Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Σκωτσέζικο ντους από τη Γερμανία λίγο πριν την επίσκεψη Σαμαρά

Στην αναπροσαρμογή της τακτικής της για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, δηλαδή
το αίτημα επιμήκυνσης του Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αμηχανία και προβληματισμός από το σκωτσέζικο ντους στο οποίο υποβάλλουν την Ελλάδα οι γερμανοί αξιωματούχοι.


Η αρχή έγινε χτες με την κατηγορηματική τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Βερολίνο, όπου ουσιαστικά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να «μαλακώσει» το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι Γερμανοί εταίροι μας διαμηνύουν ότι το κλειδί πλέον βρίσκεται στην Αθήνα, η οποία καλείται να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με το Μνημόνιο. Αξιωματούχοι της Γερμανίας ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της Citigroup για τη αρνητική στάση της Άνγκελα Μέρκελ σε κάθε προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Σήμερα ο Μίχαελ Μάιστερ, βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, επανέλαβε ότι η Γερμανία απορρίπτει κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Χρηματοδότηση που θεωρείται είναι απαραίτητη αν δοθεί επιμήκυνση κατά δύο χρόνια στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως είπε χτες και ο κ. Βέστερβέλε, οι γερμανοί δηλώνουν ότι γνωρίζουν «τι τραβάει ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα» αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής στους όρους της χρημαδότησης.

Οι μόνες χαραμάδες αισιοδοξίας που αφήνουν οι γερμανοί εταίροι μας είναι για κάποια μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιείκεια; Σύμφωνα με τον Μάιστερ, θα μπορούσε να αλλάξει η προτεραιότητα κάποιων μέτρων ή το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης των δόσεων. Παράλληλα είπε όμως πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα καθυστερούν και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρίνει τον Σεπτέμβριο αν θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη!

Άλλος βουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, επισήμανε ότι οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι, σημειώνοντας όμως ότι μπορεί να γίνουν αποδεκτές τροποποιήσεις στο επιτόκιο δανεισμού. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί με κάποια ανακοίνωση από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Και το σκωτσέζικο ντους συνεχίστηκε από το έταιρο μέλος του γερμανικού κυβερνητικού σχηματισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, στέλεχος του κόμματος, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μια μικρή παράταση για να εκπληρώσει ορισμένους στόχους του Μνημονίου.

Επιμήκυνση από Οκτώβριο και βλέπουμε

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί παγωμένο αυτό το κύμα διφορούμενων δηλώσεων από στελέχη και αξιωματούχους στη Γερμανία, και επαναπροσδιορίζει την τακτική του για να υποβάλλει το αίτημα για επιμήκυνση. Κύκλοι του Μαξίμου τόνιζαν ότι στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ την Παρασκευή δεν θα τεθεί το αίτημα ούτε θα ληφθούν αποφάσεις.

Στόχος πλέον του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως είναι να δείξει αποφασιστικότητα ότι θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει ένα πειστικό πακέτο μέτρων ώστε να κερδίσει έστω μια δήλωση από την Άνγκελα Μέρκελ ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. Στη συνέχεια, με μια θετική αξιολόγηση από την Τρόικα τον Σεπτέμβριο και την ολοκλήρωση και ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων 11,5 δισ. για την επόμενη διετία, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορέσει να πείσει για την αποφασιστικότητά της.

Παράλληλα, μπροστά στην άρνηση για νέα χρηματοδότηση της χώρας, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να ετοιμάζει σειρά προτάσεων που θα περιορίζουν το κόστος της επιμήκυνσης ώστε αυτό να μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική οικονομία χωρίς να είναι αναγκαίο να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων. Ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση κάνουν πλέον αγώνα δρόμου για να κερδιθεί χρόνος ώστε το ελληνικό θέμα να συμπέσει με τις γενικότερες αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τον Οκτώβριο. Παράλληλα, φέρνοντας το νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα θέσει τους βουλευτές των τριών κομμάτων που τον στηρίζουν μπροστά στο δίλημμα «ή τα ψηφίζετε ή πέφτουμε και ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο»...

iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο