ιστολογίου μας και η σχολή του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου βαίνει προς «αποχαρακτηρισμό» ως μειονοτικού σχολείου.

Στη περίπτωση που κλείσει επίσημα το Ιωακείμειο Παρθενωγωγείο, λόγω και της τοποθεσίας της το ιστορικό κτίριο προσφέρεται για αξιοποίηση ως έδρας ιδρύματος, υποστηρικτικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την άλλη αποτελεί σημείο προβληματισμού το επίσημο κλείσιμο των ομογενειακών σχολών μας, ως προς τον τρόπο που θα γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κτιρίων τους. Η προσδοκία είναι η αξιοποίηση τους να γίνει με τρόπο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του συνόλου της Ομογένειας και όχι μόνο του τοπικού βακουφίου στο οποίο ανήκει νομικά.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται ότι καραδοκεί ο κίνδυνος, τον οποίο πολύ περιγραφικά διατύπωσε προ καιρού σημαντικός ομογενειακός παράγοντας, ο οποίος είχε πει «με το επίσημο κλείσιμο των σχολείων, θα μπορεί κάποιος απόγονος μας ακόμη και να πουλήσει το Ζάππειο Παρθεναγωγείο ή το Ζωγράφειο Λύκειο, εάν οι σχολές μας θα έχουν κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών…»

Πράγματι, εφόσον ένα βακουφικό ακίνητο παύει να χρησιμοποιείται για τον ευαγή σκοπό που ιδρύθηκε και χαρακτηρίζεται ως προσοδοφόρο, μπορεί να τύχει επιχειρηματικής αξιοποίησης αλλά ακόμη και να πωληθεί.

Γι’ αυτό οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνει η αξιοποίηση των κοινοτικών ακινήτων, είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει πολύ και άμεσα την Ομογένεια της Πόλης.

Αναρτήθηκε από anatoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο