Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Ακόμα και σήμερα μπορεί να κλείσει το "πακέτο" των μέτρων

Της Δήμητρας Καδδά


Με τη φράση «ακόμη και σήμερα μπορεί να κλείσει το πακέτο» ξεκίνησε την ενημέρωση του, τις πρώτες πρωινές ώρες,
υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στην τετράωρη συνάντηση με την ηγεσία της τρόικας. Εξήγησε ότι το χθεσινό σκηνικό, στο οποίο ήταν ισχυρή η πιθανότητα να μην "κλειδώσει" εντελώς το πακέτο έως ότου αναχωρήσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα η τρόικα από την Αθήνα, φαίνεται να ανατρέπεται.

"Μία καλή ιδέα έπεσε στο τραπέζι", ανέφερε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να την κοινοποιήσει, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί έγκρισή της από τους προϊστάμενους της τρόικας στην Αθήνα, δηλαδή το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Όπως εξήγησε, αν όλα πάνε καλά, ακόμη και σήμερα μπορεί το πακέτο να κλείσει σε διαπραγματευτικό επίπεδο και εν συνεχεία θα πρέπει να αρχίσει να γράφεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο αλλά και να εγκριθούν τα μέτρα από τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και από τους δανειστές, με τελική ημερομηνία το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, όπου και θα επικυρωθεί. Το στέλεχος ανέφερε ότι το "πακέτο μέτρων θα κλείσει όταν θα εγκριθεί και από το Eurogroup". Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί έως το τέλος της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, δηλαδή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Το ίδιο στέλεχος, αναφερόμενο στα μέτρα, είπε ότι έχει «κλειδώσει» οριστικά στα 7,5 δισ. ευρώ το «πακέτο» μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η οποία υπολογίζεται ότι θα «εξοικονομήσει» 1,1 δισ. ευρώ. Το στέλεχος ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, άσκησε βέτο όταν προχθές ο κ. Πολ Τόμσεν ζήτησε πρόσθετες περικοπές, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν υπογράφω, θα φύγω».

Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ φέρεται επίσης να έχουν μπει 1,5 δισ. ευρώ από διαθρωτικά μέτρα (ΟΤΑ, υγεία, παιδεία, άμυνα κλπ) και αναζητούνται τα υπόλοιπα στο μέτρο -ή μέτρα- έκπληξη. Το στέλεχος ανέφερε ότι έντονες ενστάσεις φέρει η τρόικα για τους ΟΤΑ, ισχυριζόμενη ότι δεν θα αποδώσουν μέσα στην επόμενη διετία οι περικοπές αλλά αργότερα αλλά και για διάφορα μικρότερα κονδύλια περικοπών. Έφερε ως παράδειγμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοτικών σχολείων (εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ), μέτρο για το οποίο χρειάστηκε, όπως είπε, δίωρη διαπραγμάτευση για να γίνει κατανοητό.

Πρόσθεσε ότι πέρα από το πακέτο περικοπής δαπανών 11,5 δισ. ευρώ υπάρχουν και τα 2 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων (προβλέπονται στο μνημόνιο του Μαρτίου για να συπληρωθεί το ποσό των 13,5 δισ. ευρώ μέτρων, όπως διευκρίνισε χθες το βράδυ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος του ΥΠΟΙΚ). Διευκρίνισε ότι το νέο φορολογικό πακέτο θα ισχύσει από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δημιουργηθούν το 2013. Τόνισε ότι το βασικό είναι να φορολογούνται όλοι με βάση στοιχεία και βιβλία.

Η σημερινή νέα συνάντηση τρόικας-ΥΠΟΙΚ, προσδιορίζεται προσωρινά για τις 16:00.Έχει προγραμματιστεί επίσης για τις 12:00 συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Και οι φόροι στο τραπέζι

Η «είδηση» που ήρθε από κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μία ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης ήταν ότι βρέθηκε μέτρο-έκπληξη που τελεί υπό έγκριση από τους δανειστές. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πολύωρη συνάντηση της τρόικας έγινε μεγάλη συζήτηση για τους φόρους, δηλαδή για το πακέτο των 2 δισ. ευρώ αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναφέρθηκε και το σχέδιο για κεφαλικό φόρο από 150 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Παρουσιάστηκαν επίσης σενάρια ύφεσης με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να «πείσει» για ύφεση 3,5% το 2013 (σημειώνεται ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και τρόικας με το δεύτερο να επιμένει σε υψηλότερη ύφεση της τάξης του 4% και να οδηγεί έτσι σε αρνητική έκθεση βιωσιμότητας χρέους).

Το οικονομικό επιτελείο πλέον ευελπιστεί να «κλείσει» το πακέτο σήμερα ή το αργότερο έως την Κυριακή. Τότε προγραμματίζουν να αποχωρήσουν οι επικεφαλείς της τρόικας (τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν για να γράψουν το μνημόνιο) για να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της8ης Οκτωβρίου.

Πρέπει έως την 1η Οκτωβρίου να κατατεθεί (υπάρχει συνταγματική υποχρέωση) το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 και να κλειδώσει (με πολιτική συμφωνία και την επικύρωση της τρόικας) το πακέτο των 11,5 συν 2 δισ. ευρώ για να δοθεί η έγκριση από το Eurogroup. Σημειώνεται ότι χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

Οι ολοήμερες διαπραγματεύσεις της Πέμπτης

Από τις 8 το πρωί ξεκίνησαν χθες τις συζητήσεις τους τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Οικονομικών υπό τον γενικό γραμματέα Γ. Μέργο. Στις 4 μ.μ. προστέθηκε μία ακόμη «ομάδα» σε άλλο όροφο του υπουργείου υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Πάνο Τσακλόγλου με την παρουσία του μονίμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τρα παρουσία στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και άλλων υπουργείων. Η μεγάλη της διάρκεια, ήταν η αιτία μάλιστα να αναβληθεί από τις 6 μ.μ. για τις 8.30 μ.μ. η συνάντηση των επικεφαλείς της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Γ. Στουρνάρα.

Οι επιτηρητές έφυγαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα. Ο Π. Τόμσεν μάλιστα αποχώρησε για περίπου μία ώρα προκειμένου -όπως ανέφεραν στελέχη του ΥΠΟΙΚ- να μετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του ΔΝΤ.

Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο