Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

"Έκλεισε" το Σύμφωνο Ανάπτυξης ύψους €120 δισ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να κινητοποιήσουν πόρους ύψους 120 δισ. ευρώ για την τόνωση της
ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, μετά τη λήξη του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.


Ωστόσο οι ηγέτες, δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του Συμφώνου, ενώ τρεις χώρες -η Ιταλία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία- αρνήθηκαν να υπογράψουν το Σύμφωνο, τουλάχιστον όχι μέχρι το τέλος της Συνόδου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα ενισχυθούν κατά 10 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική δανειοδοτική της ικανότητα στα 60 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 60 δισ. ευρώ θα αφορούν πρωτίστως την ανακατανομή των διαθέσιμων διαρθρωτικών κεφαλαίων (55 δισ. ευρώ) κυρίως προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων και δευτερευόντως την πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων "ομολόγων έργων" που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις υποδομές.

Η νύχτα αποδεικνύεται μακρά, καθώς το σχέδιο των Rompuy, Barroso, Draghi και Juncker για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης επρόκειτο να συζητηθεί στο δείπνο εργασίας. Αυτή την ώρα συνεδριάζουν μόνο οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Rompuy ανέφερε επίσης πως ή αργότερα ή την Παρασκευή θα ανακοινωθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ευρωζώνη, ενώ διευκρίνισε πως αυτά θα συνδέονται με τις συνθήκες της αγοράς. Δύο χώρες-μέλη είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για τη συζήτηση και τη συμφωνία γύρω από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ανακουφίσουν από τα διογκούμενα κόστη δανεισμού είπε, φωτογραφίζοντας την Ιταλία και την Ισπανία.

Τί ζητούν Ιταλία και Ισπανία

Η Ιταλία δεν θα εγκρίνει το Σύμφωνο Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως ότου επιτευχθεί οριστική συμφωνία γύρω από την πρόταση που επιτρέπει στα ταμεία διάσωσης της Ε.Ε. να αγοράζουν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα με στόχο να σταθεροποιηθούν τα spread των χωρών, δήλωσε αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Δεν θα επικυρώσουμε το Σύμφωνο Ανάπτυξης εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τις βραχυπρόθεσμες λύσεις που θα σταθεροποιήσουν τα spread της Ευρωζώνης", δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως και η Ισπανία δεν θα εγκρίνει το Σύμφωνο.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής της δημιουργία ενός ημιαυτόματου μηχανισμού που θα επιτρέπει στα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF, ESM) να αγοράζουν ομόλογα των κρατών-μελών προκειμένου να διατηρούν χαμηλά το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

"Η Ιταλία είναι έτοιμη να προωθήσει αυτή την πρόταση και να την διαπραγματευτεί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Monti δήλωσε πρόθυμος να παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι την Κυριακή προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θα οχυρώσει το ευρώ από την κρίση χρέους.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για μείωση του υπερβολικού κόστους δανεισμού, προειδοποιώντας πως η χώρα του δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της με τόσο υψηλά επιτόκια.

Hollande: Δεν μας εκβιάζουν Ιταλία και Ισπανία

Η υπό όρους συγκατάθεση της Ισπανίας και Ιταλίας στο Σύμφωνο Ανάπτυξης δεν είναι "εκβιασμός" ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος προέδρος, Francois Hollande, σχολιάζοντας την απόφαση των δύο χωρών να μην εγκρίνουν το Σύμφωνο εάν πρώτα δεν συμφωνηθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα τις ανακουφίσουν από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Για την Ισπανία ο Hollande ανέφερε πως θέλει να αποφύγει να αναλάβει το χρέος των τραπεζών, ενώ για την Ιταλία πως απαιτεί έναν μηχανισμό που θα μειώσει τα επιτόκια του χρέους. Οι δύο χώρες θα αποφασίσουν στο τέλος της Συνόδου Κορυφής εάν θα δώσουν το "πράσινο φως" στο Σύμφωνο Ανάπτυξης. Οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σταθερότητας θα συνεχιστούν την Παρασκευή το πρωί σύμφωνα με τον Hollande.

Ξεχωριστά ο Hollande δήλωσε πως οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για βαθύτερη ενοποίηση, ενώ χαρακτήρισε "απαραίτητη" τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης. Η θέση της Γαλλίας είναι πως θα στηρίξει την ενοποίηση μόνο εάν συνοδευτεί από αλληλεγγύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε πως οι ηγέτες των 27 συμφώνησαν σε ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που προβλέπει τη δαπάνη κεφαλαίων ύψους 120-130 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και την εφαρμογή "ομολόγων έργων".

Δεν "τα βρήκαν" για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απέτυχαν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της τοποθεσίας του νέου δικαστηρίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ηγέτες των τριών χωρών θα προσπαθήσουν και αύριο να αναζητήσουν λύση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υπήρξε προκαταρκτική συμφωνία να διαχωριστούν οι δραστηριότητες του δικαστηρίου στα τρία μεταξύ Παρισιού, Μονάχου και Βερολίνου, με τη γαλλική πρωτεύουσα να έχει τη μερίδα του λεόντος στη διαχείριση υποθέσεων.

Ωστόσο, αξιωματούχοι ανέφεραν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία αυξάνοντας το μερίδιο του Λονδίνου στη δραστηριότητα του δικαστηρίου, έτσι ώστε να διαχειρίζεται το 1/3 των υποθέσεων.



Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο