Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί το Τόκιο κέρδισε τους Ολυμπιακούς του 2020

Η δύναμη της οικονομίας πάντα κερδίζει όσον αφορά την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, σχολιάζει ο Sean Gregory.

Το Τόκιο κέρδισε την προσφορά για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, το Σάββατο κατά την 125η σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες. (Η ΔΟΕ, έχοντας κατά νου τα Ηνωμένα Έθνη, αγαπά την επισημότητα , όπως το «125η Σύνοδος της ΔΟΕ», όσο και τα χρυσά μετάλλια). Όπως συμβαίνει συνήθως, η ψηφοφορία ήταν κάπως δραματική. Το Τόκιο έφτασε στον τελικό μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αλλά η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη έμειναν δεύτερες. Η Κωνσταντινούπολη επικράτησε στην τελική ευθεία, με 49-45. Πρώτη αποχώρησε η Μαδρίτη, μια χώρα που θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ερέθισμα για την ανεργία που έχει ξεπεράσει το 25%. Αντ’ αυτού , η αστάθεια φόβισε τους ψηφοφόρους: η Ισπανία θα πρέπει να ψάξει αλλού για μια ώθηση.

Έτσι, καταλήξαμε στο Τόκιο και την Κωνσταντινούπολη. Η οικονομική δύναμη – η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – έναντι της ιστορίας, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα. Το Τόκιο ήταν το αγαπημένο των bookmakers, καθώς το Τόκιο… είναι Τόκιο. Οι υποδομές και το σύστημα μεταφορών είναι στη θέση τους. Όταν οι Ολυμπιακοί του 2012 πήγαν στο Λονδίνο  και οι Αγώνες του 2016 πέρασαν στην ιστορία – το Ρίο θα πραγματοποιήσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Αμερική – οι ψηφοφόροι επέστρεψαν σε ένα Λονδίνο και πάλι. Το Τόκιο πήρε 60 ψήφους στον τελικό γύρο, η Κωνσταντινούπολη 36.

Για τις πόλεις που ζητούν τους Ολυμπιακούς, η ήττα είναι πάντα πικρή: τα εκατομμύρια που δαπανώνται για την οργάνωση και την άσκηση πίεσης χωρίς τελικά αποτέλεσμα (παρότι, δεδομένου του πόσο οι υπερβάσεις κόστους και οι εγκαταστάσεις «λευκοί ελέφαντες» τείνουν να στραγγίξουν τις Ολυμπιακές πόλεις μακροπρόθεσμα, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη μάλλον είναι νικητές). Αυτές οι ήττες, όμως, ήταν ιδιαίτερα δύσκολες: Η Μαδρίτη έχει υποβάλει προσφορά για τους τρεις τελευταίους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κωνσταντινούπολη κάνει προσφορά για πέμπτη φορά.

Το Τόκιο, το οποίο φιλοξένησε τους τελευταίους του Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964, ξεπέρασε το μεγαλύτερο εμπόδιο του: τους φόβους για το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα και τη διαρροή ραδιενεργού ύδατος μετά το τσουνάμι του 2011 και του σεισμού. «Δεν υπάρχουν προβλήματα που να σχετίζονται με την υγεία μέχρι τώρα, ούτε και θα υπάρξουν στο μέλλον» δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στην παρουσίασή του το Σάββατο. Ο Άμπε, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Μαριάνο Ραχόι της Ισπανίας, όλοι πέταξαν κατ’ ευθείαν από την σύνοδο κορυφής της G -20 στη Ρωσία για να στηρίξουν τις προσφορές τους. «Σας κάνω αυτή τη δήλωση με τον πιο εμφαντικό και κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε ο Άμπε.

Όταν ο Ρογκ παρουσίασε τη νικητήρια κάρτα, η ιαπωνική αντιπροσωπεία στην αίθουσα του Μπουένος Άιρες – οι περισσότεροι φορώντας γκρι ταιριαστά κοστούμια – ξέσπασαν σε κραυγές, κουνούσαν σημαίες και πολλοί έκλαιγαν. Μια έκπληξη περίμενε τους κατοίκους του Τόκιο το ξημέρωμα: ήταν περίπου 5:20 π.μ., τοπική ώρα. Ένα πάρτι μόλις ξεκίνησε στην Ιαπωνία, αλλά αυτό που θα απομείνει θα μαζευτεί σύντομα. Η αντίστροφη μέτρηση για το 2020 αρχίζει τώρα.

blogs.time

www.antinews.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο