Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας παρουσιάζει όλους τους βλάχους των Βαλκανίων (και της Ελλάδος) ως... Ρουμάνους!!!

Γιώργος Λεκάκης
«Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων, μια φυλή θεών…» Πίνδαρος (ΣΤ ΄ Ωδή Νεμεονίκου) Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης μας, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης 

Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσης (ΟΔΕΓ), ο Σύλλογος Δομοκιτών των Αθηνών και ο Αθλητικός και Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Δομοκού πραγματοποίησαν προσφάτως  (15 Ιουνίου 2013) στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού εκδήλωση με δύο θέματα:
Α. «Τι είναι οι βλάχοι» με ομιλητή τον κ. Αχιλλέα Γ. Λαζάρου, ρωμανιστή-βαλκανολόγο, και τ. πρόεδρο της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.
Β. «Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 - Η μάχη του Δομοκού» με ομιλητές τους κ. Κώστα Γαλλή, ιστορικό-ερευνητή και Χρήστο Τσουτσουλόπουλο, πολιτικό μηχανικό-πρόεδρο του Συλλόγου Δομοκιτών Αθηνών.

Με την πρώτη ομιλία απεκαλύφθη ότι το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, κατά την συνεδρίαση της 8ης Μαΐου 2013, τροποποιώντας το άρθρο 1 του νόμου 299/2007 οι βλάχοι των κρατών της Χερσονήσου του Αίμου - άρα και της Ελλάδος - παρουσιάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Ρουμάνοι (!)... μολονότι οι επιφανέστεροι επιστήμονες της ίδιας χώρας, της Ρουμανίας, τεκμηριώνουν αδιάσειστα την ελληνικότητά τους, όπως πρόσφατα ο Cicerone Poghirs.
Η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία, της οποίας ο κ. Αχ. Λαζάρου είναι επίτιμος πρόεδρος, απέστειλε επιστολή προς την πρεσβεία της Ρουμανίας εν Αθήναις, την οποία κοινοποίησε και προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πάντως δημόσια αναίρεση της ολότελα αβάσιμης και ιταμής διεκδικήσεως συντελέσθηκε στον Δομοκό, που έως το 1881 υπήρξε το βόρειο σύνορο του Ελληνικού Βασιλείου, το οποίο και θα παρέμενε παντοτινά, έαν οι βλάχοι της Θεσσαλίας δέχονταν το 1881 τις δελεαστικές «γενναιοδωρίες» της Ρουμανίας, όπως ιστορεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σορβόννης Victor Berard. Επιπροσθέτως καυτηρίασε την ανευθυνότητα και απερισκεψία των Ελλήνων, οι οποίοι αν και δεν διαθέτουν στοιχειώδεις σχετικές γνώσεις, χαρακτηρίζουν τους βλάχους αλλογενείς, ασεβώντας βάναυσα προς τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, οι οποίοι έχουν διακηρύξει στεντόρεια - αλλά και εμπράκτως - ότι είναι Έλληνες.

Ως επιστέγασμα κατά συντυχία ευτυχή την επομένη, μετά τον εκκλησιασμό, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Χαλκιάς επιβεβαίωσε την υπερτρισχιλιετή αδιάλειπτη συμβολή και συνέχεια του ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό, με το πολύτιμο και καταπληκτικό δημιούργημά του, επιγραφόμενο «2500 χρόνια Ελληνική Μουσική» (Αθήναι, 1999), επιμερισμένο σε πέντε ενότητες: Αρχαία ελληνική μουσική, βυζαντινή μουσική, δημοτικό τραγούδι, μικρασιάτικο-ρεμπέτικο, λαϊκό-νεώτερο.

Ο Λάκης Χαλκιάς, γόνος της μεγάλης μουσικής φάρας των Χαλκιάδων[1], τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη συνέχεια και διαχρονικότητα του ελληνισμού. Προσφυέστατα δε και με περισσή σύνεση και οξυδέρκεια έχει εντάξει, όπως και οι εγκριτότεροι ειδικοί επιστήμονες, οι ρωμανιστές, εντός του ελληνισμού και τους βλάχους, επιλέγοντας ορθότατα ως τεκμήριο, στην τρίτη ενότητα, το πανελληνίως πασίγνωστο δημοτικό βλάχικο τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», που υμνεί την προσπάθεια των βλαχόπουλων της ορεινής κώμης των Γρεβενών, να σπεύσουν να συμπαρασταθούν στους συνέλληνες πολιορκούμενους στο Μεσολόγγι. Το τραγούδι αυτό διασκεύσααν ακόμη και οι πασίγνωστοι Beatles και έκαμαν μια διεθνή επιτυχία!
Για περισσότερα:

ΟΔΕΓ - ΠΟΔ-ΔΕΓ, Φαραντάτων 31, ΤΚ 115 27 Αθήναι, τηλ. 210-77.18.077, ιστοσελίδα : www.odeg.gr - ηλ. ταχ. odeg@otenet.gr
Για παρόμοιο θέμα, ο βαλκανολόγος καθηγητής κ. Αχ. Λαζάρου και ο συγραφέας Γ. Λεκάκης έκαμαν ειδική τηλεοπτική εκπομπή, προσκαλεσμένοι του δημοσιογράφου κ. Δημ. Κωνσταντάρα, στην εκπομπή του "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ" (της 16.4.2013), στο ΑΡΤ TV. Μπορείτε να την δείτε εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=t51YkjsLEnY&feature=youtube_gda
Είχα ξανα-ασχοληθεί με το θέμα στο φ. της 22 Ιανουαρίου 2013 όταν παρουσιάζοντας το 4τομο έργο του κ. Λαζάρου «Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής Ευρώπης» έγραφα «Πώς οι Ρουμάνοι προσπάθησαν να... "ρουμανοποιήσουν" τους βλάχους!»... Δείτε το στο: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=87169


Μεγάλη έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος» στην Βαυαρία
Ενώ όλη η Ελλάδα έχει ξεσηκωθεί και ζητάει πίσω τις κλεμμένες αρχαιότητες των Γερμανών ναζί, από την χώρα μας, επί Κατοχής, για πρώτη φορά γίνεται στην Βαυαρία έκθεση με τον τίτλο «ΜΕΓΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» με θέμα την ζωή και το έργο του παμμεγίστου των Ελλήνων!
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μονάχου διοργανώνει, σε συνεργασία με την Γλυπτοθήκη Μονάχου - η οποία έχει όλα τα κλεμμένα, συλημένα και κατεστραμένα αρχαία μέλη και αγάλματα από τον ναό της Αφαίας Αθηνάς Αιγίνης - και μαζί με άλλα 40 μουσεία (!) που βρίθουν ελληνικών αρχαιοτήτων, τις περισσότερες των οποίων κρατούν παρατύπως και θησαυρίζουν (Λούβρου, Λονδίνου, Βερολίνου, Βιέννης Οξφόρδης, Αμστερνταμ, Βρυξελλών, Αμβούργου, Βασιλείας, Νεαπόλεως και άλλων 31 μουσείων!!! - συνολικά 450 αρχαιολογικά αντικείμενα!!!) - στον εκθεσιακό χώρο Λοκσούπεν, της πόλης Ρόζενχάιμ, πάντα στην περισσότερο φιλελληνική από τις άλλες περιοχές της Γερμανίας, Βαυαρία, μια πλουσιώτατη έκθεση, για την ζωή και το πολιτιστικό έργο του   Μ. Αλεξάνδρου. Η δομή της εκθέσεως είναι ειδικά σχεδιασμένη για την μαθητιώσα νεολαία: Με μεγάλους παραστατικούς χάρτες και πίνακες της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου, με τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής του, με σκηνική περιγραφή - με σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό - των πολεμικών επιχειρήσεων και της κατασκευής ειρηνιστικών και πολιτιστικών έργων, κλπ. Αναδεικνύεται το μεγαλειώδες όραμα του μεγάλου Μακεδόνα να ενώσει πολιτιστικά και πολιτισμικά τον τότε γνωστό κόσμο, σ' Ανατολή και Δύση! Διάνυσε γι' αυτό 23.500 χιλιόμετρα, μέσα σε 11 χρόνια, με 40. 000 στρατιώτες, και άφησε την τελευταία του πνοή στην Βαβυλώνα, τον Ιούνιο 323 π.Χ. σε ηλικία μόλις 32 ετών...

Εξεδόθη και 303 σελίδων καλαίσθητος συνοδευτικός τόμος σχετικός με την έκθεση (με κείμενα και φωτογραφίες) στον οποίο γράφουν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Σεεχόφερ, ο Βαυαρός υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης κ. Χόιμπις, η Πρώτη Δήμαρχος της πόλεως Ρόζενχάιμ κ. Μπάουερ και 21 καθηγητές Πανεπιστημίων για όλες τις πτυχές της προσωπικότητος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στα εγκαίνια της εκθέσεως παρέστησαν ο Βαυαρός υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης κ. Β. Χόιμπς, η Πρώτη Δήμαρχος της πόλης Ρόζενχάιμ, κ. Γ. Μπάουερ, ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Ναιντερχελ, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Μονάχου, καθηγητής κ. Ρ. Γκέμπχαρντ κ.ά. εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Χαιρετίσθηκε ιδιαιτέρως ένθερμα η παρουσία του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτρόπου στην Βαυαρία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ελλείψει παρουσίας άλλου επίσημου Έλληνος - άραγε δεν προσεκλήθησαν Έλληνες ή προσεκλήθησαν και δεν παρευρέθησαν;

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2013.
Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες της Βαυαρίας, η βαυαρική τηλεόραση και το βαυαρικό ραδιόφωνο αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στην έκθεση αυτή.

Οι Γερμανοί διοργανωτές οφείλουν να την φέρουν και στην Ελλάδα, στην χώρα που γέννησε αυτά τα εκθέματα και τον πολιτισμό, που έσωσε πολλάκις την Ευρώπη από την επέλαση των βαρβάρων Περσών Ασιατών, αλλιώς θα είναι και πάλι υπόλογοι απέναντι στην διεθνή κοινή γνώμη, ότι με πάγια τακτική τους, στερούν από τον λαό που γέννησε τον πολιτισμό, στοιχεία της ταυτότητός του... Κι αυτό είναι έγκλημα πολιτισμού...

xronos

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο