Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τσερνόμπιλ: Η ραδιενέργεια συνεχίζει να βλάπτει τα δέντρα

Αν και έχουν περάσει 27 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ τον Απρίλιο του 1986, η έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία συνεχίζει να αποτελεί μια βαριά κληρονομιά για τα δέντρα της περιοχής σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Αμερικανοί, Ουκρανοί και Γάλλοι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα δέντρων "Trees", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι οι χειρότερες συνέπειες καταγράφηκαν κατά τα πρώτα χρόνια μετά το συμβάν, όμως μέχρι σήμερα τα δέντρα που έχουν επιβιώσει, συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στο περιβαλλοντικό στρες, πχ λόγω ξηρασίας, ενώ παράλληλα εμφανίζουν μια σειρά από μορφολογικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες, ιδίως τα πιο νεαρά και μικρά από αυτά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έρευνα, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της (περιέλαβε 105 δέντρα, κυρίως πεύκα, σε 12 διαφορετικά σημεία), έρχεται να επιβεβαιώσει τις διαπιστώσεις προηγούμενων μελετών, που είχαν γίνει σε πολύ μικρότερα δείγματα δέντρων της περιοχής.

Συμφωνούν επίσης με άλλες επιστημονικές αναφορές για τις γενετικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στα δέντρα.

«Πολλά δέντρα εμφανίζουν ιδιαίτερα αφύσικες μορφές ανάπτυξης λόγω των συνεπειών των μεταλλάξεων και του κυτταρικού θανάτου, εξαιτίας της έκθεσής τους στην ακτινοβολία», δήλωσε ο Μουσό, ο οποίος από το 1999 διεξάγει επιτόπιες έρευνες στην ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

Έως τώρα η πιο μεγάλη μελέτη αφορούσε μόνο εννέα δέντρα και είχε εστιαστεί κυρίως στις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στη δομή του ξύλου και όχι στην ανάπτυξή τους.

Η ομάδα του Μουσό σκοπεύει να κάνει ανάλογη έρευνα γύρω από το άλλο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όπου πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις, η επίπτωση στα δέντρα φαίνεται να είναι μικρότερη σε σχέση με το ατύχημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.

Αποκάλυψη

Δείτε επίσης

Τσερνόμπιλ: Η πόλη Prypiat εν έτη 2013 (Εικόνες)

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο