Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Θέλω να γυρίσω στα παλιά...

greeceonlybeauty.blogspot.com
Όσοι είμαστε στα 40 και κάτι θυμόμαστε πως ήταν παλιά η Ελλάδα...

Το πρώτο ψυγείο που είχαμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας ήταν με πάγο...και ποιος δεν θυμάται τον παγοπώλη με το καροτσάκι να φέρνει τον πάγο! εγώ θυμάμαι είχε και μια βρύση το ψυγείο και το καλοκαίρι πίναμε νερό από εκεί, συνέπεια του πάγου που έλιωνε.
Θυμάμαι και τον γαλατά που κάθε πρωί έφερνε το γάλα σε μπουκάλι γυάλινο μεγάλο, και έπαιρνε το κενό από την προηγουμένη φορά.
 Είχαμε κότες και αυγά, μια φορά μου έδωσε η μανα μου αυγά να τα πάω σε μια γειτόνισσα και εκείνη μου έδωσε φρούτα.

 Θυμάμαι πάντα που είχαμε το Πάσχα δικό μας αρνί μεγάλο πάντα!
 Θυμάμαι την μανα μου που έφτιαχνε τραχανά και χυλοπίτες, και την περίοδο αυτή γίνονταν πανήγυρη στο σπίτι... σε όλα τα σπίτια το ίδιο!
 Θυμάμαι τον καλοκαιρινό σινεμά που βλέπαμε επιτυχίες της εποχής (εποχή βιντεοκασέτας) και τα σουβλάκια στο διάλυμα.
 Θυμάμαι το πρώτο καρδιοχτύπι για ένα κορίτσι! ένα μήνα το μελετούσα πως θα της πιάσω το χέρι, η πως θα της δώσω ένα φιλί στο μάγουλο! η σε ένα πάρτι του σχολείου... στην ντίσκο... άρε ντίσκο! περιμέναμε να βάλουν μπλουζ να ζητήσουμε τα κορίτσια να χορέψουμε.
 Θυμάμαι κάθε Κυριακή που μαζευόμασταν στην καφετέρια για το κλασικό φραπέ! τώρα θέλουμε φρεντο ακόμη και εγώ!
 Τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα τα κάναμε πηγαίνοντας με τρακτέρ η φορτηγάκια, δεκαπέντε άτομα πανο χαβαλές ατελείωτος.
 Με αυτά και με τα άλλα ήρθε ο καιρός για τον στρατό... 21 μήνες! τότε τηλέφωνο στη μανα να πάρεις θα έπρεπε να κάτσεις στην ουρά στο ΚΨΜ για το τηλ. με τον μετρητή, και αν δεν είχες τηλ. στο σπίτι έπρεπε να περιμένεις και δεύτερη φορά στην σειρά, γιατί την πρώτη έλεγες στην γειτόνισσα να φωνάξει την μανα σου.
 Απολυτήριο και βουρ για δουλειά! τα πρώτα λεφτά που βγάζαμε τα δίναμε προκαταβολή για να πάρουμε αμάξι, και τα υπόλοιπα δόσεις, δάνεια δεν υπήρχαν, και μάλιστα αυτό που ακούγονταν από όλους πάντα στην κουβέντα ήταν... ευκολίες κάνει? αυτό ακούγονταν για ότι και αν ήθελες να αγοράσεις, χρέος σε τράπεζες δεν είχε κανένας!
Δεν είχαμε πολλά υλικά πράγματα αλλά περνάγαμε καλά, δουλειά διασκέδαση πανηγύρια ατελείωτα... εκδρομές γέλιο χαβαλές όλα αυτά κανονικά στο πρόγραμμα, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο ζούσαμε ωραία!
 Ήρθαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα το πρώτο το πήρα 160000 δρχ! 20000 δρχ πάγιο,   λογαριασμός 60000 δρχ, τι λες ρε... να μην έχω κινητό...πάνω που μάθαινες το πρώτο έβγαινε στο καπάκι άλλο, ούτε που θυμάμαι πόσα έχω αλλάξει.
ΟΙ τράπεζες αρχίζουν να δίνουν κάρτες, και τα μαγαζιά έβαζαν ανακοινώσεις στη βιτρίνα ότι τις δέχονται... από εκεί και πέρα θυμάμαι την μια μαλακία πάνω στην άλλη, αυτοκίνητο δάνειο, ξεχρέωνες το ένα... άλλο στο καπάκι καινούργιο πάλη με δάνειο, επιδοτήσεις για άλλαγμα αυτοκίνητου, δανιο για σπίτι, δάνειο για εξοπλισμό σπιτιού, ανακαίνιση σπιτιού όσοι είχαν σπίτι, βόλτα σάββατο βράδυ με λεφτά από την κάρτα, διακοπές το καλοκαίρι με διακοποδάνεια.
Οι τράπεζες  σε έπαιρναν τηλ. το μεσημέρι για να πάρεις κάρτα... τώρα σε παίρνουν για να την πληρώσεις.
Καθώς κάναμε τα γούστα μας και καλύψαμε ένα μέρος της ματαιοδοξίας μας, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα.
 Οι τράπεζες που σε κυνηγούσαν να σου δώσουν λεφτά, τώρα σε κυνηγούν να τα πάρουν πίσω... και δεν ξέρουν τίποτα για τον "φόνο".
Και όσοι μας πλάσαραν έναν κόσμο ψεύτικο... που έπαιξαν με της τσέπες μας, τώρα που δεν έχουν τι να πάρουν τα μαζεύουν και φεύγουν, να πάνε να ''αρμέξουνε'' και άλλους, και η Ζωή κυλά...
Κάποιος μπορεί να πει τότε πως ζούσε ο κόσμος, που έβρισκε αυτά τα λεφτά που λες ότι είχαν? υπήρχαν δουλείες, γιατί η Ελλάδα παρήγαγε ότι ήταν δυνατό, υπήρχαν βιοτεχνίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, κλωστοϋφαντήρια, γεωργία, τουρισμός, ναυπηγεία, τα πάντα έφτιαχνε η Ελλάδα! τα διέλυσαν όλα οι εργατοπατέρες, που πολλοί από αυτούς έχουν ασχοληθεί και με την πολιτική, φέρνοντας στην Ελλάδα τη νέα τάξη πραγμάτων.
 Εγώ πάντως διαλέγω την παλιά Ελλάδα, και το όνειρο μου είναι να "φάω" τα λαμογια και όλους όσους <<διέλυσαν την Ελλάδα>> με τα ίδια μου τα χέρια.




ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. πως ακριβώς θα τους "φας" ρε φίλε;
    Έχεις παρατηρήσει ποτέ ένα παιδάκι που αν το κοροϊδέψεις με κάτι δελεαστικό θα σε ακολουθήσει; Το ίδιο συνέβη και εδώ όμως η διαφορά είναι προφανής. Εμείς όλοι είμαστε ενήλικοι και φερθήκαμε σαν παιδιά. Σε αυτό δεν μας φταίνε οι τράπεζες ή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα ευχαριστώ για το σχόλιο! πως θα τους φάω? καταρχήν είναι μεταφορική έννοια! και μην φανταστείς ότι είμαι κανένας δολοφόνος, θα τους φάω με το να μην τους ξαναψηφίσω, με το να μάχομαι, αυτά που περάσαμε εμείς να μην τα περάσουν τα παιδιά μας, με το ότι το γλειφιτζούρι ήταν ψεύτικο, πάντα με την γλώσσα τις αλήθειας...Έγραψα θύμησες του παρελθόντος δύσκολα χρόνια... αληθινά ώμος! τα περάσαμε δεν πάθαμε τίποτα! γίναμε δυο μέτρα ο καθένας! και τώρα που είμαστε "μεγάλοι" αρα και έμπειροι θα πρέπει να προστατέψουμε και άλλους... αυτή είναι υποχρέωση και παρακαταθήκη για τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν όλοι ότι το γλειφιτζούρι είναι ψεύτικο πρέπει να κοιτάξουμε την πατρίδα γιατί θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα μας έχει μείνει το γλειφιτζούρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Πέμπτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο