Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Οι Κυριακές του εμπορίου δεν θα φέρουν την ανάπτυξη


του Βασίλη Κορκίδη Προέδρου ΕΣΕΕ

Στη δυσμενή συγκυρία της κρίσης όπου το σύνολο της Μμε βάλλεται πανταχόθεν, ανακοινώθηκαν πρωτοφανείς ρυθμίσεις για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή «σπρώχνει στο κενό» την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή η οποία ενώ φαινομενικά προωθεί τα συμφέροντα των Μμε επιχειρήσεων, στην πραγματικότητα τα προσβάλλει βάναυσα και οδηγεί την ελληνική αγορά σε καταστάσεις και συνθήκες «ζούγκλας». Για τον εμπορικό κόσμο της χώρας μια τέτοια απόφαση θα είναι η χαριστική βολή στις κεντρικές, περιφερειακές και συνοικιακές αγορές σε όλη την Ελλάδα και θα φέρει το παραδοσιακό εμπόριο της χώρας κοντά στο μαρασμό και την απαξίωση.

Δυστυχώς όλα αυτά που υποστηρίζουμε δεν είναι αυθαίρετες υποθέσεις, αλλά η συμπύκνωση της μακρόχρονης εμπειρίας μας στον καθημερινό αγώνα για οικονομική επιβίωση. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές – ειδικά σε μια περίοδο βαθειάς και αδυσώπητης ύφεσης – όχι μόνο δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων των επιχειρήσεων, οι οποίες θα διαθέτουν τη ρευστότητα για να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος της λειτουργίας την Κυριακή. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα λειτουργήσει την επιχείρησή του με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος, ωστόσο είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς. Κατά συνέπεια, θα λειτουργούν μόνο τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τ.μ.) και οι υπόλοιπες εμπορικές αγορές θα είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του κλεισίματος.
Η θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου πάνω στο ζήτημα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς είναι πάγια και ξεκάθαρη: οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, όπως υφίστανται ως σήμερα, καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες εργοδοτών και εργαζομένων, επιχειρηματιών και καταναλωτών. Η αναζωογόνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης δεν θα προέλθει από την αλλαγή του ωραρίου. Θα προέλθει από την τελική διαμόρφωση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Από την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την πάταξη του παρεμπορίου. Και το κυριότερο από τη σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από τις πολιτικές της λιτότητας, η οποία εκ των πραγμάτων μειώνει το προς κατανάλωση διαθέσιμο εισόδημα. Θα το επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά έστω και εάν φαίνεται να απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων»: ώρες λειτουργίας υπάρχουν αρκετές, χρήματα δεν υπάρχουν στις τσέπες των καταναλωτών. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα, σε τέτοιες περιόδους, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες των επιλογών τους.
Εάν η λειτουργία των Μμε Επιχειρήσεων 52 Κυριακές χρόνο ήταν για το καλό μας να είστε σίγουροι ότι θα το θέλαμε πρώτοι εμείς. Οι αντιδράσεις και οι αντιρρήσεις της ΕΣΕΕ, των εμπορικών συλλόγων, των επιχειρηματικών φορέων, των κομμάτων και κυρίως της Εκκλησίας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Η σημερινή κατανάλωση δεν δικαιολογεί τέτοιες προτάσεις και αυτή είναι μία λάθος πρόταση σε λάθος χρόνο.
Ο περιορισμός των 250 τμ δεν εξασφαλίζει τα μικρά εμπορικά καταστήματα στα κέντρα των πόλεων, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης, ο καθένας που έχει κατάστημα σ’ ένα εμπορικό κέντρο ή εκπτωτικό χωριό θα δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Η επιλογή των 250 τ.μ. είναι επίσης περίεργη αφού ο μέσος όρος της επιφάνειας των εμπορικών καταστημάτων είναι τα 85 τ.μ. Επιπλέον, ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτε γιατί το κόστος λειτουργίας αυξάνεται δυσανάλογα, η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώνεται και οι τιμές δεν θα μειωθούν. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι η επιβάρυνση του εργατικού κόστους είναι επιπλέον 8% για κάθε Κυριακή, δηλαδή περίπου 30% το μήνα, αφού για το βασικό μισθό των 865 € εμποροϋπαλλήλου απαιτούνται επιπλέον 270€ το μήνα. Αντίστοιχα, η κατανάλωση ρεύματος για ένα κατάστημα μέχρι 250 τμ υπολογίζεται στα 600-700€ το μήνα, που σημαίνει ότι για κάθε Κυριακή η επιβάρυνση είναι 3-5% (25-30€) και αντίστοιχα 12-15% το μήνα, δηλαδή περίπου 100€. Είναι, λοιπόν, φύσει και θέσει αδύνατο να αντέξει οποιαδήποτε Μμε Επιχείρηση να δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα και 52 Κυριακές το χρόνο.
Στην ΕΣΕΕ δεν έχουμε την πολυτέλεια άστοχων ενεργειών. Κανένας εκσυγχρονιστής δεν θέλει περισσότερο από εμάς το καλύτερο δυνατό για το μέλλον της αγοράς. Εμείς όχι μόνο γνωρίζουμε την αγορά αλλά τη ζούμε καθημερινά και γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ένα τραγικό λάθος, διχάζει την αγορά σε μικρούς και μεγάλους και αγνοεί ότι ο καταναλωτής θέλει όλες τις επιλογές και όλα τα μαγαζιά ανοιχτά. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με την Κυριακή. «Η μάχη της Κυριακής» θα δοθεί με διάλογο και επιχειρήματα από την ΕΣΕΕ και χωρίς "συνδικαλιστικό εμφύλιο". Ενημερωτικά, λέμε ότι η καλύτερη ημέρα τζίρου της εβδομάδας δεν καλύπτει τα επιπλέον έξοδα της Κυριακής και είναι κρίμα που το άρθρο 6 περί Κυριακών αδικεί έναν κατά τα άλλα καλό νέο Αγορανομικό Κώδικα που περίμενε η αγορά από το 1946.
Η ΕΣΕΕ ζητά την απόσυρση του άρθρου 6 και την τροποποίηση του άρθρου 5 και θα καταθέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρωμένη πρόταση για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς με βελτιωμένες προτάσεις.


www.parapolitika.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο