Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ «ΠΕΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΖΙ «ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ» ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΣΩΤΗΡΗ ΔΟΓΑΝΗ

Η λογοτέχνης κ. Άννα Μπιθικώτση με την ιδιότητα αυτή τη φορά της εισηγήτριας  μας μίλησε για το νέο άλμπουμ του ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη  που φέρει το τίτλο  «ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ» και που θα λάβει χώρα σε μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης στη Κρήτη και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό .



Η παράσταση του Σωτήρη Δογάνη θα παρουσιαστεί στις 19 Απριλίου στο Ρέθυμνο και στις 20 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κρήτης (Ηράκλειο).
Η Άννα Μπιθικώτση με συγκίνηση τόνισε:
 «Ο  Σωτήρης Δογάνης με «Τα φτερά της ρίζας», μας υπενθυμίζει  ότι μπορεί να είναι μικρός ο τόπος μας, άλλο η παράδοσή του είναι τεράστια και αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι  μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή.
Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό.
Μέσα από τη συγκλονιστική ερμηνεία  του που μοσχοβολά  αγάπη,  ζωή, παλικαριά, λαχτάρα,  αλμύρα, φως,  αισθάνεσαι ανατριχίλα, σπαραγμό και λευτεριά.
«Τα  φτερά της Ρίζας», είναι ένα δισκογραφικό έργο που δουλεύτηκε και εκδόθηκε από τον δημιουργό του και τις Μουσικές εκδόσεις ΣΕΙΣΤΡΟΝ, με αγάπη και σεβασμό στις ρίζες μας!
Τα τραγούδια που επέλεξε ο Σωτήρης Δογάνης έχουν μέσα τους το  ελληνικό σθένος, την Παναγιά και το Χριστό .
Τα λόγια τους  απλά και βαθιά μα πάνω απ΄ όλα αληθινά, γίνονται μέσα από την άρτια απόδοση   σπουδαίων μουσικών και του εξαίσιου ενορχηστρωτή Κώστα Παπαγερίδη , καθώς και την  ερμηνεία του Σωτήρη, μία αόρατη ασπίδα και μια νοητή γραμμή  που προστατεύει την ιερή μας παράδοση!
Είμαστε μία απλή και μικρή κουκίδα στον χάρτη. Μία χώρα από τις πολλές του κόσμου. Όμως τα τραγούδια των εκατομμυρίων προγόνων μας  την έχει στοιχειώσει. Το ενεργειακό φορτίο που φέρει αυτή η χώρα, είναι άπειρο. Είναι σαν να παίρνεις μερικά απλά λόγια και μερικές  απλές νότες που δεν σημαίνουν τίποτα. Όταν όμως ενωθούν κανονικά και δημιουργήσουν το τραγούδι της παράδοσης, γίνονται όπλο.
Η παράδοση είναι κάτι που πρέπει να παραδώσουμε. Κάτι που παραλάβαμε και δεν πρέπει να αλλοιώσουμε, αλλά να συνεχίσουμε , με  το φρόνημά μας ψηλά. Οι πολέμιοί μας δεν μπορούν να μας νικήσουν με τα διάφορα όπλα τους γι αυτό ενεργοποιούν την αλλοίωση της συνείδησής μας. Όμως το ανοσοποιητικό σύστημα του έλληνα είναι, ακόμα τουλάχιστον, δυνατό. Ας έχουμε καθαρό μυαλό, και σίγουρα θα επιβιώσουμε. Γιατί η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από έναν αγώνα επιβίωσης...Και σε αυτόν τον αγώνα συμβάλλει με το έργο που σήμερα μας παρουσιάζει ο  Σωτήρης Δογάνης και που εμείς έχουμε χρέος να το μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους μας που με μάτια γεμάτα φως και πίστη ψάχνουν σύμβολα να στηριχτούν.
Το εικαστικό αποτέλεσμα του άλμπουμ  σα θαύμα προβάλλει  ντυμένο με το μανδύα των λέξεων του Σωτήρη Δογάνη που με τη γλαφυρότητα του μας σεργιανά μαζί με τα αγρίμια κι αγριμάκια σ΄ αυτό το αιώνιο χώμα μας που δε μπορεί κάνεις να μας το πάρει, γιατί απλά τόσο απλά … γεννηθήκαμε Έλληνες».
Άννα Μπιθικώτση
 «ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ» ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κάθε Τραγούδι κι Αστραπή
καθ΄Αστραπή και Πάθος
Κάθε Ανάσα κι Αγιασμός
Θάλασσα, Φως και Βράχος! …
Ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών – Ελληνικό Ωδείο Ρεθύμνου διοργανώνει την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 και ώρα 19:30 στην αίθουσα Παντελή Πρεβελάκη (Ωδείο) μια μυσταγωγική μουσικοποιητική παράσταση «Με τα Φτερά της Ρίζας». Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου δισκογραφικού έργου του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Σωτήρη Δογάνη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Μουσικές εκδόσεις «Σείστρον».
Ένα μνημειώδες έργο – συνέχεια όσων μας έχει συνηθίσει ο ευαίσθητος ερμηνευτής – βασισμένο σε έναν επιλεγμένο δεκάλογο τραγουδιών από την αμύθητη περιουσία της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Έκφρασης, μέσα από την οποία ο Σωτήρης Δογάνης επιχειρεί με το προσωπικό του στίγμα να προσωποποιήσει το μεγαλείο της αιώνιας πορείας του Έλληνα, που αποκαλύπτεται περήφανος, ακοίμητος φάρος ζωής στο σημερινό παγκόσμιο ελληνικό κοινό.
Για το έργο θα εισηγηθούν η  καταξιωμένη Ποιήτρια – Λογοτέχνης κ. Άννα Μπιθικώτση, και ο κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Καθηγητής – Συγγραφέας.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης τον Σωτήρη Δογάνη θα πλαισιώσουν οι σπουδαίοι βιρτουόζοι της Κρητικής Μουσικής Μιχάλης Παυλάκης- λύρα και ο Στρατής Μαμαλάκης- λαούτο.
Επίσης θα συμμετάσχει η Ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού και κλιμάκιο χορευτών από το Σύλλογο «Αρκάδι».
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα διανθιστεί από τις αναγνωστικές απαγγελίες του κ. Μιχάλη Αεράκη, Δ/ντή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και της κ. Φερενίκης Βαλαρή, Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν Χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γεώργιος Μαριδάκης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Ρεθύμνου, μουσουργός κ. Μπάμπης Πραματευτάκης και ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου- Πρόεδρος ΚΕΔΗΡ- και Πρόεδρος του Συλλόγου «Αρκάδι» κ. Κώστας Ηλιάκης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η έγκριτη δημοσιογράφος κ. Εύα Λαδιά.

 «ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ»
 ΣΤΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης διοργανώνεται, τη Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 και ώρα 19:30΄ στην αίθουσα του Πνευματικού της Κέντρου (Πλατεία Αγίου Μηνά), μια μυσταγωγική μουσικοποιητική παράσταση, με τίτλο «Με τα Φτερά της Ρίζας».

Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου δισκογραφικού έργου του σημαντικού Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Σωτήρη Δογάνη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Μουσικές εκδόσεις «Σείστρον» Ένα σπουδαίο έργο - συνέχεια όσων μας έχει συνηθίσει ο ευαίσθητος ερμηνευτής - βασισμένο σε έναν επιλεγμένο δεκάλογο τραγουδιών, από την αμύθητη περιουσία της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Έκφρασης, μέσα από την οποία ο Σωτήρης Δογάνης επιχειρεί, με το προσωπικό του στίγμα, να αποτυπώσει το μεγαλείο της αιώνιας πορείας του Έλληνα, που αποκαλύπτεται περήφανος, ακοίμητος φάρος ζωής στο σημερινό παγκόσμιο ελληνικό κοινό.

Για το έργο θα εισηγηθούν η καταξιωμένη Ποιήτρια-Λογοτέχνης κ. Άννα Μπιθικώτση και ο επίκουρος καθηγητής της Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, θα διανθιστεί από τις αναγνωστικές απαγγελίες του κ. Μιχάλη Αεράκη, Δ/ντή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και της κ. Ελένης Νέστορα. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν Χαιρετισμό ο Δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της I. Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πρωτοψάλτης κ. Αντώνιος Πλαΐτης, ο διακεκριμένος λαογράφος και δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Βιτώρος και ο εκ των μυστών της κρητικής μουσικής Βασίλης Σκουλάς.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, τον Σωτήρη Δογάνη θα πλαισιώσει μουσικό οργανικό σύνολο κρητικής μουσικής, με επικεφαλής τον λυράρη κ. Κώστα Σκουλά και ομάδα νέων από το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου.

Τη μουσικοποιητική αυτή ατμόσφαιρα θα ευλογήσει δια της παρουσίας του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δ/ντής του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», κ. Εμμανουήλ Δρακάκης.

Είσοδος ελεύθερη



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο