Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος: Ειναι δικό μας θέμα το ταμείο Υδρογονανθράκων



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΤΡΟΙΚΑ

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, κ.Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι δεν απαιτείται η συμφωνία της τρόικας επί των προσχεδίων του νομικού πλαισίου για την ίδρυση του Ταμείου Υδρογονανθράκων καθώς και του σχεδίου δράσης που αφορά την αξιοποίησή τους.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Κύπριος υπουργός έδωσε στην δημοσιότητα απόσπασμα από το μνημόνιο συναντίληψης με την τρόικα μαζί με μέρος της πρόσφατης γραπτής αξίωσης των μελλοντικών διεθνών δανειστών της Κύπρου για εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης τους, πριν από την προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ταμείο Υδρογονανθράκων.


«Είναι σαφές ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχει η αναφορά σε συμφωνία, ενώ η τρόικα με τις υποδείξεις της θέτει όχι μόνο το αναθεώρησης (σ.σ. την αναθεώρηση) αλλά και το συμφωνία (τη συμφωνία), ότι δηλαδή πρέπει να συμφωνήσουν, και γι 'αυτό θεωρώ ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε εμείς όπως συμφωνήσαμε στο μνημόνιο με την Τρόικα », ανέφερε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι λειτουργοί του Υπουργείου Εμπορίου σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των διεθνών δανειστών θα μεταφέρουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των νέων απαιτήσεων της τρόικας στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Επίσης, με επιστολή προς την τρόικα ο υπουργός Εμπορίου θα παραθέσει τις θέσεις της Λευκωσίας με πλήρη σαφήνεια και εντός του γράμματος και του πνεύματος των συμφωνηθέντων στο προσχέδιο του μνημονίου.

Σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα του μνημονίου και με βάση τις θέσεις της Κύπρου η κυβέρνηση έχει υποχρέωση έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013 να αποστείλει το προσχέδιο του νομικού πλαισίου για την ίδρυση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, καθώς και του σχεδίου δράσης που αφορά την αξιοποίησή τους, για σκοπούς κριτικής επισκόπησης από την Τρόικα.

Ο Συλικιώτης ανέφερε ότι μέρος του σχεδίου δράσης έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην τρόικα. Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την διαφωνία του στο ότι πρέπει να προηγηθεί η παρουσίασή του με λεπτομερή τρόπο, εφόσον στην καταρχήν συμφωνία για το μνημόνιο δεν προβλέπεται η υποχρέωση για στενή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ετοιμασία αυτών των κειμένων.



Εξήγησε ωστόσο ότι αν κριθεί ότι χρειάζεται η συμβολή τους θα ζητηθεί. Ο υπουργός Εμπορίου τόνισε επιπλέον πως η κυβέρνηση κρίνει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να προχωρήσει στη δημιουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο