Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Προς μουσείο στην Καλιφόρνια για μόνιμη έκθεση οδεύει το Endeavour

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour άρχισε την Τετάρτη το τελευταίο του ταξίδι πάνω στην άτρακτο ενός ειδικά διαμορφωμένου Boeing 747 το οποίο απογειώθηκε από τη Φλόριντα με προορισμό την Καλιφόρνια όπου θα εκτεθεί σε μουσείο.



Το αεροσκάφος απογειώθηκε τα ξημερώματα (τοπική ώρα) μετά από δύο αναβολές λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Το Endeavour, το νεότερο από τα άλλα τρία λεωφορεία που έκαναν διαστημικές πτήσεις, θα πρέπει να φτάσει στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες την Παρασκευή μετά από αρκετές στάσεις.

Πριν φτάσει στη δυτική ακτή, το γιγαντιαίο 747 θα πετάξει σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από το Κέντρο Κένεντι της αεροπορικής βάσης του ακρωτηρίου Κανάβεραλ καθώς και πάνω από την Αεροπορική Βάση Πάτρικ που βρίσκεται κοντά.

Το τζάμπο τζετ θα πετάξει επίσης, για τον τελευταίο αποχαιρετισμό, πάνω από το Διαστημικό Κέντρο Στένις της NASA στο Μισισιπή και το εργοστάσιο της Michoud στη Λουϊζιάνα, όπου κατασκευάστηκαν οι εξωτερικές δεξαμενές του συστήματος εκτόξευσης. Στη συνέχεια θα προσγειωθεί στο Έλινγκτον Φιλντ κοντά στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον του Τέξας.

Το 747 θα απογειωθεί και πάλι την Πέμπτη με κατεύθυνση το Ερευνητικό Κέντρο της NASA στο Ντράιντεν στην αεροπορική Βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνιας.

Την Παρασκευή, θα κάνει πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τη βόρεια Καλιφόρνια, και από διάφορες πόλεις, όπως το Σακραμέντο, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

Τελικός προορισμός όπου και θα εκτεθεί είναι το Διαστημικό Κέντρο της Καλιφόρνιας.

Το ταξίδι του Endeavour στην Καλιφόρνια είναι και μια επιστροφή στην πατρίδα, καθώς το λεωφορείο κατασκευάστηκε στο Παλμντέιλ, βόρεια του Λος Άντζελες, για να αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο Challenger, το οποίο ανατινάχτηκε λίγο μετά την εκτόξευσή του το 1986.

Το Endeavour είχε κάνει την τελευταία διαστημική αποστολή του τον Μάιο του 2011.

Μετά το τέλος του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων πολλές αμερικανικές πόλεις ανταγωνίζονται για το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τα διαστημόπλοια.

Το Discovery, το παλαιότερο από τα λεωφορεία, εκτίθεται πλέον στο Κέντρο Στίβεν Άντβαρ-Χέιζι, ένα παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Αέρος και Διαστήματος κοντά στην Ουάσινγκτον. Πήρε τη θέση του Enterprise, ενός πρωτότυπου που δεν πέταξε ποτέ στο διάστημα· αυτό με τη σειρά του βρίσκεται στο Μουσείο Θάλασσας, Αέρος και Διαστήματος στη Νέα Υόρκη.

Τέλος το Atlantis θα πάει στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στο Ορλάντο της Φλόριντας, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου που θα το στεγάσει.

Δύο άλλα λεωφορεία καταστράφηκαν κατά την πτήση, σκοτώνοντας όλο το πλήρωμά τους κάθε φορά: το Challenger το 1986 και το Columbia που διαλύθηκε κατά την επιστροφή του στη Γη το 2003


TA NEA

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο