Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η (ραγδαία) κατάρρευση του Ποταμιού αλλάζει τα δεδομένα

Το πο πρόσφατο κύμα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύεται αυτό το Σαββατοκύριακο στις εφημερίδες, δείχνει τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον το προβάδισμα, έστω και με… μισή ψήφο.
Η Χρυσή Αυγή εδραιώνεται στην 3η θέση.
Το Ποτάμι παρουσιάζει ραγδαία κατάρρευση, λόγω αποσυσπείρωσης.
Φυσικά, η οριακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που ως πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, έχει μεγαλύτερες δεξαμενές εκλογικών εφεδρειών.

Το γεγονός ωστόσο ότι η άνοδός του είναι ισχνή, σε συνδυασμό με τα “προβληματικά” ποιοτικά χαρακτηριστικά του Αλέξη Τσίπρα, κάθε άλλο παρά για τελική επικράτησή του στην κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου προδικάζουν.


Η εδραίωση της Χρυσής Αυγής στην 3η θέση, επίσης είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Οι δημοσκόποι έχουν… ιστορικό πρόβλημα να μετρήσουν σωστά και εγκαίρως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, καθώς οι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα ειλιρινείς στις απαντήσεις που δίνουν στις τηλεφωνικές μετρήσεις.

Το πραγματικά ενδιαφέρον και απρόσμενο στοιχείο, είναι η αποσυσπείρωση του Ποταμιού. Η ραγδαία αποσυσπείρωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, που οδηγεί σε κατάρρευση τα ποσοστά του, σε σημείο που αν οι εκλογές γίνονταν σε δυο εβδομάδες, και όχι την άλλη Κυριακή, η τάση που καταγράφεται να το οδηγούσε εκτός Βουλής.

Ακόμη κι έτσι όμως, η οριακή είσοδος του Ποταμιού στη Βουλή, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί η ποιοτική ανάλυση των ψηφοφόρων του Ποταμιού του Ιανουαρίου του 2015, που δηλώνουν σήμερα ότι… κουνούν μαντίλι στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, προέρχονται από την Κεντροδεξιά. Και επαναπατρίζονται στη Νέα Δημοκρατία.

Αν η τάση αυτή εδραιωθεί και αυξηθεί, μπορεί να αποτελέσει τον απρόσμενο παράγοντα που θα οδηγήσει σε πολιτική ανατροπή, και θα δώσει τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί, την ίδια ώρα, ο διασπασμένος στην κοινωνική βάση του, ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει στην πραγματικότητα να περιμένει πολλά από την αύξηση της συσπείρωσής του, επειδή πολύ απλά το τελικό προσδοκώμενο ποσοστό συσπείρωσης, δεν έχει καμία σχέση με το εκλογικό ποσοστό του Ιανουαρίου του 2015.

ysterografa

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο