Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Η.Π.Α.: Νέο ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης


Το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης κατάφερε να σπάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α..

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «X-51A Waverider» απογειώθηκε τη Μ. Τετάρτη από την αεροπορική βάση «Έντουαρτς» και ταξίδεψε 230 ναυτικά μίλια (426 χλμ.) στη μεγαλύτερη υπερηχητική πτήση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί. Το μέγιστο της ταχύτητας του έφθασε τα 5,1 Μαχ, το οποίο και διατήρησε για περισσότερα από έξι λεπτά. Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων, το αεροσκάφος συνέχισε να αποστέλει δεδομένα τηλεμετρίας, έως ότου έπεσε στη θάλασσα και καταστράφηκε, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο. Συνολικά, 370 δευτερόλεπτα συνεχούς αποστολής δεδομένων συγκέντρωσαν οι ερευνητές.

«Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Πιστεύω ότι όλα όσα μάθαμε από το "X-51A Waverider" θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και θα αποτελέσουν θεμέλιο για μια σειρά υπερηχητικών εφαρμογών», εξήγησε ο διευθυντής του προγράμματος, Τσάρλι Μπρινκ.

Το αεροσκάφος ήταν εφοδιασμένο με κινητήρες «scramjet», οι οποίοι προσφέρουν ταχύτητες που μέχρι τώρα ήταν εφικτές μόνο μέσω της χρήσης πυραυλοκινητήρων. Οι εν λόγω κινητήρες διαφέρουν από άλλους κυρίως επειδή χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες ως καύσιμο, το οποίο εγχύεται στους θαλάμους καύσης του «scramjet» και αναμειγνύεται με τον αέρα οπότε και προκαλείται ανάφλεξη.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας


Zougla.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο