Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ορειβασία στο Βασιλέσι Πρασιάς απο τους "Προβομάστορες"

απο Prasia.com




Παλιοκάτουνο-Οψιμοχώραφα-Μπαλτενήσι-Ασπρόρεμα-Παλούκια-Φτέρη-Κρεβάττια..


Ορειβασία στο Βασιλέσι Πρασιάς διοργανώνει από τις 27 έως τις 29 Μαΐου ο Ποδηλατικός Ορειβατικός Σύλλογος «Προβομάστορες» μαζί με την Ορειβατική Ομάδα «Αλλού για Αλλού».

Η αρχική συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή στις 17:00 στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην συν

έχεια η ομάδα μ τα αυτοκίνητα θα κατευθυνθεί στο χωριό Βασιλέσι (106 χιλ. από το Καρπενήσι στον οδικό άξονα Κερασοχώρι - Γρανίτσα – Ραπτόπουλο).


Το Σάββατο το πρωί η ομάδα θα μεταφερθεί από τον Συνοικισμό Βασιλέσι Πρασιάς μέσω Κέδρων Ευρυτανίας για Παλιοκάτουνα ή Οψιμοχώραφα.

Στη συνέχεια προγραμματίζεται ανάβαση στο Μπαλτενήσι. Η ομάδα θα κινηθεί σε κορυφογραμμή έχοντας στα πόδια της το Ασπρόρεμα. Θα συνεχίσει τραβέρσαροντας την Πλάκα και θα κατασκηνώσει στη θέση Παλούκια. Ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο, θα γίνει ανάβαση στη Φτέρη ή σε κάποια προ-κορφή της (π.χ. Πύργος).

Την Κυριακή θα γίνει κατάβαση από τον αυχένα του Γυφτόκαστρου στα Κρεβάτια και στη συνέχεια στο Βασιλέσι, όπου οι ορειβάτες θα έχουν αφήσει τα αυτοκίνητα.

Η διαδρομή αυτή είναι για ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση.

Απαραίτητος κατασκηνωτικός εξοπλισμός.

Β.Δ.2 - Ω.Π.7 - Υ.Δ.900μ.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 25/5/2011

Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι:

1). Νίκος Μονέζης

2). Κωστής Πετρόπουλος, τηλ.6974507311

Για περισσότερες πληροφορίες: Κωστής Πετρόπουλος, τηλ. 6974507311, email: kostaspetro2003@yahoo.gr.


Τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να προωθηθούν για την Δυτική Ευρυτανία και δει για τα χωριά της Πρασιάς ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ζωή .Ο δήμος οφείλει να εξυπηρετήσει με οποιοδήποτε τρόπο τους εκδρομείς.



Πληροφορίες για το Βασιλέσι Πρασιάς


Η ανατολικότερη συνοικία της Πρασιάς το Βασιλέσι με πολλά αξιοθέατα, χτισμένο στα ανατολικά ριζά του Ντελημιδιού (2162μ.) και της Φτέρης (2126μ.).





Σε τούτο το αλπικό τοπίο, οι άνθρωποι επιμένουν στο τραχύ αλλά ανθρωποκεντρικό βίο, μακριά από τους βίαιους ρυθμούς της αγχωτικής ζωής χωρίς προοπτική. Το βλέπεις στα χαμογελαστά πρόσωπά τους, το ακούς στην καλημέρα τους και στο καλώς ήρθες.

Επί τουρκοκρατίας υπήρξε απόμερο θρησκευτικό ησυχαστήριο. Από την τοπική παράδοση μαθαίνουμε για την ύπαρξη μονής στον Άγιο Αθανάσιο, ίσως μονύδριο, το απόμερο του χώρου συνηγορεί προς αυτό. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός, που σε επιγραφή του τέμπλου αναφέρεται χρονολογία ανιστορήσεως το 1652. Στη περιοχή του Άι Νικόλα έχουν βρεθεί κατά καιρούς πολλά θραύσματα από αγγεία και άλλα αντικείμενα άγνωστης περιόδου. Η τοπική παράδοση μας λέει για κάποιο άγνωστο αρχαίο μεγάλο βασίλειο που υπήρχε στη περιοχή, εξ ου και το όνομα του οικισμού.

Ανασκαφές δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα και γιαυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ούτε να συμπεράνουμε ποιας περιόδου είναι. Δυτικά του βρίσκεται η Πρασιά, με ερείπια αρχαίου κάστρου και αρχαίου οικισμού επίσης. Ανατολικά του, ορθώνονται τα πλούσια βοσκοτόπια του Ντελημιδιού (2162μ.) και της Φτέρης (2126μ.). Πρόκειται και για μια φυσική άμυνα προστασίας σε περίπτωση εχθρικής εισβολής. Από την απόμερη αυτή θέση του οικισμού, κατανοούμε την σημαντικότητά του. Λέγοντας απόμερη, εννοούμε συγκριτικά έναντι των άλλων οικισμών δυτικά του, και της σύνδεσης - πρόσβασης του με τον "ομαλό" και "κεντρικό δρόμο" του Αχελώου ποταμού. Με το σκεπτικό αυτό, η παράδοση για κάποιο μεγάλο βασίλειο, έχει λογική, αλλά δεν παύει να είναι παράδοση. Ευχής έργο, κάποτε η πολιτεία να δώσει λίγο ενδιαφέρον και σε τούτα τα μέρη.

Νοτιότερα του Αγίου Αθανασίου, περί τα διακόσια μέτρα περίπου, βρίσκεται ένας άλλος επίσης αξιόλογος ναός, ο Άγιος Δημήτριος, του 17ου αιώνα και αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο