Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Για υποκρισία και έλλειψη αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό κατηγόρησε ο Γιώργος Παπανικολάου την Ε.Ε.


Άμεση επιτάχυνση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία αλληλέγγυων μηχανισμών στον τομέα του ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής ζήτησε, απευθυνόμενος στην αρμόδια Επίτροπο κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου σε παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο.
Ο κ. Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δημιουργία μόνιμου ενωσιακού προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης δικαιούχων διεθνούς προστασίας, στηλίτευσε την αδράνεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην υιοθέτηση θαρραλέων και αλληλέγγυων πολιτικών, κάλεσε την Επιτροπή να καταθέσει άμεσα πρόταση για την εσωτερική επανεγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε επιπρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες- όπως την εφαρμογή μιας ρήτρας κατανομής στα κράτη μέλη του αριθμού των ατόμων που αιτούνται άσυλο και που κατά κύριο λόγο βαρύνουν την χώρα μας- ενώ μίλησε για συνεχή μετάθεση ευθυνών που συνιστά υποκρισία την ώρα που ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, καλούνται για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης να σηκώσουν στην πλάτη τους το δυσανάλογο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Τρία χρόνια πριν, κα. Επίτροπε, όταν συζητούσαμε το πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, είχα υποβάλει ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόταση που είχαν συνυπογράψει συνάδελφοι από άλλες πολιτικές ομάδες για την συμπερίληψη σε εκείνη την πρόταση και της εσωτερικής επανεγκατάστασης. Εσείς τότε, από το βήμα της Ολομέλειας, μου είχατε πει ότι η Επιτροπή θα επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση για τη μετεγκατάσταση και ότι για τεχνικούς λόγους δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί η πρόταση στην τότε συζήτηση. Όταν στην συνέχεια τέθηκε πάλι το ζήτημα, πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν στο Συμβούλιο την αντίθεσή τους. Έχουμε μια νέα μετάθεση ευθυνών και λέμε ότι, αφού υπάρχει αυτό το πρόβλημα, δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση. Αυτή η μετάθεση ευθυνών όμως, κυρία Επίτροπε, συνιστά τελικά υποκρισία. Συνιστά δε υποκρισία διότι τη στιγμή που συζητούμε για «πακέτο ασύλου», εμείς οι ίδιοι διαπιστώνουμε την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη και για μηχανισμούς που θα υποστηρίξουν αυτή την αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη όμως δεν μπορεί να είναι μόνο θεωρητική, πρέπει να περιλαμβάνει και στην πράξη ισότιμη κατανομή των βαρών – μεταξύ άλλων και με τη θεσμοθέτηση της ρήτρας κατανομής στα 27 κράτη μέλη των αιτούντων ασύλου . Το επαναλαμβάνουμε αυτό διαρκώς αλλά δεν το βλέπουμε στην πράξη. Έχουμε μία καλή πρακτική - το EUREMA - στη Μάλτα• έχουμε δει ποια είναι τα κενά της διαδικασίας• ξέρουμε πώς μπορούμε να την βελτιώσουμε.
Κυρία Επίτροπε, είναι πολύ σημαντικό το φόρουμ που ανακοινώσατε, αλλά σας παρακαλώ να μη διστάσετε να καταθέσετε τελικά την πρόταση για την εσωτερική επανεγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφορά βεβαίως στο Νότο αλλά αφορά και στο Βορρά. Μην διστάζετε να το προτείνετε αυτό διότι πρέπει να τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας. Είναι μια υπόθεση που αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπεται στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι και στο δικό σας χέρι να προωθήσετε την πρόταση αυτή, η οποία είναι καθοριστική για όλους μας».

Γραφείο Βρυξελλών
60 Rue Wiertz, B-1047 Bruxelles
τηλ: +32 2 28 45 254 - φαξ: +32 2 28 49 254
e-mail:georgios.papanikolaou@europarl.europa.eu

Γραφείο Ελλάδας
Μενάνδρου 54, Αθήνα
Τηλ.: 210 5240705 - φαξ: 210 5230276
e-mail: papanikolaou.office@gmail.com



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο