Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΒΑΓΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014  


Α. ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ:   «Το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΑΝ ΜΠΕΙ
                                     ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ Θ΄ΑΚΟΥΣΤΕΙ
                                     ΣΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΥΛΙΤΣΑ
                                     ΓΙΝΑΜΕ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ!!!»

       Μαζί με τα πρώτα  κλάματα  προσαρμογής των  νηπίων στο πρώτο τους σχολείο ήρθαν και οι πρώτες  σταγόνες βροχής  για να μας θυμίσουν  την αλλαγή της εποχής.
…«Καλώς μας ήρθες πρώτη βροχή»….Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε πολύχρωμες ομπρελίτσες με ασημένιες (από αλουμινόχαρτο)σταγονίτσες και μπαστουνάκια από καλαμάκια «ΠΛΙΤΣ – ΠΛΑΤΣ, ΠΛΙΤΣ – ΠΛΑΤΣ, στο σπίτι τρεχάλα……»

 «Πέφτουν τα φύλλα απ΄τα δεντράκια»….Σχεδιάσαμε διάφορα φυλλαράκια και τα παιδάκια τα ζωγράφισαν με τέμπερες και πινέλα σε κιτρινοπράσινους-πορτοκαλί-καφέ και χρυσούς τόνους για να ξεκινήσουν το ταξίδι του φθινοπώρου μακριά από τα κλαδάκια τους και να δημιουργήσουν ένα ζεστό πολύχρωμο πάπλωμα κάτω στη γη  απ΄όπου θα ξεπροβάλλουν  τα μικρά μας σαλιγκαράκια

 Μετά τα πρωτοβρόχια ξεκινούν την βολτούλα τους αφήνοντας πίσω  τα χρυσαφένια  σαλάκια τους. Τα παιδάκια δημιούργησαν τα δικά τους σαλιγκαράκια από καπάκια, πλαστελίνες  και χρυσόσκονες.

 Επίσκεψη του πατέρα Πολύκαρπου στον Παιδικό Σταθμό μας, γνωριμία με τα καινούργια παιδάκια ,παιχνίδι, ζωγραφική, τραγούδια και συμμετοχή στην εργασία της ημέρας. Στο τέλος πρόσφερε στα παιδάκια μία εργασία θρησκευτικού περιεχομένου για να την ζωγραφίσουν και τι άλλο …….από σοκολατένιες λιχουδιές στο κάθε ένα παιδάκι.   

Τα Φρούτα : Μήλα και Αχλάδια έχουν την τιμητική τους στις δημιουργικές εργασίες του φθινοπώρου .Ζωγραφίζουμε  με τέμπερες , σφραγίζουμε  με κομμένα μήλα, κολλάμε σκουληκάκια,  και  βάζουμε  κορδέλες .

Β.ΟΚΤΩΒΡΗΣ:
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ  ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ της  γειτονιάς μας.
Με  αφορμή  στις 16 Οκτωβρίου την  «Γιορτή Ψωμιού» επισκεφθήκαμε τον φούρνο της γειτονιάς μας.  Στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής ψωμιού, ταξιδεύοντας  από το χωράφι μέχρι και το τραπέζι του σπιτιού. Έμαθαν οι μικροί καταναλωτές τον τρόπο παρασκευής μέσα από το παιχνίδι ενώ είχαν την ευκαιρία να πλάσουν τα δικά τους  ψωμάκια , να ζυγίσουν , να μυρίσουν , να δουν και να μιλήσουν με τον φούρναρη, να φουρνίσουν , να ανακατέψουν υλικά ( αλεύρι – νερό –σουσάμι ), να αισθανθούν την διαφορά θερμοκρασίας και αφού εξερεύνησαν όλους τους χώρους και τα μηχανήματα και κουράστηκαν, απόλαυσαν στο τέλος τις νοστιμιές που έφτιαξαν όπως ζεστά και μυρωδάτα κουλουράκια, πίτσες, ψωμάκια με διάφορα σποράκια.

Καθημερινές εργασίες – παίζουμε, πλάθουμε και σχηματίζουμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας. Έτοιμο το καδράκι για το δωμάτιο του κάθε παιδιού.

Επίσκεψη  στο Οινοποιείο της γειτονιάς μας.
Με αφορμή  τα σταφύλια που έφεραν τα παιδάκια στον Π. Σταθμό και τις εντυπώσεις τους από τον τρύγο πραγματοποιήσαμε  μία επίσκεψη στο Οινοποιείο  με σκοπό να δουν τα παιδιά από κοντά πως γίνεται  το σταφύλι μούστος κι μετά κρασί. Ετοιμάσαμε το καλάθι με τα σταφύλια μας και τα μεταφέραμε όλοι μαζί στο οινοποιείο για να πάρουμε κρασί. Τα παιδιά αφού είδαν τις εγκαταστάσεις και άκουσαν  για τον ρόλο του  κάθε μηχανήματος από  την υπεύθυνη, άγγιξαν, μύρισαν, γεύτηκαν και έμαθαν για τα στάδια της επεξεργασίας του κρασιού. Μάθανε για την  μουσταλευριά , τα μουστοκούλουρα , το ξύδι, την σταφίδα, τις ποικιλίες  των σταφυλιών  και τα είδη των κρασιών. Ακολούθησε τραγούδι «στου Μανώλη την  ταβέρνα…….»  στην τραπεζαρία του οινοποιείου ,φαγοπότι με μουστοκούλουρα, γλυκά , χυμό σταφυλιού και………στην υγειά μας ……..
Με  πολλές  θετικές εντυπώσεις, ενθουσιασμούς και δωράκια γυρίσαμε στον χώρο του Π. Σταθμού για να φτιάξουμε το δικό μας σταφύλι  από  φυσικό και ανακυκλώσιμο υλικό.

28η Οκωβρίου : « Το ΟΧΙ το αθάνατο…..»
Γράψαμε το  ΟΧΙ  ,το διαβάσαμε, το φωνάξαμε και κολλήσαμε φυλλαράκια δάφνης και γαλάζιες κορδέλες. Εποπτικό υλικό, αφίσες ,εικόνες από το μέτωπο, , στολή φαντάρου, χρώματα και κατασκευή στεφανιού για την κατάθεση στο Ηρώο στο χώρο της εκκλησίας. Μέσα  από διάφορες δραστηριότητες μάθαμε για την ιστορία και τους άξιους πολεμιστές  του τόπου μας .Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε το βιβλίο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ».Τα παιδιά παρουσίασαν την ΕΙΡΗΝΗ ως όμορφο κοριτσάκι  και καλό  και τον ΠΟΛΕΜΟ  ως κακό, άσχημο, βρώμικο τέρας με μεγάλο στόμα

Ο  Οκτώβρης μας χαιρετάει με την «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ» .   31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Την γιορτάσαμε  φτιάχνοντας όμορφα και στρουμπουλά οικολογικά  ροζ γουρουνάκια  από άδεια κουτιά του καφέ έτοιμα  για  να δεχθούν  την αγάπη των παιδιών και  «κάτι» από το χαρτζιλίκι τους .Λεκτικές εκφράσεις : οικονομία – σπατάλη –τσιγκούνης, ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ, κουμπαράς , τράπεζα. Παροιμίες  όπως «φασούλι το φασούλι……»

Γ.ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ :
 Επίσκεψη στο Ελαιοτριβείο του χωριού μας.
Τα παιδιά έφεραν ελιές από το σπίτι τους και  πήγαμε στο ελαιοτριβείο για να δούμε πως θα γίνουν λαδάκι.    ΝΤΙΛΙ –ΝΤΙΛΙ- ΝΤΙΛΙ……..  τραγουδούσαν τα παιδάκια μέχρι να φτάσουμε και ήταν όλο χαρά με τα όσα έβλεπαν .   Τρακτέρ φορτωμένα με ελαιόπανα    και σκάλες, με εργάτες και δοχεία.
Τα παιδάκια καθοδηγήθηκαν από τον υπεύθυνο, είδαν  όλα τα μηχανήματα  διαδικασίας από  τον καρπό της ελιάς σε λάδι. Μύρισαν, έπιασαν με τα χεράκια τον πολτό πριν γίνει λάδι και τακτοποίησαν μετά το  φρέσκο λάδι στα μεγάλα δοχεία. Παρατήρησαν το χειριστήριο  των μηχανημάτων με  τα πολλά χρωματιστά κουμπιά.
Ακολούθησαν εργασίες στον Π. Σταθμό ,τραγουδάκια, αινίγματα, λεκτικές εκφράσεις, συνταγές και πειράματα με το λάδι και το νερό. Δραματοποίηση του μύθου  «Ο  ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ». Τα παιδάκια πήραν δώρο από την δασκάλα τους ένα μπουκαλάκι ελαιόλαδο και στην  ετικέτα γραμμένο  ένα αίνιγμα «ΔΙΝΩ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΑΪ ΣΟΥ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ ,ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΜΕΝΩ, ΘΥΜΗΣΟΥ ! τι  είναι?

8        ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ  ΜΑΣ
Συζήτηση για τα Αεροπλάνα, τους Ταξιάρχες Μιχαήλ  και Γαβριήλ, παρατηρήσεις και εντυπώσεις από όσα παιδάκια επισκέφθηκαν με τους γονείς τους  τον χώρο με τα αεροπλάνα στην Τανάγρα
Κάποιος πατέρας μας έφερε την στολή του και το καπέλο του ως εποπτικό υλικό. Χαρτοκολλητική  ένα αεροπλάνο και ζωγραφική. Δραματοποίηση  του Μύθου «Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ».

17    ΝΟΕΜΒΡΗ : ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΞΕΓΕΡΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
                              ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ
Συζήτηση  σε μορφή παραμυθιού για την ιστορία του πολυτεχνείου « μια φορά κ΄έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς, όπως όλοι οι βασιλιάδες στα παραμύθια ήθελε να διατάζει….όποιος δεν τον άκουγε τον έβαζε φυλακή…και αυτός πάντα έκανε ότι ήθελε…γιατί όλοι τον φοβόντουσαν…ώσπου μια μέρα κάποια παιδιά, που πήγαιναν σε ένα μεγάλο σχολείο…αποφάσισαν να τον σταματήσουν……με φωνές και φασαρία…..και ένα βράδυ τους πλησίασε το τανκ…..λεκτικές εκφράσεις όπως: Δημοκρατία, χούντα, δικτατορία, αστυνομία, ειρήνη, ελευθερία. Μέσα από φωτογραφικό και ηχητικό υλικό , τραγούδια: «ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ», «ο δρόμος», «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο», βιντεάκια ,μάθαμε για το Πολυτεχνείο, προβληματιστήκαμε…και  αποφασίσαμε να μην ξεχάσουμε ποτέ το Πολυτεχνείο και να αγωνιζόμαστε πάντα για την ελευθερία, την δημοκρατία, την ειρήνη, την Παιδεία και τα δικαιώματά μας.
Ακολούθησαν εργασίες και  κατασκευές. Τα παιδιά έφυγαν το μεσημέρι για το σπίτι τους κρατώντας στο χεράκι τους ένα περιστέρι (χειροτεχνία) και φωνάζοντας « ψωμί – παιδεία – ελευθερία».

 ΣΕΙΣΜΟΣ
    Με αφορμή  τα λογάκια των παιδιών μόλις ήρθαν στον παιδικό……..κυρία  εχθές το βράδυ έτρεμε το σπίτι μας …..έτρεμε το κρεβάτι μου ……και τον σεισμό που έγινε τα ξημερώματα της 17 Νοέμβρη έγινε συζήτηση και είπαμε πως όταν τρέμει η γη γίνεται σεισμός. Πολλές φορές η γη και το σπίτι μας τρέμουν γιατί κάτι συμβαίνει κάτω απ’ το χώμα ή κάτω από την θάλασσα. Αναφερθήκαμε στο τι πρέπει να προσέχουμε όταν γίνεται σεισμός και με ποιους τρόπους μπορούμε να προφυλακτούμε τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο . Εποπτικό υλικό και  εικόνες από περιοχές που έχουν καταστραφεί από σεισμούς.
 



26  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ      Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  (ΠΑΦΛΑΓΩΝ) ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
Οι Παιδικοί Σταθμοί Θήβας και Βαγίων τίμησαν την εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνα  του Προστάτη όλων των Παιδιών  με εκκλησιασμό , αρτοκλασία  την οποία παρακολούθησαν όλα τα νήπια που φιλοξενούνται στους παιδικούς Σταθμούς.
Κοινώνησαν τα παιδάκια του Π. Σταθμού Βαγίων και μετά την Θεία Λειτουργία  ακολούθησε παράθεση πρωινού γεύματος στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

…..και έτσι τελειώνει το πρόγραμμα με τις φθινοπωρινές μας δραστηριότητες και περιμένουμε με λαχτάρα  τον χειμώνα που θα μας φέρει την μεγάλη και αγαπημένη γιορτή όλων των παιδιών …τα Χριστούγεννα……με πολλές εργασίες…ξεκινάμε  λοιπόν …


                                                                
                                               
                                                                        ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
                                                                                ΘΗΒΑΣ -& ΒΑΓΙΩΝ

                                                                «ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ»




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο