Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΕΚΤ: Μείωσε στο 0,5% το βασικό επιτόκιο



"Εκοψε" το επιτόκιο η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο σε νέο ιστορικό χαμηλό σε μια προσπάθεια να «τραβήξει» την ευρωζώνη από τη μακροβιότερη ύφεση των τελευταίων 40 και πλέον ετών.


Όπως αναμενόταν το δ.σ. της ΕΚΤ ψήφισε για τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 0,25% στο 0,5%, από το 0,75% στο οποίο διαμορφωνόταν από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1% από 1,5%

Από τότε η ΕΚΤ είχε επικεντρωθεί περισσότερο σε «μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας, κυρίως μέσω της δημιουργίας ενός νέου προγράμματος για την αγορά κρατικών ομολόγων, γνωστό ως ΟΜΤ».

Η δημιουργία των ΟΜΤs τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει μια απότομη βελτίωση του κλίματος στις αγορές στην ευρωζώνη, ακόμη και χωρίς να το χρησιμοποιήσει.

Το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε, και είναι τώρα σε χαμηλό 30 μηνών. Ωστόσο, η βελτίωση απέτυχε να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την έκθεση χορήγησης δανείων της ΕΚΤ για τον Απρίλιο, αποδεικνύεται ότι οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές αποτρέπουν ακόμη τις τράπεζες από το δανεισμό και τις επιχειρήσεις από το να επενδύουν.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η σημερινή μείωση, η πρώτη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, φέρνει την ΕΚΤ πιο κοντά στο να εξαντλήσει τα συμβατικά εργαλεία πολιτικής, ενισχύοντας τις προοπτικές για ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ή για νέα μη συμβατικά μέτρα.

Η πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το 1999


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο