Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ο Αρχαιολόγος Ευάγγελος Μπεξής μαζί με τον Αδριανό Μπεζουγλώφ, βρήκαν και παρέδωσαν την «Δέσποινα του Λέντα»

Στα πλαίσια των διακοπών τους στον Λέντα Ηρακλείου στη νότια Κρήτη, ο Αρχαιολόγος Ευάγγελος Μπεξής μαζί με τον Αδριανό Μπεζουγλώφ, βρήκαν και παρέδωσαν στην αστυνομία αρχαίο  αγαλματίδιο δώδεκα εκατοστών που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ..

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ-ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ(ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ) ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΟΥ ΛΕΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ. Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΜΙΜΗΣΗ.

Γνωρίζοντας την Ιστορία της περιοχής, αποφάσισαν να περιηγηθούν στο Ασκληπιείο του Λέντα. Άφωνοι βρέθηκαν μπροστά στο μισοθαμένο αγαλματίδιο, το οποίο περισυνέλεξαν με προσοχή και επικοινώνησαν με την αστυνομία για να το παραδώσουν, ενώ του έδωσαν το όνομα, Η «Δέσποινα του Λέντα». 

Ο Αρχαιολόγος Ευάγγελος Μπεξής αναφέρει στο Κρήτη tv, ότι το αγαλματίδιο το οποίο βρήκαν είναι Αρχαϊκής περιόδου, του λεγόμενου Αυστηρού Ρυθμού. Αναπαριστάνει μια Γυναίκα η οποία είναι Ιέρεια, η θεότητα σε συγκεκριμένη στάση να κρατά το φόρεμα της, ενώ φέρει βραχιόλια και περιδέραιο.

Ο Ευάγγελος Μπεξής προτείνει, όταν βρίσκουμε αρχαιότητες να επικοινωνούμε αμέσως με τις αρχές, διότι μπορεί να είναι κάτι ανεκτίμητης αξίας. 

Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν υπερήφανοι, και πιστεύουν ότι πρόκειται για μεγάλης αξίας αγαλματίδιο, τόσο οικονομικής όσο και πολιτισμικής, ενώ ευελπιστούν το αγαλματίδιο να αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω έρευνες στην περιοχή.  

Το αγαλματίδιο παρέδωσε η Αστυνομία της περιοχής στην Εφορεία αρχαιοτήτων, προκειμένου να γίνει η χρονολόγηση, καθώς αν οι αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, μπορεί να αλλάξει τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής.    

 thiva post



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο