Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δεν κατέθεσε προσφορά για ΔΕΠΑ η Gazprom

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Απρόοπτη εξέλιξη στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ καθώς δεν κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ η ρωσική εταιρεία Gazprom. 

Τις τελευταίες ώρες πληροφορίες ανέφεραν ότι δημιουργήθηκε ξαφνική εμπλοκή με τους Ρώσους να συνδέουν το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος με την τιμή προμήθειας αερίου με την οποία θα πουλάει το αέριο στην Ελλάδα. 

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε εν μέσω των πληροφοριών και της επίσημης παραδοχής της Gazprom ότι πουλάει στην Ελλάδα κατά 30% ακριβότερα το αέριο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί χαμηλότερο τίμημα από την αποτίμηση. 

Επίσης, στο διαγωνισμό δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η M&M Gas των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου. 

Κάποιες πληροφορίες θέλουν την εξέλιξη αυτή να συνδέεται με τις ενστάσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες για την ενίσχυση της μονοπωλιακής θέσης της Gazprom στην ελληνική αγορά. Μάλιστα κάποιες πηγές, θέλουν να έχει διαμηνυθεί από την πλευρά της Κομισιόν ότι η ελληνική υπόθεση (ΔΕΠΑ) θα εξεταστεί «πακέτο» με την εν εξελίξει έρευνα της Ε.Ε. για μονοπωλιακές πρακτικές των ρωσικών εταιρειών σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η ολοκλήρωση της πώλησης δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από 1 με 1,5 χρόνο, με αβέβαιη έκβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμούν οι συγκεκριμένες πηγές, δε θέλησε η Gazprom να προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει πως δεν υπεβλήθησαν προσφορές για τη ΔΕΠΑ, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι "σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις".

Μια προσφορά για ΔΕΣΦΑ 
Την ίδια στιγμή για τον ΔΕΣΦΑ κατατέθηκε τελικώς μόνο μια προσφορά από την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar. Η προσφορά θεωρείται ότι συνδέεται με το γεωπολιτικό ενδιαφέρον του Αζερμπαιτζάν για τη διασύνδεσή του με τις αγορές της Ευρώπης μέσω του νότιου διαδρόμου και του αγωγού TAP. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος της προσφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΠΑ όσον αφορά την Gazprom. Πέραν όλων των άλλων προκύπτει σημαντική «τρύπα» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2013, συνεπώς, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει ή να αναπροσαρμόσει το πλάνο για το τρέχον έτος ή να αναζητήσει άλλες πηγές κάλυψης της.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνει ότι η Socar υπέβαλε σήμερα δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα της προσφοράς της Socar, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς". 

"Δεν πήραμε επαρκείς εγγυήσεις"
Για μη "επαρκείς εγγυήσεις" κάνει λόγο σε δήλωση - ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ομίλου Sergey Kupriyanov.

Όπως αναφέρει "Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος". 

Και συμπληρώνει: "Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της. Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για την ΔΕΠΑ. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας». 

Ενώ καταλήγει τονίζοντας πως «το αντίτιμο της συμφωνίας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ.»

Απόλυτα επαρκείς οι εγγυήσεις απαντάει το ΤΑΙΠΕΔ 
Για "απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ" κάνει λόγο το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωση για τη μη συμμετοχή της GAZPROM στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, προσθέτοντας ότι "σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών".

Στην ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζει ότι "προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους € 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.2015".

Eπιπλέον, σημειώνει ότι "δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον".

Προσθέτει ότι "επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας".

"Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά", καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου.



Πηγή:www.capital.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο