Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τα 115 εκατ. και οι μάχες χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει έξι κομμάτια


Ενα χρόνο μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τις δύο επώδυνες ήττες που ακολούθησαν, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα βρίσκεται στο σημείο μηδέν της ιστορίας του.

Πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει θεωρητικά ακόμη και στη διάσπαση αλλά πάντα υπήρχε η προοπτική της εξουσίας που άμβλυνε τις αντιθέσεις και λειτουργούσε συνεκτικά για τις ομάδες, τις τάσεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες.

Σήμερα όμως και ενώ οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 4,5 έως και 7% είναι πλέον γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενιαίο και δεν διαφαίνεται κάποιος ή κάτι που θα αποτρέψει το μοιραίο. Τα δε σοβαρά οικονομικά χρέη και οι συζητήσεις για τις ευθύνες λειτουργούν ως επιταχυντής των εξελίξεων.

Σήμερα, με τυπική έδρα την Ιπποκράτους υπάρχουν και λειτουργούν ούτε ένα ούτε δύο αλλά 6 ΠΑΣΟΚ. Κι όλα αυτά δεν συναντιούνται πουθενά καθώς δεν υπάρχουν κοινοί στόχοι, κοινά συμφέροντα, κοινή ιδεολογία και στρατηγική.

Αλλο είναι το επίσημο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, άλλο το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, άλλα είναι τα ΠΑΣΟΚ των εκσυγχρονιστών, των λαϊκιστών, των Γεννηματικών, και άλλο το ΠΑΣΟΚ του Παναγιωτακόπουλου και του Καρχιμάκη.

Και σα να μη ν έφταναν όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι μοιρασμένο σε αλλά μικρότερα κομμάτια καθώς υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες στρατηγικής κυρίως στην «ταύτιση» της ηγεσίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αυτοί που κατακρίνουν τον σημερινό πρόεδρο και του ζητούν επιτακτικά να θέσει σαφείς και απόλυτες κόκκινες γραμμές. Αυτοί που αν και δηλώνουν νομιμόφρονες πιστεύουν ότι έχασε τα αντιδεξιά του αντανακλαστικά. Οτι το ΠΑΣΟΚ γίνεται συνιστώσα της Ν.Δ και πως υπάρχει ο κίνδυνος να αφομοιωθεί τελικά από τον κ. Σαμαρά .

Οι Γεννηματικοί

Το ΠΑΣΟΚ των Γεννηματικών, με αφορμή τα δημοσιεύματα και τη συζήτηση για τα οικονομικά. Δεν ξέρουν τι να υποθέσουν με τις διαρροές για τα οικονομικά του κόμματος που τελικά όπως αποδείχθηκε περίτρανα, έβλαψε το σύνολο του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου όπως αρχικά πίστευαν οι διαρροείς. Η ομάδα των Γεννηματικών απορεί με τη στρατηγική μέρους στελεχών του κ. Βενιζέλου και ψάχνει να βρει τους διαρροείς. Οσοι μείναμε εδώ θέλουμε να ξέρουμε τι γίνεται, λέει με έμφαση η Φώφη Γεννηματά σε συνομιλητές της ενώ η ίδια είναι αρκετά ενοχλημένη με την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα από τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για τα ταμεία του και τις μαύρες τρύπες. Πιστεύουν στην ομάδα των Γεννηματικων πως είναι μέρος σχεδίου όλα αυτά για να απαξιωθεί πλήρως το κόμμα στην κοινωνία.

Η κίνηση των 75 και Αριστερή Πρωτοβουλία

Παρά τη θεωρητική κοινή τους εκκίνηση, Μιχάλης Καρχιμάκης και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος λειτουργούν ξεχωριστά. Δεν συναντιούνται καθώς διαφωνούν στον πυρήνα του προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώτος πιστεύει ότι πρέπει ο Βενιζέλος να αλλάξει τακτική και «να συγκρουστεί με τράπεζες, τη Δικαιοσύνη και το παρασιτικό κεφάλαιο».

Ο δεύτερος πιστεύει πως παρά το γεγονός ότι πρόσφερε βοήθεια στον κ. Βενιζέλο και αριστερό άλλοθι, ο ίδιος δεν κάνει για ηγεσία του κόμματος και γι αυτό τώρα τελευταία πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι καταστάσεις στο κόμμα.

Ο Δηήτρης Ρέππας

Αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής είναι το σύνθημα κάποιων άλλων στελεχών που συνομιλούν με τον Δημήτρη Ρέππα που πιστεύει προσωπικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να κλείσει την πόρτα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα αυτά τα στελέχη συναθροίζονται υπό την ευρεία έννοια στους λεγόμενους προεδρικούς του ΠΑΣΟΚ.

Αν και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ορισμένοι δείχνουν να ομιλούν εξ ονόματος του, άλλοτε διερμηνεύοντας τον και άλλοτε διερμηνεύοντας τα δικά τους συμφέροντα.

Ο κ. Παπανδρέου πάντως ενημερώνεται καθημερινά και έχει επαφές με πρώην υπουργούς και συνεργάτες του.

Η υπόθεση με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ τον ενόχλησε γιατί θεωρεί ότι έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί και ηθικά στα μάτια της κοινής γνώμης.

Σε κάθε περίπτωση συνέβαλε καθοριστικά στο να μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ του ίδιου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα οικονομικά αναμένεται να είναι η απαρχή καταλυτικών εξελίξεων πολλές από τις οποίες ενδέχεται να μην υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi


 iefimerida.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο