Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μέτωπο Βενιζέλου - Κουβέλη κατά της Τρόικα, αλλα και του Σαμαρά αν χρειαστεί

Με κοινό μέτωπο θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα στη συνάντησή τους με τον
πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.


Οι δύο ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αποφάσισαν να αρνηθούν να συναινέσουν τώρα σε πρόγραμμα περιστολής 11,5 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την οικονομία και τον ελληνικό λαό.

Στη συνάντηση προετοιμασίας που είχαν το μεσημέρι, ενόψει της τελικής σύσκεψης για τις προτάσεις που θα δοθούν στην Τρόικα, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης συμφώνησαν να προτείνουν στον πρωθυπουργό να υιοθετήσει η κυβέρνηση την εξής γραμμή... άμυνας:

Τώρα μέτρα της τάξης των 6 δισ. χωρίς τις περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα.

Τον Σεπτέμβριο και αφού προηγηθεί η προκαταρκτική έστω συζήτηση για την επιμήκυνση του προγράμματος εφαρμογής στο Μνημόνιο κατά δύο χρόνια (έως το 2016, αντί του 2014) και αφού η Ελλάδα λάβει το πράσινο φως από την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τα υπόλοιπα μέτρα, για τα 5,5 δισ. επιμερισμένα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μετά την ωραία συνάντησή τους δεν έκαναν δηλώσεις καθώς την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη και η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων από τα δύο κόμματα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που θα διερευνούσε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους προσκείμενους στις ηγεσίες των κομμάτων, η πρώτη φάση πρέπει να επικεντρωθεί στις περικοπές και τις οικονομίες κλίμακας από τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση του κράτους σε συνδυασμό με την ένταση των προσπαθειών για τηνπάταξη της φοροδιαφυγής. Πιστεύουν μάλιστα ότι με τις πρώτες αυτές συστηματικές κινήσεις ενδέχεται να υπάρξει και αλλαγή του συνολικού κλίματος για την οικονομία ούτως ώστε να υπάρξει και μερική ελάφρυνση στις απαιτούμενες περικοπές.

Το παρασκήνιο της απόφασης Βενιζέλου - Κουβέλη

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου για τα 11,5 δισ. ήταν εξαιρετικά προβληματισμένοι για το τεράστιο κοινωνικό, πολιτικό, αναπτυξιακό κόστος που θα προκαλούσαν.

Οταν, μάλιστα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε την παρασκευή τον κ. Στουρνάρα διαπίστωσε με... τρόμο ότι να μεν τα μέτρα έβγαιναν αριθμητικά αλλά προβλέπονταν:

Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις συντάξεων του ΟΓΑ, προνοιακών επιδομάτων, μείωση εφάπαξ αλλά και δύο επιπλέον έτη εργασίας για όλους ανεξαιρέτως (από 65 έτη στα 67).

Από το «πετσόκομα» μισθών-συντάξεων και εφάπαξ υπολογίζεται όφελος 2,8 δισ. ευρώ, από την μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ (που θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού Δημόσιου τομέα) περίπου 1 δισ., από τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα 1,1 δισ. και από τους ΟΤΑ άλλο 1 δισ. ευρώ.


iefimerida


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο