Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η φιλοσοφία επιστρέφει στον τόπο που τη γέννησε - Ξεκινά στην Αθήνα το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Μια μεγάλη γιορτή, αυτή των φιλοσόφων, το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα μας...

Η φιλοσοφία επιστρέφει στον τόπο που τη γέννησε - Ξεκινά στην Αθήνα το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας φιλοξενεί για πρώτη φορά η χώρα μας. Από τις 4 έως και τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα πάνω από 3.000 σύνεδροι από 105 χώρες, για να παραστούν στις εργασίες. Ανάμεσά τους θα είναι και κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμας, Ο Ουμπερτο Έκο (θα κάνει τα πάντα για να έρθει, αφού τελευταία αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, ο «δικός μας» Αλέξανδρος Νεχαμάς, η Τζουλιάνα Γκονζάλες κ.α.Το θέμα του «Η φιλοσοφία ως έρευνα αλλά και τρόπος ζωής» είναι καίριο, διότι αναδεικνύει τα ηθικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην εποχή της κρίσης.

Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν στην Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος».

Η έναρξη του συνεδρίου θα συνοδευτεί από συναυλία στο Ηρώδειο με έργα κλασικής μουσικής, που έχουν ελληνικό θέμα, αλλά και με έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Για τη λήξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις. Στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής έχει προγραμματιστεί έκθεση εικαστικών με τη συμβολή των φοιτητών της ΑΣΚΤ.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και οργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού. Πρόεδρος της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βουδούρης.

Το Συνέδριο έχει αρκετούς και πολλαπλούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να νοηθούν ως συμπληρωματικοί. Έτσι επιδιώκει :

Να διερευνήσει τις φιλοσοφικές παραδόσεις των διαφόρων περιοχών του κόσμου και να προβεί σε σύγκριση αναμεταξύ τους αναφορικά με  τις διαφορετικές και ποικίλες συμβολές τους και τις τυχόν  αλληλεπιδράσεις τους.

Να αναστοχαστεί  και να υποβάλει σε κριτική εξέταση την αντίληψη για την αποστολή, το έργο  και τους σκοπούς  της φιλοσοφίας στο σύγχρονο κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη  τις συμβολές, τις προσδοκίες και τα κενά  που υπάρχουν στη φιλοσοφική συνειδητοποίηση της συνεργασίας  με άλλους επιστημονικούς κλάδους, με τις πολιτικές, τις θρησκευτικές, τις κοινωνικές, τις οικονομικές, τις τεχνολογικές και τις λοιπές δραστηριότητες και με τις  ποικιλόμορφες  πολιτιστικές  παραδόσεις.

Να τονίσει τη σπουδαιότητα  του φιλοσοφικού στοχασμού  στο δημόσιο λόγο (discourse) για  τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

Λόγω της πολιτιστικής ιστορίας της και της γεωγραφικής της θέσης, η Αθήνα αποτελεί τον  ιδεώδη  τόπο για γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε  φιλοσόφους και φιλοσοφούντες, ακαδημαϊκούς δασκάλους και μη, από όλο τον κόσμο. Το κύριο θέμα του Συνεδρίου που θα γίνει το 2013 «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», με την έμφαση που δίνει και στη θεωρία και στην πράξη, ανακαλεί στη μνήμη τη διακήρυξη του Σωκράτη «ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω».

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας του 2013 καλεί σε συζήτηση για τη φύση, το ρόλο και τις ευθύνες της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων σήμερα. Δεσμεύεται να επιστήσει την προσοχή του στα προβλήματα, στις συγκρούσεις, στις ανισότητες και στις αδικίες που συνδέονται με την ανάπτυξη ενός πλανητικού πολιτισμού που είναι συγχρόνως πολύμορφος και τεχνο-επιστημονικός.

Το κύριο θέμα του Συνεδρίου θα  εξετασθεί, σύμφωνα με την παράδοση των Παγκοσμίων  Συνεδρίων Φιλοσοφίας, στις ακόλουθες τέσσαρες Ολομέλειες και στα επτά Συμπόσια.    

epikaira

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο