Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Route 66 ΗΠΑ: Ο δρόμος του ονείρου

Για πολλές δεκαετίες, ο διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος «Route 66» αποτελούσε την οδική διέξοδο εκατομμυρίων Αμερικανών που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στις εύφορες δυτικές ακτές της χώρας. Σήμερα, ο θρυλικός δρόμος της ελπίδας και του ονείρου αποτελεί «αντικείμενο πόθου» για τους ρομαντικούς road runners όλου του κόσμου.

Είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της, η Αμερική (ή μάλλον οι ΗΠΑ) έχει μάθει να ζει και να ονειρεύεται μέσα από τους θρύλους της. Ενας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα ο αυτοκινητόδρομος «Route 66» (ή αλλιώς «Mother Road»), ο πιο διάσημος ίσως δρόμος του κόσμου, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (1926) για να συνδέσει το Σικάγο με το Λος Αντζελες και το Ιλινόις με την Καλιφόρνια.
Στάση δροσιάς για τους μοτοσικλετιστές στο μαγαζί «Hackberry General Store» στην κωμόπολη Χάκμπερι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στάση δροσιάς για τους μοτοσικλετιστές στο μαγαζί «Hackberry General Store» στην κωμόπολη Χάκμπερι.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Με μήκος 2.448 μίλια (περίπου 4.000 χλμ.) και μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ο «Route 66» υπήρξε ο πρώτος ασφαλτοστρωμένος αυτοκινητόδρομος που διέσχισε τις ΗΠΑ ενώνοντας συνολικά 8 πολιτείες (Ιλινόις, Μισούρι, Κάνσας, Οκλαχόμα, Τέξας, Νέο Μεξικό, Αριζόνα, Καλιφόρνια). Η κατασκευή του υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να δοθεί (οδική) διέξοδος στην οικονομική ασφυξία των κεντρικών αμερικανικών πολιτειών προς την πλούσια αμερικανική Δύση, τη «Γη της Δεύτερης Ευκαιρίας».

Ετσι λοιπόν, από το 1926 και για πολλές δεκαετίες, ο «Mother Road» ταυτίστηκε με τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες εκατομμυρίων Αμερικανών να αναζητήσουν στις δυτικές ακτές της χώρας μια καλύτερη ζωή, να ανακαλύψουν το δικό τους «Ελντοράντο». Αυτός ήταν ο κυριότερος άλλωστε λόγος που ο «Route 66» αγαπήθηκε με πάθος από τους Αμερικανούς, έγινε τραγούδι, ταινία, τηλεοπτική σειρά, μύθος...
Ενας δρόμος για ορκισμένους ταξιδιώτες
Το μεγαλύτερο μέρος του «Route 66» έχει σήμερα αντικατασταθεί από σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους· σταμάτησε ωστόσο να συγκαταλέγεται στο σύστημα αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ από τις 27/6/1985 και μόνο κάποια τμήματα του παλιού γραφικού δρόμου παραμένουν ακόμα αυτούσια, με την ονομασία «Historic Route 66».
Το λογότυπο του «Route 66» υπάρχει ζωγραφισμένο στην άσφαλτο.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το λογότυπο του «Route 66» υπάρχει ζωγραφισμένο στην άσφαλτο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το πνεύμα της ιστορικής διαδρομής παραμένει πάντως ζωντανό μέσα από τα αμέτρητα αξιοθέατα που υπάρχουν καθοδόν και που όλα λίγο-πολύ σχετίζονται με τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο: κλειστά βενζινάδικα με σκουριασμένες αντλίες, ξενοδοχεία και μοτέλ με τις τυπικές αμερικανικές επιγραφές νέον, μουσεία με αστραφτερές Κάντιλακ, Πλίμουθ και Σεβρολέτ, cafes και εστιατόρια με διακόσμηση που παραπέμπει στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, διαφημιστικές πινακίδες εποχής, παροπλισμένοι σταθμοί φορτηγών και καταστήματα «φορτωμένα» με αμέτρητα αναμνηστικά του νοσταλγικού δρόμου.
Ποιοι ταξιδεύουν σήμερα πάνω στον άλλοτε δρόμο των ονείρων και της ελπίδας; Αρκετός κόσμος, όχι απαραίτητα αμερικανικής καταγωγής. Είναι άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης που οραματίζονται να ζήσουν με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα τους τη μαγεία της διαδρομής, να ανακαλύψουν εικόνες οικείες από το σελιλόιντ της δεκαετίας του 1950 και να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές στις κινηματογραφικές ταινίες «Easy Rider» και «Θέλμα και Λουίζ». Πρόκειται για ρομαντικούς ταξιδιώτες του δρόμου (road runners), που αψηφώντας την αφόρητη μοναξιά και σιωπή της ερήμου, θέλουν να γευτούν την αξεπέραστη αίσθηση ελευθερίας που προσφέρουν η απεραντοσύνη του αμερικανικού τοπίου και οι ατέρμονες ασφάλτινες ευθείες του ιστορικού αυτοκινητόδρομου.
Γραφικό μοτέλ στη Σέλιγκμαν.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Γραφικό μοτέλ στη Σέλιγκμαν.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ολόκληρη η διαδρομή του -και στις 8 πολιτείες απ' όπου διέρχεται- είναι σηματοδοτημένη με χαρακτηριστικές καφετί πινακίδες που τονίζουν την ιστορικότητα του δρόμου και τα αξιοθέατά του («Historic Route 66», «Historical Sites»). Η διαδρομή είναι αρκετά τουριστική, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες οδικές δυσκολίες και σε όλο το μήκος της υπάρχουν καλές υποδομές ύπνου και φαγητού που θα καλύψουν όλες τις απαιτήσεις σας.
Από την Πόλη των Ανέμων έως το Μιζούρι
Βραδινό ξεφάντωμα για τους οδηγούς των Harley Davidson σε μπαρ της Γουίλιαμς.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Βραδινό ξεφάντωμα για τους οδηγούς των Harley Davidson σε μπαρ της Γουίλιαμς.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Γνωστό και ως η «Πόλη των Ανέμων», το Σικάγο στις νοτιοδυτικές ακτές της λίμνης Μίσιγκαν αποτελεί το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο των Μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ και ένα από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα της Βόρειας Αμερικής. Στο κέντρο της διάσημης μεγαλούπολης, στη σκιά πανύψηλων ουρανοξυστών, αναζητήστε την πινακίδα που οριοθετεί την απαρχή του θρυλικού αμερικανικού δρόμου, στη συμβολή των οδών Michigan Ave. & Jackson st. Αφού βγάλετε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, δεν έχετε παρά να πατήσετε τη μίζα και να ξεκινήσετε τη μεγάλη οδική περιπέτεια των 2.448 μιλίων...
Η περιπλάνηση αρχίζει ταξιδεύοντας νοτιοδυτικά, μέσα από τις εύφορες πεδιάδες του Ιλινόις, με προορισμό τις πόλεις Πόντιακ και Σπρίνγκφιλντ. Με την άφιξή σας στην Πόντιακ επισκεφθείτε στο κέντρο της πόλης το Μουσείο «Route 66 Hall of Fame and Museum», ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους ταξιδιώτες του «Route 66» στο Ιλινόις. Μετά την ξενάγηση στο μουσείο, μη λησμονήσετε να φωτογραφηθείτε μπροστά στο τεράστιο σήμα «Route 66» που υπάρχει ζωγραφισμένο στο πίσω μέρος του μουσείου. Υπέροχα wall-paintings με θέματα από την ιστορία του ιστορικού αυτοκινητόδρομου κοσμούν πολλά γειτονικά κτίρια.
Η πινακίδα που σηματοδοτεί την απαρχή του «Route 66» στο Ιλινόις.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η πινακίδα που σηματοδοτεί την απαρχή του «Route 66» στο Ιλινόις.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Επόμενη στάση στην πόλη Σπρίνγκφιλντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ιλινόις. Εδώ σας περιμένουν το πρωτότυπο μουσείο «Bill Shea's Route 66 Gas Station», το σπίτι όπου διέμεινε για ένα χρονικό διάστημα (1844-1861) ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν, και το μουσείο «Abraham Lincoln Presidential Library and Museum».
Αφήνοντας πίσω το Ιλινόις, σειρά έχει η πολιτεία του Μιζούρι. Στον γεωγραφικό χώρο που απλώνει το αστικό αποτύπωμά της η πρωτεύουσα Σεντ Λούις ενώνονται τα δύο γνωστότερα ποτάμια της Αμερικής, ο Μιζούρι και ο Μισισιπής. Σήμα κατατεθέν του Σεντ Λούις η αψίδα-τόξο Gateway Arch, που υψώνεται επιθετικά στον αμερικανικό ουρανό, 200 μ. πάνω από τα νερά του Μισισιπή· θεωρείται το ψηλότερο μνημείο των ΗΠΑ. Το Gateway Arch συμβολίζει την πύλη μετάβασης στη Δύση και από την κορυφή του προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης και του ποταμού. Στο ισόγειό του στεγάζεται ένα πρωτότυπο μουσείο με θέμα τη μετανάστευση των Ευρωπαίων αποίκων από την ανατολική στη δυτική πλευρά της Αμερικής. Αξίζει να έχεις υπόψη σου πως το Σεντ Λούις ήταν η πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν 110 ολόκληρα χρόνια, το 1904!
Το Σικάγο λογίζεται η αρχή του θρυλικού «Route 66».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Σικάγο λογίζεται η αρχή του θρυλικού «Route 66».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η διαδρομή μέσα στην πολιτεία του Μιζούρι συνεχίζει με σταθερή νοτιοδυτική πορεία, διατρέχοντας μικρές επαρχιακές πόλεις: Ρόγια, Λέμπανον, Μάρσφιλντ, Σπρίνγκφιλντ και Κάρθατζ. Κοντά στην κωμόπολη Σάλιβαν (95 χλμ. νοτιοδυτικά του Σεντ Λούις) αξίζει να επισκεφθείτε τα σπήλαια Meramek, που δημιουργήθηκαν πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής. Βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 40 χλμ. και προσελκύουν περισσότερους από 150.000 επισκέπτες τον χρόνο.
Αρκετά σύντομο είναι το πέρασμα του «Route 66» από την πολιτεία του Κάνσας (μόλις 21 χλμ.). Ο δρόμος «Kansas Route 66 Historic» «κόβει» τη νοτιοανατολική γωνία της πολιτείας περνώντας μέσα από τις όμορες κωμοπόλεις Γκαλένα και Μπάξτερ Σπρινγκς, για να εισέλθει έπειτα στην πολιτεία της Οκλαχόμα.
Το «Millennium Bean» στο κέντρο του Σικάγου.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το «Millennium Bean» στο κέντρο του Σικάγου.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Πόσο θα οδηγήσετε σε κάθε πολιτεία
Η συνολική απόσταση που έχετε να διατρέξετε από την αρχή ως το τέλος του «Route 66» είναι 2.448 μίλια (3.940 χλμ.). Αναλυτικά, σε καθεμία από τις οκτώ πολιτείες από όπου περνά η ιστορική διαδρομή, έχετε να οδηγήσετε:
  • Ιλινόις: 301 μίλια / 484 χλμ.
  • Μιζούρι: 317 μίλια / 510 χλμ.
  • Κάνσας: 13 μίλια / 21 χλμ.
  • Οκλαχόμα: 432 μίλια / 695 χλμ.
  • Τέξας: 186 μίλια / 299 χλμ.
  • Νέο Μεξικό: 487 μίλια / 784 χλμ.
  • Αριζόνα: 401 μίλια / 645 χλμ.
  • Καλιφόρνια: 314 μίλια / 505 χλμ.
Βίζα και έγγραφα
Κατάστημα με αναμνηστικά του «Route 66».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Κατάστημα με αναμνηστικά του «Route 66».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι Ελληνες πολίτες χρειάζονται βίζα για την είσοδό τους στις ΗΠΑ και το διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ πάνω από 6 μήνες. Για να πάρετε βίζα εισόδου επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα (www.esta.cbp.dhs.gov).
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 91, 101 60, τηλ. 210 7212951, e-mail: AthensAmEmb@state.gov, web: www.athens.usembassy.gov).
Κατάστημα με αναμνηστικά του «Route 66» στην κωμόπολη Χάκμπερι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Κατάστημα με αναμνηστικά του «Route 66» στην κωμόπολη Χάκμπερι.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Για να οδηγήσετε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα στις ΗΠΑ πρέπει να έχετε μαζί σας διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Εκδίδεται από την ΕΛΠΑ αμέσως (χρειάζεται να προσκομίσετε μία φωτογραφία και το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης), ισχύει για έναν (1) χρόνο και κοστίζει 50 ευρώ.
Διασχίζοντας την ιστορική Οκλαχόμα
Στην πολιτεία της Οκλαχόμα το τοπίο αρχίζει σταδιακά να αλλάζει δραματικά· η έρημος είναι πλέον προ των πυλών. Οδηγώντας πάνω στον «Route 66» της Οκλαχόμα, έχετε να δείτε πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα... νοσταλγίας. Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι στα όρια της πολιτείας λειτουργούν 3 οργανωμένα μουσεία αφιερωμένα στον «Route 66» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη μεγάλη τουριστική αξιοποίηση που τυγχάνει στην Οκλαχόμα ο ιστορικός αυτός δρόμος.
Ποζάροντας μπροστά στο σήμα του «Route 66» που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μουσείου «Route 66 Hall of Fame and Museum» της πόλης Πόντιακ.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ποζάροντας μπροστά στο σήμα του «Route 66» που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μουσείου «Route 66 Hall of Fame and Museum» της πόλης Πόντιακ.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στην πόλη Τούλσα μπορείτε να επισκεφθείτε την πλατεία Cyrus Avery Centennial Plaza. Είναι αφιερωμένη στον Σάιρους Αϊβερι (Cyrus Avery), τον άνθρωπο που σχεδίασε και δρομολόγησε την κατασκευή του «Mother Road», γι' αυτό και αναφέρεται ως ο «πατέρας του Route 66». Στα δυτικά προάστια της πόλης, μια αναπαλαιωμένη ατμομηχανή και ένας πύργος εξόρυξης πετρελαίου αποτελούν τα βασικά εκθέματα στο πάρκο «Route 66 Village», ενώ στο ίδρυμα «Cultural Crossroads» θα ενημερωθείτε για τη χωροταξική σχεδίαση και ανάπτυξη της πόλης κατά μήκος του «Route 66». Πριν φτάσετε στην πρωτεύουσα της πολιτείας, κάντε μια στάση στην κωμόπολη Αρκάντια για να πιείτε μια σόδα στο φημισμένο κατάστημα-πρατήριο καυσίμων «Pops Arcadia». Στο εσωτερικό του καταστήματος, που έχει για σήμα κατατεθέν ένα γιγάντιο μπουκάλι σόδας (ύψους 20 μ.), λειτουργεί μια μοναδική έκθεση με πάνω από 8.000 μπουκάλια σόδας.
Η πρωτεύουσα Οκλαχόμα Σίτι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς του ιστορικού αυτοκινητόδρομου στη διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και του 1940. Το 1946 μάλιστα, αναφέρθηκε στο κλασικό τζαζ τραγούδι «Route 66» του Μπό?πι Τρουπ, το οποίο μεταγενέστερα γνώρισε την επιτυχία από τον τραγουδιστή Νατ Κινγκ Κόουλ.
Παροπλισμένες αντλίες καυσίμων και εμπορικά σήματα στο Χάκμπερι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Παροπλισμένες αντλίες καυσίμων και εμπορικά σήματα στο Χάκμπερι.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στις 19/4/1995, η πόλη συγκλονίστηκε από βομβιστική επίθεση στο Ομοσπονδιακό Μέγαρο «Alfred P. Murrah», όταν ο Τίμοθι ΜακΒέι πυροδότησε μια βόμβα στην είσοδο του κτιρίου, σκοτώνοντας 168 άτομα· ήταν η χειρότερη πράξη εγχώριας τρομοκρατίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Στη θέση του μισοκαταστραμμένου κτιρίου, το 2000 ανεγέρθηκε το μνημείο «Oklahoma City National Memorial and Museum».
Στην πρωτεύουσα Οκλαχόμα Σίτι επικεντρώστε την ξενάγησή σας στο Μουσείο «National Cowboy & Western Heritage Museum», στο Καπιτώλιο της πολιτείας (Oklahoma State Capitol) στο μνημείο «Oklahoma City National Memorial and Museum», στο εμπορικό κέντρο «Bricktown Entertainment District» και στον επίχρυσο γεωδαιτικό θόλο «Gold Dome Building», που κατασκευάστηκε το 1958 για να στεγάσει την τράπεζα «Citizens State Bank» και αποτελεί σήμερα το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο-αξιοθέατο του «Route 66» στην πόλη.
Κάντιλακ σε ρόλο διαφημιστικής πινακίδας σε κατάστημα της κωμόπολης Γουίλιαμς.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Κάντιλακ σε ρόλο διαφημιστικής πινακίδας σε κατάστημα της κωμόπολης Γουίλιαμς.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Αφήνοντας πίσω σας την Οκλαχόμα Σίτι και πριν περάσετε τα σύνορα της πολιτείας του Τέξας, κάνετε μια στάση στις πόλεις Γουέδερφορντ, Κλίντον και Ελκ. Στην Γουέδερφορντ αναζητήστε το αναπαλαιωμένο βενζινάδικο «Lucille's Service Station» (κτίστηκε το 1929 και λειτούργησε για περισσότερα από 50 χρόνια), όπως και το παρακείμενο εστιατόριο «Lucille's Roadhouse Diner», με διακόσμηση δεκαετίας 1960.
Στις πόλεις Κλίντον και Ελκ λειτουργούν τα μουσεία «Oklahoma Route 66 Museum» και «National Route 66 Museum» αντίστοιχα. Στα δύο μουσεία μπορείτε να θαυμάσετε μια μεγάλη συλλογή από καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα εποχής, κλασικές μοτοσικλέτες και ταμπέλες νέον, να ενημερωθείτε για την ιστορία του «Route 66» στην περιοχή και να ψωνίσετε κομψά αναμνηστικά από το κατάστημα των μουσείων.
Στον χώρο του μνημείου «Oklahoma City National Memorial and Museum».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στον χώρο του μνημείου «Oklahoma City National Memorial and Museum».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ενας κήπος από Κάντιλακ
Στo Τέξας, είτε πεινάτε είτε όχι, ένα δείπνο στο πιο γνωστό μπριζολάδικο (steakhouse) της πολιτείας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το «The Big Texan Steak Ranch» στην πόλη Αμαρίγιο διαθέτει αυθεντικό ντεκόρ και γεύσεις άγριας Δύσης, ενώ η τεράστια μπριζόλα των 70 oz (2 kg) είναι κερασμένη από το μαγαζί αν καταφέρετε να τη φάτε (μαζί με τα συνοδευτικά) μέσα σε μία ώρα.
Ολοι οι ταξιδιώτες του «Route 66» στο Τέξας θεωρούν must μια επίσκεψη στο «Cadillac Ranch» (Αγρόκτημα των Κάντιλακ), στη δυτική έξοδο της Amarillo. Εδώ ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Στάνλεϊ Μαρς «φύτεψε» μέσα στο αγρόκτημά του δέκα Κάντιλακ, δημιουργώντας έτσι το πρώτο σουρεαλιστικό μνημείο του αμερικανικού διαπολιτειακού δρόμου.
Στο φημισμένο κατάστημα-πρατήριο καυσίμων «Pops Arcadia».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στο φημισμένο κατάστημα-πρατήριο καυσίμων «Pops Arcadia».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Πριν εγκαταλείψετε την πολιτεία του Τέξας για να «βάλετε ρόδα» στο Νέο Μεξικό, την επόμενη πολιτεία του «Route 66», θυμηθείτε ότι η συνοριακή κωμόπολη Αντριαν είναι κτισμένη ακριβώς στη μέση του ιστορικού δρόμου των 2.448 μιλίων.
Η μικρή πόλη Τουκουμκάρι αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική πρόταση του «Route 66» στο Νέο Μεξικό. Το φημισμένο μοτέλ «Blue Swallow Motel» εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες του ιστορικού δρόμου από το 1939 ως σήμερα. Αν δεν βρείτε ελεύθερο δωμάτιο στο συγκεκριμένο μοτέλ, μη βιαστείτε να φύγετε από τη γραφική Τουκουμκάρι: η πόλη διαθέτει πλήθος ξενοδοχείων, μοτέλ και εστιατορίων για να ικανοποιήσετε τις όποιες ανάγκες σας.
Πρωτότυπη διακόσμηση στην πόλη Γουίλιαμς.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Πρωτότυπη διακόσμηση στην πόλη Γουίλιαμς.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η ατμοσφαιρική πρωτεύουσα Αλμπουκέρκη είναι από τις παλαιότερες πόλεις των ΗΠΑ (ιδρύθηκε το 1709). Στο εμπορικό, διαμετακομιστικό και οικονομικό κέντρο της πολιτείας του Νέου Μεξικού, διασχίστε την κεντρική λεωφόρο Central Anevue, τη μεγαλύτερη εμπορική οδό του «Route 66». Με μήκος που φτάνει τα 27 χλμ., η Central Anevue διατηρεί ακόμα τον αρχικό της χαρακτήρα, έχοντας πάμπολλες πινακίδες νέον, διαφημιστικά πόστερ και αυθεντικά κτίρια εποχής.
Πηγή έμπνευσης των Cars
Οσοι έχετε δει την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Cars», θα έχετε διαπιστώσει ότι το σενάριο της ταινίας και οι πρωταγωνιστές-καρτούν έχουν άμεση σχέση με τον «Route 66». Επίσης, μεγάλο μέρος της πλοκής εξελίσσεται στο χωριό Radiator Springs ?αρκετοί το ταυτίζουν με την κωμόπολη Σέλιγκμαν της Αριζόνα.
Ο επίχρυσος γεωδαιτικός θόλος «Gold Dome Building» στην Οκλαχόμα Σίτι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο επίχρυσος γεωδαιτικός θόλος «Gold Dome Building» στην Οκλαχόμα Σίτι.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Σε μια συνέντευξή του, ο σεναριογράφος των «Cars» Τζον Λάσετερ μίλησε για τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε στην κωμόπολη Σέλιγκμαν με τον Ανχελ Ντελγκαδίγιο (Angel Delgadillo) προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες και να σχηματίσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τον «Route 66» της δεκαετίας του 1960. Ο Ντελγκαδίγιο είναι ο ιδρυτής της «Ενωσης της Αριζόνα για τον Route 66» (1987) και θεωρείται από τους μεγαλύτερους ειδήμονες στο θέμα στις ΗΠΑ.
Το τέλος του Ουέστ
Στην άγονη γη της Αριζόνα, την προτελευταία πολιτεία του ταξιδιού, ένα μεγάλο κομμάτι της αυθεντικής διαδρομής περνά από τις κωμοπόλεις Γουίλιαμς, Ας Φορκ, Σέλιγκμαν, Χάκμπερι και Κίνγκμαν. Κτισμένη μέσα σ' ένα καταπράσινο ορεινό τοπίο, η Γουίλιαμς διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή και αποτελεί μία από τις αγαπημένες στάσεις των ταξιδιωτών του «Route 66» στην Αριζόνα.
Ο «Μπάρμπας», o αγαπημένος ήρωaς της ταινίας «Cars».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο «Μπάρμπας», o αγαπημένος ήρωaς της ταινίας «Cars».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στην κωμόπολη Ας Φορκ των 450 κατοίκων επισκεφθείτε το μουσείο «Ash Fork Route 66 Museum», στη Χάκμπερι κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο μαγαζί «Hackberry General Store» και στη Σέλιγκμαν αγοράστε τα αναμνηστικά σας από το κατάστημα «Angel & Vilma's Gift Shop», που βρίσκεται στο κέντρο της γραφικής κωμόπολης. Στη Σέλιγκμαν ιδρύθηκε το 1987 από τον Angel Delgadillo (τον ιδιοκτήτη του καταστήματος «Angel & Vilma's Gift Shop») ο οργανισμός «Historic Route 66 Association of Arizona», με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή της ιστορικότητας του «Route 66» στην Αριζόνα.
Η διαδρομή μέσα στην έρημο, από την κωμόπολη Κίνγκμαν της Αριζόνα ως το κοντινό Λος Αντζελες στις ακτές του Ειρηνικού, είναι το τελευταίο κομμάτι του «Route 66». Για να ολοκληρώσετε όμως και τυπικά τη θρυλική διαδρομή, πρέπει να πάτε μέχρι την προκυμαία της Σάντα Μόνικα και να απαθανατίσετε την πινακίδα «Santa Monica 66, End of the Trail». Εδώ έχετε φτάσει στο τέλος του «Route 66». Δεν υπάρχει πλέον κανένας άλλος τόπος προς δυσμάς για να ανακαλύψετε...
Παροπλισμένο φορτηγό-γερανός στην πόλη Τουκουμκάρι του Νέου Μεξικού.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Παροπλισμένο φορτηγό-γερανός στην πόλη Τουκουμκάρι του Νέου Μεξικού.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταινίες και βιβλία
Αν είστε φανατικοί σινεφίλ, πριν ταξιδέψετε στον «Route 66» μπείτε στο κλίμα της ιστορικής διαδρομής παρακολουθώντας τις κινημα-τογραφικές ταινίες «Τα σταφύλια της οργής» (1940), «Easy Rider» (1969), «Θέλμα και Λουίζ» (1991), «Bagdad Cafe» (1987), «Cars» (2006), «Paris, Texas» (1984) και «Little Miss Sunshine» (2006). Οι βιβλιόφιλοι, αντίθετα, μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ, «Στον δρόμο» (On the Road) του Τζακ Κέρουακ και το «My 66» της Μαρούσκα Τριαντάρη.
FAST INFO
Route 66 Hall of Fame and Museum
Στην πόλη Pontiac της πολιτείας Ιλινόις λειτουργεί το ενδιαφέρον μουσείο «Route 66 Hall of Fame and Museum». Διεύθυνση: 110 W. Howard Street, Pontiac, IL 61764. Web: www.pontiac.org. & www.il66assoc.org.
Σούζες και γκάζια για τον μικρό ταξιδιώτη του «Route 66».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Σούζες και γκάζια για τον μικρό ταξιδιώτη του «Route 66».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
National Route 66 Museum
Στην πόλη Ελκ της πολιτείας Οκλαχόμα λειτουργεί από το 1998 το μουσείο για τον «Route 66», που συστεγάζεται στον χώρο του μουσείου «Old Town Museum Complex». National Route 66 Museum: 2717 W 3rd Street Elk City, OK 73644. E-mail: jacksom@elkcity.com, web: www.elkcity.com.
Πότε να πάτε
Η καλύτερη εποχή του χρόνου για να ταξιδέψετε στον «Route 66» είναι η περίοδος από αρχές Μαΐου ως τέλη Οκτωβρίου. Μόνο αρνητικό στοιχείο είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (Ιούλιος-Αύγουστος) στην έρημο της Αριζόνα και της Ανατολικής Καλιφόρνια. Οδηγώντας σε όλο το μήκος του «Route 66» θα χρειαστεί να αλλάξετε την ώρα στο ρολόι σας 3 φορές.
Οι «φυτεμένες» Κάντιλακ στο «Cadillac Ranch».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι «φυτεμένες» Κάντιλακ στο «Cadillac Ranch».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε σε γραφικά καταλύματα του ιστορικού δρόμου επιλέξτε τα ξενοδοχεία «Historic Route 66 Motel» (Selligman, Arizona, 001 928 422 3204, www.route66seligmanarizona.com), «The Lodge on Route 66» (Williams, Arizona, 001 877 563 4366, www.thelodgeonroute66.com), «Blue Swallow Motel» (Tucumcari, New Mexico, 001 575 461 9849,www.blueswallowmotel.com), «Historic Route 66 Motel» (Tucumcari, New Mexico, 001 575 461 1212, www.rte66motel.com) και «Magnuson Hotel» (Oklahoma City, Oklahoma, 001 866 904 1309,www.route66innoklahoma.magnusonhotels.com).
Ενα γεύμα στο μπριζολάδικο «The Big Texan Steak Ranch» της πόλης Αμαρίγιο επιβάλλεται.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ενα γεύμα στο μπριζολάδικο «The Big Texan Steak Ranch» της πόλης Αμαρίγιο επιβάλλεται.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΦΑΓΗΤΟ
Συστήνονται τα φημισμένα εστιατόρια «Del's Restaurant» (Tucumcari, New Mexico), «The Big Texan Steak Ranch» (Amarillo, Texas), «Lucille's Roadhouse Diner» (Weatherford, Oklahoma), «Rod's Steakhouse» (Williams, Arizona) και «AZ Wagon Wheel Restaurant» (Needles, California).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Στάση δροσιάς για τους μοτοσικλετιστές στο μαγαζί «Hackberry General Store» στην κωμόπολη Χάκμπερι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Το λογότυπο του «Route 66» υπάρχει ζωγραφισμένο στην άσφαλτο.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Γραφικό μοτέλ στη Σέλιγκμαν.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Βραδινό ξεφάντωμα για τους οδηγούς των Harley Davidson σε μπαρ της Γουίλιαμς.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Η πινακίδα που σηματοδοτεί την απαρχή του «Route 66» στο Ιλινόις.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Το Σικάγο λογίζεται η αρχή του θρυλικού «Route 66».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Το «Millennium Bean» στο κέντρο του Σικάγου.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Κατάστημα με αναμνηστικά του «Route 66».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Κατάστημα με αναμνηστικά του «Route 66» στην κωμόπολη Χάκμπερι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Ποζάροντας μπροστά στο σήμα του «Route 66» που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μουσείου «Route 66 Hall of Fame and Museum» της πόλης Πόντιακ.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Παροπλισμένες αντλίες καυσίμων και εμπορικά σήματα στο Χάκμπερι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Κάντιλακ σε ρόλο διαφημιστικής πινακίδας σε κατάστημα της κωμόπολης Γουίλιαμς.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Στον χώρο του μνημείου «Oklahoma City National Memorial and Museum».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Στο φημισμένο κατάστημα-πρατήριο καυσίμων «Pops Arcadia».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Πρωτότυπη διακόσμηση στην πόλη Γουίλιαμς.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Ο επίχρυσος γεωδαιτικός θόλος «Gold Dome Building» στην Οκλαχόμα Σίτι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Ο «Μπάρμπας», o αγαπημένος ήρωaς της ταινίας «Cars».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Παροπλισμένο φορτηγό-γερανός στην πόλη Τουκουμκάρι του Νέου Μεξικού.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Σούζες και γκάζια για τον μικρό ταξιδιώτη του «Route 66».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Οι «φυτεμένες» Κάντιλακ στο «Cadillac Ranch».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Ενα γεύμα στο μπριζολάδικο «The Big Texan Steak Ranch» της πόλης Αμαρίγιο επιβάλλεται.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Εχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που κύλησε για τελευταία φορά τους τροχούς του στον «Route 66». Στην κωμόπολη Χάκμπερι.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο