Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΗ...

Πριν ή και παράλληλα προς τους πολιτισμούς και με τη λειτουργία μιας ασυνείδητης βούλησης, πορεύθηκαν και πορεύονται στο δρόμο της ζωής οι πρωτόγονοι, όπως και τα άλλα θηλαστικά με τον ατροφικό και ατελή εγκέφαλο. Το ένστικτο οδηγεί αυτούς τους οργανισμούς να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής.


Υπάρχει το μητρικό φίλτρο, κοινό στον άνθρωπο και στα ζώα, που οδηγεί τη μητέρα του νεογέννητου να επιτίθεται και να μάχεται τον αποπειρώμενο να αφαιρέσει τα μικρά μιας φωλιάς. Η πορεία του πνεύματος δημιούργησε τους πολιτισμούς. Εχουν όλοι τα ίδια στοιχεία, γιατί το πνεύμα λειτουργεί με παραλλαγές βέβαια, αλλά με σταθερότητα και με τα ίδια φαινόμενα σ' όλες τις περιπτώσεις. Η καταγωγή και το ξεκίνημα δείχνουν καθαρά ότι η πηγή δεν είναι η λογική. Η πηγή είναι η έμφυτη ιδέα, η ενόραση, η έμπνευση, η άλογη, η συναισθηματική δράση...

Στη στοιχειώδη εκδήλωση η δράση είναι αυτή που ευχαριστεί ή δυσαρεστεί, που χαροποιεί ή φέρει λύπη. Στις μακρυνές περιοχές του χρόνου υπάρχει το Διονυσιακό πνεύμα, το ανεξέλεγκτο, το όργιο, που εγκυμονεί μια απρόβλεπτη και ανυπολόγιστη εξέλιξη. Το Απολλώνιο φως, η αρμονία ήλθε αργότερα με τη νίκη των θεών της λογικής.

Πρώτα φανερώθηκαν οι ηθικές ιδέες για την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Τραγωδία του Οιδίποδα είναι η μακρυή απήχηση των δεινών που φέρει η αιμομιξία. Ετσι, σαν πρώτο στοιχείο των πολιτισμών είναι η θρησκευτική πράξη, που θέτει την ανθρώπινη συνείδηση αντίκρυ στον κόσμο, στην κοσμική λογική. Ετσι, η ανθρώπινη συνείδηση κατάγεται απευθείας από τον Θεό, από το Σύμπαν.

Απέναντι στη δύναμη της καταστροφής και της επιβολής στέκονται τα συναισθήματα του οίκτου και της συμπόνοιας. Είναι το πραυντικό της ψυχής, που φέρει το σταμάτημα της καταστροφής. Μια άλλη αυθόρμητη δύναμη γεννιέται για την εξισορρόπηση, που βασιλεύει σ' όλα τα πεδία του κόσμου. Είναι η αντίθεση σε κάθε δράση.

Στη φάση αυτή η ιδέα της ατομικότητας που βρίσκεται στην απόλυτη εκδήλωσή της, δεν διαφέρει από ένα ανόργανο στοιχείο, που δεν αναγνωρίζει τίποτε πλήν του εαυτού του. Στη συνέχεια αναγνωρίζεται και εντυπώνεται η λογική της οικονομίας, που διέπει τη φυσική πορεία του κόσμου, η καλλιέργεια των φυτών και ο πολλαπλασιασμός των ζώων.

Γεννιέται η ιδέα του Σύμπαντος, του Θεού για πολλούς, σαν εύνοια και σαν τιμωρός της ανθρώπινης δράσης εκείνης που δίδει την ασφάλεια. Και εκείνης που βλάπτει. Αρχίζει η σύνθεση της ανθρώπινης κοινωνίας. Αρχίζει η εμφάνιση των πολιτισμών.

Οι ιδέες του δικαίου, της ανταπόδοσης είναι φυσικές έννοιες, υποχρεωτικές, αυτόματες, αυθόρμητες, που παρακολουθούν ακόμη και την ύλη σε μια αέναη σύνθεση και αποσύνθεση σ' όλες τις υποστάσεις και τις εκδηλώσεις.

Η πολιτική βρέθηκε σε μεγάλη αδυναμία να θεμελιώσει και να συνδέσει a priori ιδέες με πρακτικές κατεύθυνσεις. Ο κόσμος κινήθηκε από τις έμφυτες ιδέες, που είναι απαύγασμα της οργανικής δομής και λειτουργίας της ανθρώπινης φύσης. Η ιδέα της δυνάμεως κυριαρχεί παντού στο Σύμπαν και στην κοσμική εμφάνιση,στην κοινωνία και στην πολιτική. Είναι η βαρύτητα εκδηλουμένη με την έλξη και την απώθηση, με την ένωση και τη ρήξη.

Στην ιδέα αυτής της δυνάμεως, δεν μπορεί να αντιπαραταθεί η "δημιουργική ασάφεια", όπως κι αν αυτή εκφράζεται. Η...αντιδύναμη χρειάζεται σαφή χαρακτηριστικά, όσο κι αν αλλάζει μορφές και διαμορφώνει καταστάσεις, όσο κι αν υποχρεωθεί να αδρανεί ισορροπώντας κάτω από ορισμένες συνθήκες...


ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο