Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν έχει ρίξει τις τιμές»

Ανέτοιμη ήταν τελικά η αγορά όσον αφορά στην απορρόφηση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13% στο χώρο της εστίασης.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Διαμαντάκης
Σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Newsbomb.gr διαπιστώθηκε πως η πλειονότητα των καταναλωτών υποστηρίζει ότι δεν έχει παρατηρήσει την έμπρακτη εφαρμογή του μέτρου.

Παράλληλα οι πολίτες καταγγέλλουν πως δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης που αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις.

Πρακτικά λοιπόν μέχρι στιγμής ούτε η φοροδιαφυγή έχει καταστεί δυνατό να περιοριστεί αλλά και όπου το μέτρο έχει τύχει εφαρμογής, δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή η μείωση στους καταναλωτές, αφού η διαφορά στην τιμή είναι μόλις λίγα λεπτά του ευρώ για τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για διάστημα πέντε μηνών (μέχρι 31/12/2013), με την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου και ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, με τη μείωση του συντελεστή στο 13% το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η τελική τιμή των προιόντων θα πρέπει να μειωθεί κατά 8,1%, ώστε η μείωση του φόρου να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Αυτό είναι και το στοίχημα της κυβέρνησης, δηλαδή να περάσει στην αγορά η μείωση του φόρου, διαφορετικά από τις αρχές του έτους ο ΦΠΑ στην εστίαση θα επιστρέψει στο 23%.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:
• Μειώνεται για τους τελευταίους πέντε μήνες του 2013 ο συντελεστής ΦΠΑ στο 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν με βάση την απόφαση και τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έτοιμο, προς κατανάλωση, φαγητό (π.χ. ψητά κοτόπουλα).

• Μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13% στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών και έτοιμων ροφημάτων από τα σούπερ μάρκετ.

• Στην παράδοση φαγητών στο σπίτι θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%.
• Τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%.
• Τα ροφήματα και αναψυκτικά στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ στο room service των ξενοδοχείων (παράδοση στο δωμάτιο) ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, ανάλογα με το πακέτο διαμονής θα ισχύσουν τα εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
δ. Διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.
• 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%) ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.
• 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.
• 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με τις παραπάνω αλλαγές επέρχεται μείωση του κόστους του συνολικού ξενοδοχειακού πακέτου στη χώρα, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς υπαγόταν στον κανονικό συντελεστή 23% το 30% της ενιαίας τιμής.






Newsbomb.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο