Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΟ EUROGROUP ΜΕΤΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης και τα 162 «ναι» (σε σύνολο 299 ψηφισάντων), έφτασε η πρώτη κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα. Λίγες ώρες απομένουν από το σημερινό (11/02/2015) κρίσιμο έκτακτο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή, όχι μόνο κατέστησε σαφές πως το μνημόνιο τελείωσε, αλλά απέκλεισε κάθε πισωγύρισμα σε αυτό. «Μας εκβιάζουν, αλλά η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται.


«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο. Ας έρθουν οι τροϊκανοί να καταλάβουν τα υπουργεία και τις θέσεις των βουλευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ».

«Δεν διαπραγματεύεται ο Βαρουφάκης, διαπραγματεύεται όλη η Ελλάδα», είπε λίγο πριν ζητήσει από τους βουλευτές την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρωτοφανές κύμα στήριξης από Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Την ίδια στιγμή το σκληρό πόκερ ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους συνεχίζεται.

Από το απόγευμα της Τρίτης (10/02/2015) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Πιερ Μοσκοβισί ανέβασαν τους τόνους δείχνοντας πως όλες οι πλευρές θα προσέλθουν στη συνεδρίαση με σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.

Το απόγευμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Κωνσταντινούπολη, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα «αδειάζοντας» μάλιστα και την Κομισιόν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόταση για νέο πρόγραμμα με παράταση.

«Οι πληροφορίες είναι λάθος. Πρώτον γιατί δεν το γνωρίζω εγώ και δεύτερον γιατί δεν διαπραγματευόμαστε άλλο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν» σημείωσε με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ξανά πως «ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας».

Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η σειρά του Γιάνη Βαρουφάκη, από το βήμα της ελληνικής Βουλής να τηρήσει σκληρή στάση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνησή του απορρίπτει όλα εκείνα τα σημεία του Μνημονίου που τα θεωρεί τοξικά, ενώ, μια άλλη αναφορά του προκάλεσε αίσθηση.

«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αφήσει και ένα καρφί αναφέροντας «Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου ότι μια, δυο, τρεις ημέρες θα περάσουν, αλλά την τελευταία στιγμή θα σου δώσω ό,τι θέλω και ό,τι και να γίνει θα το αποδεχθείς, δεν διαπραγματεύσαι».

«Τότε καλύτερα να κάτσουμε εδώ να οργανώσουμε τα υπουργεία μας να μείνουμε με τις γυναίκες μας και να μας στείλουν με e-mail στην απόφαση τους» είπε αφήνοντας αιχμές.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην επέλθει ρήξη αλλά δεν θα αρνηθούμε να τη διανοηθούμε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «Στις Βρυξέλλες θα προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις, χωρίς καμία διάθεση τακτικισμού».

Τελεσίγραφο-γροθιά Μοσκοβισί

Το σκηνικό έντασης κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στο πλαίσιο «του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ», από το οποίο η Αθήνα θέλει αντιθέτως να απαλλαγεί.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε σε ένα πλαίσιο συλλογικό, κοινό, κι αυτό υπάρχει ήδη, είναι το ίδιο το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ», ανέφερε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη, εμφανιζόμενος να ταυτίζεται με τη θέση της Γερμανίας.

Για τον Μοσκοβισί «αυτό το πρόγραμμα παραμένει η άγκυρά μας, η πυξίδα μας», είναι το κείμενο «αναφοράς μας».

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να διακοπεί το πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά η Αθήνα χρειάζεται οικονομική βοήθεια, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα καθώς, ενώ είναι αντιμέτωπη με ένα βαρύ χρέος, αδυνατεί να δανείζεται από τις αγορές.

«Όταν ένας λαός εκφράζει τη βούλησή του για αλλαγή, δεν μπορεί αυτό να απορρίπτεται με μια μονοκοντυλιά», σημείωσε ο Μοσκοβισί, αλλά συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν επίσης οι ψηφοφόροι της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας».

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο θα δώσει μια ευκαιρία η κάθε πλευρά να «ακούσει» την άλλη, πάντως τόνισε πως «δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο» που θα τεθεί προς συζήτηση.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι. Αύριο το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να παρουσιάσει τις απόψεις της», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι Ελλάδα και Ευρώπη ενδεχομένως να μην είναι και τόσο μακριά στην επίτευξη συμφωνίας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως στο σημερινό Eurogroup, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδος, δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις πόσο μάλλον συμφωνία, ενώ οι τελικές αποφάσεις ενδεχομένως να μεταφερθούν για την συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου.

Θα έχει προηγηθεί η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα σε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με άλλους ηγέτες κρατών της Ευρώπης.

newsbomb




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο