Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Στοπ» της Κομισιόν σε πρόγραμμα για 400.000 ανέργους το οποίο έχει εγκρίνει η τρόικα!

«Στοπ» σε πρόγραμμα το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλιστεί ελάχιστο εισόδημα σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, βάζει η Κομισιόν! Το πρόγραμμα έχει σκοπό την ανακούφιση περίπου 400.000 οικογενειών και έχει θεσμοθετηθεί με νόμο, ενώ έχει πάρει και την έγκριση της τρόικας! Ωστόσο, απορρίπτεται από την Κομισιόν  ως μη συμβατό με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Την απίστευτη αυτή πληροφορία για τη στάση της Ε.Ε που αποκάλυψε σήμερα  η «Καθημερινή», επιβεβαιώνει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο «δεν καταθέτει τα όπλα» (φραστικά) και ζητά άμεσα από τους συναρμόδιους υπουργούς να παλέψουν το πρόγραμμα, δίνοντας μάχη με τους Επιτρόπους. Κυρίως όμως επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο φαίνεται να κατέθεσε ήδη τα «όπλα», αλλά προκειμένου να μην ομολογήσει ότι το πρόγραμμα απορρίφθηκε και είναι τελεσίδικο, λέει ότι υπάρχουν και... άλλα πολλά προγράμματα που ετοιμάζει για την ανεργία και τα οποία (τα επόμενα)  «θα είναι πλήρως εναρμο­νισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» . Για την «ταμπακέρα», δηλαδή το πώς ένα πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά, έπρεπε να έχει υλοποιηθεί ... χθες για την ανακούφιση των ανέργων και ψηφίστηκε από τη Βουλή αλλά δεν είναι εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ούτε λέξη!...
 Η άρνηση της Κομισιόν
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η άρνηση της Κομισιόν επισημοποιήθηκε σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της ΕΕ Κος Ρισέλ, ο οποίος φέρεται να απέρριψε το πρόγραμμα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η Κοινότητα θα απαιτήσει τα χρήματα πίσω σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ!
Η αιτιολογία που προβάλλεται από την αρμόδια διεύθυνση είναι ότι η λογική του προγράμματος, αντίκειται στους κανονισμούς της ΕΕ για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις».
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η τρόικα έχει ήδη δώσει την έγκρισή της, ενώ στο πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο, η πρωτοβουλία αυτή αναφέρεται μεταξύ των μέτρων στήριξης του κοινωνικού ιστού. Παράλληλα, η τρόικα έχει στείλει και σχετική επιστολή στο υπουργείο Εργασίας στις 11 Μαρτίου, στην οποία σημειώνει ότι «τα προγράμματα αυτά αποτελούν κεντρική συνιστώσα του ευρύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ιδίως δε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξανόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανερχόμενη μακροχρόνια ανεργία απουσία ενός γενικού δικτύου ασφαλείας».
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία αφορά οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη για κοινωφελή εργασία, καλύπτοντας το μισθολογικό κόστος 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών, ή 427 ευρώ μηνιαίως για τους κάτω των 25, αναλαμβάνοντας και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του ίδιου του εργαζόμενου.
ΠΑΣΟΚ: Είναι υπόθεση των υπουργών να δώσουν μάχη για να αλλάξει
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η στήριξη των ανέργων και κατ’ εξοχήν των ανέργων από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, συνιστά νομοθετημένη υποχρέωση και προτεραιότητα της Πολιτείας και στοιχειώδες μέτρο διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής.
Το ΠΑΣΟΚ, που αγωνίστηκε για την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν τάχιστα σε όλες τις αναγκαίες  ενέργειες και να καταστήσουν σαφές στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τέτοιου είδους προγράμματα εναρμονίζονται απολύτως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Πατρίδα μας θα πετύχει  μόνον μέσα από την προστασία της κοινωνικής συνοχής και την ανακοπή της ανεργίας με πρακτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα αποτρέψουν τη μετατροπή της ανεργίας σε μακροχρόνια».
Το υπουργείο Εργασίας δεν ομολογεί τη γκάφα, αλλά επιβεβαιώνει την απόρριψη...
Από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε μια φλύαρη ανακοίνωση, μεταξύ η άλλων τονίζονται τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα: «Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας έχουμε θέσει, επιπλέον, και την ανάπτυξη σχετικής δράσης που αφορά σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πλήρως εναρμο­νισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»....


 eklogika.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο