Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Τι κρύβει το πολιτικό φλερτ Σαμαρά-Μέρκελ

Θετικό ήταν το κλίμα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ, με την
γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει κατηγορηματικά πως είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Η συνάντηση των δύο ηγετών, μάλιστα, σχολιάστηκε από το διεθνή τύπο που έκανε λόγο για μια «επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας».


Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ τόνισε πως εργάζεται πάνω στην κατεύθυνση να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, ενώ επανέλαβε ότι «δεν θα κάνουμε βιαστικές κρίσεις και θα περιμένουμε την αξιολόγηση της Τρόικα».

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, επίσης, ότι «η Γερμανία είναι αρωγός της ελληνικής προσπάθειας», και υπογράμμισε με έμφαση ότι αναμένει από αυτή «πράξεις και όχι λόγια». Ωστόσο, επέμεινε ότι περιμένει την έκθεση της Τρόικα πριν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και άφησε να εννοηθεί ότι εάν τηρηθούν οι συμφωνίες «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις της» και έστειλε τρία μηνύματα: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα, δεύτερον ότι η Ελλάδα θα εξαλείψει δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας και τρίτον ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχει η χώρα τους στόχους σύντομα.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ευκαιρία για ανάπτυξη», ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Ανγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρώτη του αυτή συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «σήμερα κάναμε μόνο την αρχή μίας νέα σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Είναι ένα πρώτο βήμα για ένα νέο ξεκίνημα. Δεν περιμένει κανείς να λυθούν όλα τα προβλήματα από τα πρώτα βήματα».

Τη συνάντηση των δύο ηγετών και τα όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο διεθνής Τύπος, με κάποια από αυτά να κάνουν λόγο για μια «επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας». Τα περισσότερα από αυτά τονίζουν πως η γερμανίδα καγκελάριος θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.

Ο βρετανικός Guardian γράφει πως «Μέρκελ και Σαμαράς έκαναν επίδειξη φιλικής διπλωματίας», ενώ σημειώνει εμφατικά πως «η καγκελάριος υποδέχθηκε τον έλληνα πρωθυπουργό στον λάκκο των λεόντων του Βερολίνου, αλλά είπε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

«Η Ανγκελα Μέρκελ δεν έδωσε στον έλληνα πρωθυπουργό επιπλέον χρόνο, αλλά επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θέλει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης», αναφέρει ο βρετανικός «Independent».

Στο ίδιο κλίμα και οι Times της Νέα Υόρκης, οι οποίοι τονίζουν και αυτοί ότι «η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ» και σημειώνουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος «έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όσους Γερμανούς - συμπεριλαμβανομένων κάποιων μελών της κυβέρνησής της - ισχυρίζονται ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση είναι να αποχωρήσει η Ελλάδα», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Στο ίδιο κλίμα και η γαλλική «Le Figaro», όπου τονίζει ότι «η Μέρκελ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», ενώ η «Liberation» αναφέρει ότι «υποδεχόμενη τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, η καγκελάριος έπαιξε το χαρτί του κατευνασμού. Αλλά αναβάλλει για αργότερα τυχόν παραχωρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».

 iefimerida


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο