Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Η θεραπεία της απληστίας»

Οτιδήποτε κι αν σκέφτεται καθένας ξεχωριστά για την απληστία, σε ένα πράγμα συμφωνούμε όλοι: υπάρχει. Αν η απληστία κυριαρχεί κατά πολύ ή λιγότερο στον κόσμο μας είναι θέμα άποψης του καθενός, όχι κατανόησης. Όμως, πώς προσδιορίζεται η απληστία; Είναι ο αλγόριθμος ο οποίος, ενσωματωμένος στο DNA μας, καθορίζει τις αντιδράσεις μας σε ένα συνεχόμενα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει εχθρικό;


Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο πολιτιστικό μας σύστημα που επιβραβεύει τις καλές προσπάθειες; Είναι η ενσωμάτωση της σκοτεινής πλευράς της ύπαρξής μας που έχει τις ρίζες της στο φόβο; Τι γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τη φύση της απληστίας; Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Dido Velema δημιούργησε ένα συμβολικό, εικονικό project με τίτλο «The Cure of Greed» («Η θεραπεία της απληστίας») με σκοπό να μας κάνει να σκεφτούμε ποια είναι εν τέλει η πραγματική αξία του χρήματος, το οποίο αποτελεί συνήθως τη βασική αιτία της απληστίας. 

Συγκέντρωσε το απόσταγμα μελάνης από 10.000 δολάρια μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και στη συνέχεια το τοποθέτησε μέσα σε μια πολυτελή θήκη από μαόνι, μαζί με μια επίχρυση, 24 καρατίων, σύριγγα. «Πρέπει να σκάψουμε βαθιά μέσα μας και να ερευνήσουμε πόσο η απληστία διαμορφώνει ...τις προσωπικές και τις κοινωνικές μας αρχές και πώς επιδρά στο μέλλον του πολιτισμού μας αλλά και στο δικό μας», αναφέρει ο καλλιτέχνης και συμπληρώνει:

«Είμαστε άνθρωποι και αυτή η ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία υπηρέτησε το είδος μας μέσα στον ρου της ιστορίας, εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας αλλά και να διαμορφώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ποιοι είμαστε. Η θεραπεία της απληστείας είναι προσωπική υπόθεση…».
Όσο παράξενο κι αν φαντάζει το project του Velema, είναι διδακτικό και συμβολικό συνάμα και πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε «ποιοι είμαστε και τι πραγματικά ζητάμε από τη ζωή αλλά και τι αξία έχει στ’ αλήθεια αυτό που οι περισσότεροι κυνηγάμε με τόση… απληστία: το χρήμα», όπως επισημαίνει και ο ίδιος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Velema ασχολείται με την εννοιολογική τέχνη με σκοπό να αφυπνίσει συζητήσεις που όλοι έχουμε εγκαταλείψει. Τα projects του έχουν κατά το παρελθόν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, εξαιτίας της «πρόκλησης» που εμπεριέχουν αλλά και του ιδιαίτερου τρόπου που συνήθως χρησιμοποιεί προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματά του. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.



Όπως είπε και με μία εξαιρετική διατύπωση ο Βέλγος οικονομολόγος Bernard Lietaur, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και αποσαφήνισε το θέμα συνοπτικά:

«Η απληστία και ο ανταγωνισμός δεν είναι αποτέλεσμα της αμετάβλητης ανθρώπινης φύσης…

Η απληστία και ο φόβος της έλλειψης, είναι στην πραγματικότητα χαρακτηριστικά τα οποία ακατάπαυστα δημιουργούνται και διευρύνονται, ως άμεσο αποτέλεσμα της χρήσης των χρημάτων…

Μπορούμε να παράγουμε όση τροφή χρειάζεται για να τραφούν όλοι και να δώσουμε εργασία σ’ όλους τους ανθρώπους, αλλά προφανέστατα δεν υπάρχουν χρήματα για να τα πληρώσουμε όλα αυτά.

Ο σκοπός των κεντρικών τραπεζών είναι να δημιουργούν και να διατηρούν αυτή την έλλειψη, άμεση συνέπεια της οποίας είναι η αντιπαλότητα με σκοπό την επιβίωση…»

Αλλά άμα είσαι εθισμένος, δύκολα ξεκολλάς... Σαν την πρέζα ένα πράγμα ρε παιδί μου...

Πηγή: «Η θεραπεία της απληστίας» - RAMNOUSIA 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο