Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Guardian: «Εκρηκτική η κατάσταση στην Αθήνα – Σε κίνδυνο η εύθραυστη πολιτική σταθερότητα»


«Εκρηκτική»- μεταφορικά και κυριολεκτικά- είναι η εικόνα που περιγράφει από την Αθήνα η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», με τις «επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, τραπεζών, ακόμα και σε εμπορικό κέντρο», να πυροδοτούν σενάρια για κλιμάκωση της βίας και αποσταθεροποίηση της εύθραυστης κυβερνητικής ισορροπίας, «από εξτρεμιστικά στοιχεία που στοχεύουν στην εκμετάλλευση της λαϊκής οργής για τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας».


«Σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων», όπως μεταδίδει η Ελενα Σμιθ, «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σημειώθηκε σειρά εκρήξεων από γκαζάκια έξω από γραφεία πολιτικών, κομμάτων, τράπεζες και σπίτια δημοσιογράφων».

«Σήμερα, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο- με τους αξιωματούχους της Αντιτρομοκρατικής να επιδίδονται σε ένα κυνήγι που δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα- κλιμακώνονται οι φόβοι ότι η εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της χώρας μπορεί να πληγεί από εξτρεμιστές αποφασισμένους  να εκμεταλλευτούν την οργή κατά των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας», σχολιάζει ο Guardian.

«Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ανήσυχη», όπως αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα υψηλόβαθμος σύμβουλος του τρικομματικού συνασπισμού, το οποίο υπογραμμίζει ότι «η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμη για να διέλθουμε ομαλά τη φετινή χρονιά».

 «Σε μία χώρα όπου εθεωρείτο μέχρι πρότινος ότι το φάντασμα της τρομοκρατίας είχε εκλείψει- με τη διάλυση της 17 Νοέμβρη- η εμφάνιση ομάδων έτοιμων να αναλάβουν πρωτοφανές ρίσκο έχει σημάνει κόκκινο στις αρχές», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Στην προσπάθειά της να περιορίσει την επιρροή των ακροδεξιών εξτρεμιστών, οι οποίοι έχουν συνταχθεί γύρω από τη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση, με επικεφαλής τους συντηρητικούς, υποσχέθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και ανέλαβε την εξουσία, να δώσει έμφαση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη»».

 Οπως αναφέρει ωστόσο στη βρετανική εφημερίδα ο πρώην αμερικανός διπλωμάτης Μπράντι Κίσλινγκ (σσ διετέλεσε διπλωμάτης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, παραιτήθηκε το 2003 εκφράζοντας την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ), «η αστυνομία, καταπνίγοντας τους παραδοσιακούς αντιεξουσιαστές αντιπάλους της προσπαθεί να επιβεβαιώσει το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, ενώ οι αναρχικοί με τη σειρά τους είναι αποφασισμένοι να την ταπεινώσουν με συμβολικές επιθέσεις».

 «Ειδικοί εμπειρογνώμονες ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία ότι η επίθεση στο Mall είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας για κλιμάκωση της βίας». Ενας εξ’ αυτών, ο δρ Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του γνωστού ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ,  για τον οποίον η απόφαση να χτυπήσει κάποιος σε ένα εμπορικό κέντρο με έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να πυροδοτηθεί κατά λάθος και να σκοτωθούν αθώοι χωρίς να ο αρχικός στόχος, «είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας για κλιμάκωση της βίας», όπως λέει ο ίδιος.

«Σε καιρούς ομαλούς τέτοιες ενέργειες δεν έχουν επιρροή.. Σήμερα ωστόσο ανησυχώ ιδιαιτέρως για την επίδραση που μπορεί να έχει η αρνητική δημοσιότητα στη χώρα και τους επίδοξους επενδυτές, ειδικά ενόψει τουριστικής περιόδου», υποστηρίζει ο δρ Ντόκος.
Του λόγου το αληθές, στο σημείο αυτό η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην πρόσφατη έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όσους αμερικανούς πολίτες επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

«Το κλίμα έφθασε στο σημείο βρασμού, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατηγόρησε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι φίλα προσκείμενος στην τρομοκρατία», γράφει ο Guardian, αναπαράγοντας την είδηση με την ομιλία του κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου.

«Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η οικονομική κρίση- με την κατάρρευση των πολιτικών κομμάτων που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974- προσφέρει γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια εξτρεμιστικών οργανώσεων».

«Η δεξαμενή στρατολόγησης έχει χωρίς αμφιβολία διευρυνθεί», αναφέρει στον Guardian η δρ Μαίρη Μπόση ειδική σε θέματα Διεθνούς Τρομοκρατίας. «Το κενό που άνοιξε όταν τα πολιτικά κόμματα σταμάτησαν να πείθουν γεμίζει με εξτρεμιστές», λέει η δρ Μπόση, η οποία υποστηρίζει ότι «παρά το γεγονός ότι αυτές οι οργανώσεις είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένες περιλαμβάνουν στους κόλπους τους  και νεαρούς μεσοαστικής τάξης και προνομιακής κοινωνικής προέλευσης».

Οσο για τις προβλέψεις της, είναι μόνο δυσοίωνες: «Στο μέλλον, θα δούμε περισσότερη βία, και δεν αποκλείεται οι επιθέσεις να είναι πιο φονικές», εκτιμά.
Με αυτή τη διαπίστωση ολοκληρώνεται και το δημοσίευμα του Guardian.

tovima.gr


olympia


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο