Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Έκλεισε το deal για τον ΟΠΑΠ


Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Δεκτή έκανε το ΤΑΙΠΕΔ την νέα, βελτιωμένη, πρόταση της Emma Delta Ltd. για το 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, αφού ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, έδωσε το «πράσινο φως» για την αποδοχή της πρότασης.

Η Emma Delta Ltd., είναι επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc και Γ. Μελισσανίδη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο fund μετέχουν επίσης η ιταλική Lottomatica καθώς και σημαντικής οικονομικής επιφάνειας Ρώσοι και Τσέχοι επενδυτές.

H σύμβαση για την απόκτηση του 33% της ΟΠΑΠ θα πρέπει εν συνεχεία να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί από τη Βουλή και την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμού.

Στα 712 εκατ. ευρώ το συνολικό τίμημα

Για έναν "καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό", από τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ταμείου.

"Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τον ΟΠΑΠ έναν καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια" αναφέρει και συνεχίζει:

"Η κοινοπραξία EMMADELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκ. € (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκ. €.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. € και αποτελείται από τα 652 εκ. € πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. €, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. €, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. €, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. € στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους".

"Η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση"

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία "η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας".

"Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο" σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Προσθέτοντας πως "το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία".

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η νέα προσφορά της Emma Delta Ltd για το 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. To fund επανήλθε ανεβάζοντας κατά 30 εκατ. ευρώ την αρχική του προσφορά, η οποία είχε τοποθετήσει τον πήχη στα 622 εκατ. ευρώ.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αξιολογήσει την πρόταση του επενδυτικού σχήματος.

Προ ολίγων λεπτών, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε στο Capital.gr πως η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως το ελληνο – τσεχικό επενδυτικό fund Emma Delta προχώρησε στην αύξηση της πρότασής του για τον ΟΠΑΠ στα 650 εκατ. ευρώ. Όπως σχολίαζε το Reuters, η Emma Delta είχε διορία έως σήμερα, 1η Μαΐου, για να αυξήσει την προσφορά της στα τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ ώστε η διαδικασία πώλησης να μην καταλήξει σε αποτυχία.

Οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου Εθνική Τράπεζα και Deutsche Bank έχουν εκτιμήσει την αξία του 33% του ΟΠΑΠ στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ ένας τρίτος σύμβουλος τουλάχιστον στα 650 εκατ. ευρώ, ανέφερε το ξένο πρακτορείο.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr ανέφεραν νωρίτερα πως έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν με εκπροσώπους της Emma Delta έγινε αποδεκτή η αντιπρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και το fund ανέβασε την προσφορά του στα 650 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες καθώς το fund επέμενε ότι η αρχική του πρόταση εμπεριείχε ήδη premium, φαίνεται ωστόσο πως η νέα πρόταση συναντά το ύψος (650 εκατ. ευρώ) της αποτίμησης που πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής του Ταμείου.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου για να αξιολογήσει την νέα πρόταση ξεκίνησε στις 14.00.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο