Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Με το «Καβίρειο» έκλεισε το διήμερο για τα 30 χρόνια του «Λάιου»

Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «ΛΑΪΟΣ»,
πραγματοποιώντας εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουνίου, με συνδιοργανωτή το Δήμο Θηβαίων και τη συνεργασία της Θ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Την πρώτη μέρα οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν μελοποιημένη ποίηση, που έπαιξαν και τραγούδησαν μέλη και φίλοι του συλλόγου και απήγγειλε ο ηθοποιός Λάμπρος Τσάγκας, παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου και απονομή τιμητικών αναμνηστικών στα ιδρυτικά μέλη του, ενώ οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας να θυμηθούν -ή οι νεότεροι να γνωρίσουν -μέσα από φωτογραφικό και έντυπο υλικό τις δράσεις του συλλόγου.

Τη δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις είχαν θέμα το «Ιερό των Καβίρων». Προηγήθηκε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του Καβιρείου, όπου ο Δήμος Θηβαίων διέθεσε μεταφορικό μέσο στους συμμετέχοντες και ακολούθησε ημερίδα στο Συνεδριακό, με ομιλητές την Προϊσταμένη της Θ’ΕΠΚΑ κ. Αλ.Χαραμή, τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ-Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα» κ. Στ. Μπένο, τον Πρόεδρο του «Λάιου» κ. Αν. Φρούσιο και τον Λυκειάρχη του 2ου Λυκείου Θήβας κ. Δ.Μάρκου.

Η κ. Χαραμή παρουσίασε τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο χώρο, τις ενέργειες της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την προστασία του και το ευρωπαϊκό διακρατικό πιλοτικό πρόγραμμα πυροπροστασίας αρχαιολογικών χώρων “FIRESENSE”.

Ο κ. Μπένος, αναφέρθηκε στο ρόλο των πολιτών για την ανάδειξη των Μνημείων και ανέπτυξε  τις πρακτικές που ακολουθεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην ανάδειξη άλλων Θεάτρων της χώρας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του Καβιρείου. Πρότεινε δε  τρόπους,  ώστε μέσα από την συνεργασία του Δήμου Θηβαίων, της Θ΄ΕΠΚΑ, του «ΛΑΪΟΥ» και άλλων φορέων της περιοχής να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσφορά του «Λάιου» στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, λέγοντας χαρακτηρίστηκα:

«Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια δράσης και λειτουργίας, ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους της πόλης μας, του «ΛΑΪΟΥ», για τον οποίο μπορούν να αφιερωθούν πολλές ώρες ανάπτυξης του έργου του. Και πράγματι το έργο του ΛΑΙΟΥ είναι πλούσιο και ποικίλο, στενά δεμένο με όλες τις δράσεις που αναπτύσσονται στην πόλη μας, με απόλυτη επιτυχία και με την ζεστή αποδοχή από τους Θηβαίους».

Σε ότι αφορά το Καβίρειο ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι:

«Το ΚΑΒΙΡΕΙΟ θέατρο, είναι ιδιαίτερης σημασίας και μεγάλης αξίας για τον Ελληνικό και ιδιαίτερα το Θηβαϊκό πολιτισμό. Ένας ιερός τόπος που βρίσκεται στις δυτικές παρυφές των Θηβών, αναξιοποίητος για χρόνια με ευθύνη όλων μας, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων και αποκτά μεγάλη δημοσιότητα.
Είναι κρίσιμο στη σημερινή δύσκολη εποχή να κατορθώσουμε να υποστηρίξουμε δράσεις που άπτονται της αξιοποίησης της πολιτιστικής και της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, καθώς είναι δυνατό, όπως συμβαίνει με τα δέντρα, να αναβλαστήσει η Ελληνική κοινωνία από τις ρίζες της.
Και οι ρίζες της Ελληνικής κοινωνίας είναι η μεγάλη και ανεξάντλητη πολιτιστική της κληρονομιά, ο απέραντος αρχαιολογικός της πλούτος και η πλούσια ιστορία της.
Σε αυτή την κληρονομιά επιτρέψτε μου να θεωρήσω, όχι για να περιαυτολογήσω, ότι η Θήβα κατέχει μεγάλο μερίδιο συμμετοχής, το οποίο πρέπει να αποτελέσει και το κεφάλαιο της ανάπτυξής της. Στα πλαίσια αυτά, θεωρώ, πως σήμερα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας για αναμόρφωση και αναγέννηση του τόπου μας, στηριζόμενοι στην ανυπολόγιστης αξίας κληρονομιάς μας, με αφετηρία το ΚΑΒΙΡΕΙΟ»
         

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο