Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

“Ιχνηλατώντας”: Ποίηση και Ζωγραφική από την Κωνσταντίνα Βαλερά

Κωνσταντίνα Βαλερά, Ιχνηλατώντας Σέρρες 15.2.2015

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 7 μ.μ. ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών θα παρουσιάσει το βιβλίο «Ιχνηλατώντας» της ζωγράφου,  Κωνσταντίνας Βαλερά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Ωδείου του Συλλόγου (Β. Βασιλείου 12).
Σχόλια για το έργο της καλλιτέχνιδας θα διαβάσει ο Κυριάκος Κουνούπης.
Η Κωνσταντίνα Βαλερά γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, απ' όπου αποφοίτησε το 2012.

Επέλεξε την κατεύθυνση της ζωγραφικής με καθηγητή τον ζωγράφο Γιάννη Ζιώγα, κοντά στον οποίο μαθήτευσε τρία χρόνια.
Συμμετείχε στην Ημερίδα «Ουτοπίες, Ευτοπίες, Δυστοπίες» στις 14-5-2008, όπως και στα σεμινάρια Performance Now v.1: Επιτελεστικές πρακτικές στην τέχνη και δράσεις in situ. Σεμινάρια για τις εικαστικές δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 14-15 Μαΐου 2010 στην Φλώρινα.
Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος και σε ομαδικές.
Εργάστηκε ως καθηγήτρια εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το έτος 2013 - 2014
Έχει πραγματοποιήσει εικαστικές δράσεις με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης της Φλώρινας.
Διυλίζοντας το μυστήριο της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης για να προσεγγίσει τα πιο βαθιά τους νοήματα , το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πρόσκληση για την αναζήτηση του βαθύτερου Εγώ . Ένας δρόμος ακανθώδης , γεμάτος αγωνίες και μάχες καθημερι-νές , που εμπεριέχει τη σχεδόν ακατόρθωτη τελείωση του ανθρώπου , τους βυθούς , τις στερήσεις, ένας δρόμος αληθινός όμως , μέσα από τον οποίο θα μπορέσει κανείς να αντικρίσει τις ακτίνες του φωτός.
Απ’ τη μία ένας ψευδεπίγραφος εαυτός , κατασκευασμένος απ’ τις ηθικές επιταγές , δεσμώτης της ορατής πραγματικότητας , νόθος εαυτός που υπαγορεύεται μέσω του ατομικού εγώ εντείνοντας την τραγικότητα του . Και απ΄την άλλη ένας ανώτερος εαυτός που αναμένει στο φως για να εκπληρώσει την αποστολή του
Είκοσι εικονo-ποιήματα ευσύνοπτα και αιχμηρά , που με κύριο γλωσσικό μέσο τον υ-παινικτικό λόγο , επιτρέπουν να χτιστεί μια ιστορία , η οποία εν τέλει αφορά τον καθένα μας.
Ρωμαλέοι στίχοι που με την περιεκτική τους ικμάδα δίνουν τα κλειδιά για να αποκρυ-πτογραφηθεί η σημειωτική της Κωνσταντίνας Βαλερά. Οι εκφραστικές μορφές του ποιητικού της λόγου έχουν πάντοτε μια διττότητα.
Πρόκειται για δηλώματα μύχιων σκέψεων και εσωτερικών διεργασιών όπου ο κόσμος των αισθητών αντικειμένων διαποτίζεται από έμψυχο περιεχόμενο.
“Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση, ενώ η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική”.
Σιμωνίδης Ο Κείος (556-468 π.Χ.), Έλληνας Λυρικός Ποιητής.




Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος     Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Ευθυμόπουλος Παναγιώτης Τζούρης


Κωνσταντίνα Βαλερά, Ιχνηλατώντας .
Konstantina Valera, Tracing, En suivant les traces, Auf Spurensuche.



Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια νέα πρόταση της ζωγράφου Κωνσταντίνας Βαλερά μέσα απ’ το τετράγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) βιβλίο της με τίτλο Ιχνηλατώντας.
Ο εικονοποιημένος λόγος είναι μία εικαστική παρέμβαση που συνδυάζει διαφορετικές μορφές τέχνης. Παρατηρούμε για πρώτη φορά ένα έργο πολυμορφικό που συνενώνει αρμονικά την ζωγραφική με την ποίηση (της ιδίας ) και video art (εικόνα, ήχος, μουσική)  με απαγγελίες καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς των τεχνών. Η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο καινοτόμο βιβλίο , αφού εμπεριέχοντας τα bar code, άμεσα κανείς έρχεται σε επαφή οπτικό-ακουστικά με τα video art των ποιημάτων.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο