Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ MOSSAD ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΜΕ «ΕΚΤΕΛΕΣΗ» ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΜΙΤ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στο θέμα της παραίτησης του μέχρι χτες αρχηγού της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, Hakan Fıdan, δίνει η τουρκική εφημερίδα Habertürk. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο αρχηγός της ΜΙΤ είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Ισραηλινών και ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία, η γνωστή Mossad, τον είχε επικηρύξει και ότι υπήρχαν σχέδια ακόμα και για την φυσική του εξόντωση. Γεγονός είναι ότι εξ’ αιτίας του Fıdan είχε ξεσπάσει εδώ και μερικά χρόνια ένας άγριος πόλεμος μεταξύ της ΜΙΤ και της MOSSAD.


Ο Hakan Fıdan, ανέλαβε τον Μάιο του 2010 τα καθήκοντα του. Ο διορισμός του στην αρχηγεία της ΜΙΤ φάνηκε από την αρχή ότι θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη στροφή της Τουρκίας κατά του Ισραήλ. Εκείνο που κυριολεχτικά εξ’ αρχής εξόργισε το Ισραήλ κατά της Τουρκίας ήταν η αποκάλυψη ότι η Τουρκία παρέδωσε Ισραηλινούς κατασκόπους στο Ιράν (τον Μάιο του 2010). Κάποια χαρακτηριστικά τουρκικά δημοσιεύματα έδειχναν το κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τον Fıdan, όπως, (μερικά από αυτά), της Sabah, στις 18/10/2011 με τον τίτλο, «Hakan Fıdan ölüm tehditi», δηλαδή «Θανατική απειλή στον Hakan Fıdan», της Yeni Şafak, στις 18/10/2011 με τον τίτλο, «Hakan Fıdan psikolojik harekat», δηλαδή, «Ψυχολογική επιχείρηση κατά του Hakan Fıdan » και της Aksam, στις 19/10 με τον τίτλο, «Hakan Fıdan neden hedefte ?», δηλαδή, «Γιατί είναι στο στόχαστρο ο Hakan Fıdan ;». Ο Fıdan κατηγορήθηκε για την σύλληψη πολιτών με τη κατηγορία ότι στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, İğdir, Van, Konya, και Osmaniye, είχαν διαπράξει κατασκοπία σε βάρος του Ιράν και υπέρ του Ισραήλ. Δηλαδή είχε έντονη αντί ισραηλινή δραστηριότητα σε κάθε επίπεδο, γεγονός που  είχε εξοργίσει τους Ισραηλινούς.

Σε δυο σημαντικά τουρκικά δημοσιεύματα  της τουρκικής Zaman, στις 20 Οκτωβρίου 2013, και της εφημερίδας Cumhürriyet, στις 21 Οκτωβρίου 2013 γίνονταν πολιτική ανάλυση της μεγάλης κόντρας μεταξύ της ΜΙΤ και της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας. Σαν κύριο αίτιο οι δυο τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν την προβολή μιας ανεξάρτητης τουρκικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή και την διεκδίκηση από μέρους των Ερντογάν-Fıdan κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αγνοώντας προκλητικά της αμερικανικές και ισραηλινές θύσεις σε πολλά σημαντικά ζητήματα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις δυο αυτές χώρες οι οποίες μέχρι προ τινός ήταν οι κύριοι σύμμαχοι της Τουρκίας στην περιοχή. Το πιο ενδιαφέρων ήταν το άρθρο του αρθρογράφου της Cumhürriyet, Utku Çakırözer, ο οποίος έκανε μια μεγάλη ανάλυση σχετικά με την κατάσταση του Ισραήλ. Στο άρθρο αυτό τονίζονταν πως το Ισραήλ μετά τα τελευταία γεγονότα με τις αλλαγές στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, αλλά και με τον εμφύλιο της Συρίας με την οποία επέκειτο κάποια προσέγγιση Συρίας και Ισραήλ, (γεγονός που αν γίνονταν θα ακύρωνε και τον εμφύλιο της Συρίας αλλά και θα απομόνωνε ακόμα περισσότερο την Τουρκία γιατί η Συρία ελεύθερη πλέον από το πρόβλημα με το Ισραήλ θα στρέφονταν κατά της Τουρκίας για την περιοχή του Χατάυ που κατέχει σύμφωνα με την Δαμασκό παράνομα η Τουρκία), έφεραν το Ισραήλ σε μεγάλη απομόνωση.

Η ένταση μεταξύ MIT και ΜΟΣΣΑΑΔ απασχόλησε έντονα και τις ΗΠΑ. Η άνοδος του επικεφαλής της ΜΙΤ στο προσκήνιο συνοδεύτηκε από μια αξιοσημείωτη άμβλυνση της αμερικανικής επιρροής στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αμφότεροι ο κ. Fidan και ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, χρησιμοποίησαν τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης για να διευρύνουν την περιφερειακή ηγεμονία της Τουρκίας. Παράλληλα επισημαίνονταν ότι ο Fidan προκάλεσε ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση όταν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών γνωστοποίησε στο Ιράν εμπιστευτικές πληροφορίες που είχε συλλέξει για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αλλά για το κλίμα που δημιουργήθηκε αξίζει να δούμε το πρωτοσέλιδο της Washington Post, στις 10 Οκτωβρίου 2013, που αναφέρονταν σε εκτενή ανταπόκριση των Adam Entous και Joe Parkinson με τίτλο, «Turkey’s Spymaster Plots Own Course on Syria». Το πρωτοσέλιδο αναφέρονταν στον επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, (ΜΙΤ), Hakan Fikan, στις εξελίξεις στη Συρία και τις σχέσεις της ΜΙΤ με αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καθεστώτος Assad. Όπως υποστήριξαν, ο Hakan Fidan είναι ο υπ’ αριθμόν 2 σημαντικότερος αξιωματούχος στη χώρα, μετά τον Εrdogan, καθώς θεωρείται πολύ ισχυρότερος από οποιονδήποτε υπουργό και πολύ πιο ισχυρός από τον τότε πρόεδρο Abdullah Gul. Μάλιστα, η άνοδος του Fidan στο πλευρό του κ. Erdogan αντιμετωπίζεται με το δέοντα προβληματισμό από Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, λόγω του ρόλου του στη διαμόρφωση της στρατηγικής για το Ιράν, καθώς σύμφωνα με ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο έχει καταστεί πλέον σαφές στο Ισραήλ, ότι ο επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ τουλάχιστον «δεν είναι εχθρός του Ιράν».

Όλα αυτά φαίνεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παραίτηση του Fıdan από την αρχηγεία της ΜΙΤ, ανοίγοντας όμως έτσι τον δρόμο για την πολιτική του άνοδο ακόμα και στην πρωθυπουργία της Τουρκίας μετά τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο