Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τεστ κυβερνητικής συνοχής η ψηφοφορία για τα ακίνητα-Φόβοι για διαρροές

Στο... απόλυτο κρας τεστ αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον νέο φόρο ακινήτων με αρκετούς βουλευτές της συγκυβέρνησης να δηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους και το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι όσοι δεν στηρίξουν θα διαγραφούν. Επιπλέον άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για εκείνους που δεν θα «πειθαρχήσουν», ενώ νέα θύελλα ξέσπασε από τις διατάξεις για την Εφορία για τις οποίες ούτε ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ ονομαστική ψηφοφορία έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα 1,2,3,4,,7,31,38 και 54 και η ΔΗΜΑΡ για το άρθρο 7.

Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους για αρκετές από τις διατάξεις.

Πιο ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Πρόκειται για δήμευση και το Σύνταγμα απαγορεύει τη γενική δήμευση. Θέλετε να το ψηφίσω εγώ αυτό; Και η ιστορία μου; Ο πολιτισμός μου;».

Από πλευράς ΝΔ υπήρξαν και άλλοι που άσκησαν κριτική στον υπουργό Οικονομικών, όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης και Αργύρης Ντινόπουλος, οι οποίοι, πάντως, δεν άφησαν να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν τις διατάξεις, αντιθέτως, τόνισαν ότι θα στηρίξουν το νόμο.

Παράλληλα και από το ΠΑΣΟΚ εμμένουν για την ανάγκη να υπάρξει αύξηση στο πλαφόν της ακίνητης περιουσίας για να καλυφθούν οι περισσότεροι δανειολήπτες, ενώ πιέζουν για επιπρόσθετες αλλαγές στις ρυθμίσεις, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξουν διαρροές κατά την ψηφοφορία.

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για την «ομηρία»

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε δια του Γ. Σταθάκη ότι η κριτική που ασκεί το κόμμα του «αφορά στο ότι παραμένουν σε ομηρία, έστω με την μορφή της παράτασης της προθεσμίας, όλα τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο».

«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κανονιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και την ελάφρυνση των βαρών και η κυβέρνηση για τέταρτη χρονιά υπόσχεται ότι θα το δημιουργήσει», τόνισε ο κ. Σταθάκης. Ενώ ζήτησε μετ' επιτάσεως απτά αποτελέσματα και στοιχεία σχετικά με το πόσα νοικοκυριά εντάχθηκαν στις προηγούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Αν ισχύει ότι έχουν κάνει μηδέν αποδοχή του νόμου Κατσέλη και του νόμου Πόσες ρυθμίσεις έκαναν οι τράπεζες με τους δυο αυτούς νόμους.

Υπεραμύνθηκε του νόμου ο Στουρνάρας και έφερε μεταμεσονύκτιες αλλαγές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για ακόμη μια φορά, χαρακτήρισε υπερβολές και ανακρίβειες τα περί δήμευσης και τόνισε ότι ο νόμος σχεδιάστηκε για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους

«Το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», τόνισε και επεσήμανε ότι το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό, σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα, το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. «Είναι δήμευση αυτό;» διερωτήθηκε και στον ίδιο τόνο υπογράμμισε ότι συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει μόνον το 5% των φορολογουμένων, ενώ 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο.

«Με την θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου», υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο κ. Στουρνάρας, επεκτείνουμε τη φορολογική βάση, κατανέμουμε δικαιότερα τα βάρη και διορθώνουμε αναπόφευκτες ελλείψεις της έκτακτης φορολόγησης μέσω ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες».

«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επιτυγχάνει, για την συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας, σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με την επιβάρυνση τους το 2013, της τάξης του 4% έως 20%, που πρέπει να προστεθεί στην φετινή ελάφρυνση κατά 15% του ΕΕΤΑ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε παντως πως «οι ελαφρύνσεις αυτές, δεν είναι προς το παρόν αρκετές και δεν αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματός του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας», κάλεσε ωστόσο τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σειρά νέων προσθηκών και αναδιατυπώσεων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ετσι, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των - εκάστοτε - τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης». Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί αύριο ονομαστική ψηφοφορία.

Νέα «θύελλα» για τα πρόστιμα-σοκ της Εφορίας και παρέμβαση Σαμαρά από τις Βρυξέλλες

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκάλεσε η διάταξη σχετικά με τα πρόστιμα - σοκ για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις τάξεις και κυβερνητικών βουλευτών η επίμαχη διάταξη, υπήρξε τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά στον Γιάννη Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες, με το οποίο ζήτησε την άμεση επανεξέτασή της.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μετέφεραν την έκπληξή του για την κατάθεση της εν λόγω διάταξης αλλά και τη διαφωνία του για το περιεχόμενό της.

Oπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Πρωθυπουργος δεν ήταν ενήμερος για τη διάταξη. «Και βέβαια δεν γνώριζε» , ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, καθώς όπως είπε, προκειται για λεπτομέρειες στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ήδη ο Πρωθυπουργός είναι σε διαβουλεύσεις με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τους νομικούς του συμβούλους και βουλευτές με αντικείμενο την επανεξέταση των προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν στο 30%.

Πλέον, μετά τα όσα έχουν συμβεί, η ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων αναδεικνύεται σε τεστ συνοχής για την κυβέρνηση με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους και το Μαξίμου, από την άλλη πλευρά, να διαμηνύει πως όποιος δεν ψηφίσει θα διαγραφεί.

iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο