Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το Τίμιο Ξύλο στον Ορχομενό και η 70η επέτειος της Θαυματουργικής διασώσεως του Ορχομενού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943.

Ιερά Μητρόπολις Θηβών & Λεβαδείας

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, κατάνυξη και επισημότητα υποδέχτηκε ο Ορχομενός και η Βοιωτία ολόκληρη το Τίμιο και Ζωοποιό Ξύλο του Κυρίου μας, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013 πλήθος πιστών με επικεφαλής τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ.Γεώργιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ.Αθηναγόρα, τον Θεοφ. Επίσκοπο Ανδίδων κ.Χριστοφόρο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Τανάγρας κ.Πολύκαρπο, υποδέχτηκαν το Τίμιο Ξύλο του Ζωοποιού Σταυρού έμπροσθεν του Δημαρχείου Ορχομενού.
Έγινε σύντομη δέηση και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Γεώργιος μεταξύ των άλλων ετόνισε τη σημασία που έχει ο Σταυρός στη ζωή του χριστιανού λέγοντας πως είναι πολλή σημαντική η στήριξη, που προέρχεται από μια σχέση και προπαντός από μια προσέγγιση που εκπροσωπεί ο Σταυρός του Κυρίου μας που εκφράζει την αγάπη και την θυσία και πως η έλευση του Τιμίου Ξύλου είναι μεγάλη ευλογία σε μια εποχή, που οι συνθήκες της ζωής είναι δύσκολες με την αγωνία και την ανασφάλεια καθημερινά να αυξάνουν. Ετόνισε επίσης τη διάσταση που παίρνει στη ζωή μας η επέτειος των 70 χρόνων από τη διάσωση της ιστορικής πόλεως του Ορχομενού.
Συνεχάρη τον π.Χαράλαμπο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Παναγίας Σκριπούς για την πρωτοβουλία τους αυτή και ευχαρίστησε τους Αγιορείτες Πατέρες της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος ως και τον Πανοσ. Καθηγούμενο της π. Γαβριήλ για την μεταφορά και ευλογία του Τιμίου Ξύλου στον τόπο μας.
Η αντιφώνηση του μεταφέροντος αγιορείτου Ιερομονάχου π. Αλεξίου ήταν λιτή, μεστή πνευματικών νοημάτων για το μεγάλο δώρο που εκόμισαν μεταφέροντας και την ευλογία του Αγίου Όρους.
Επίσης, ομίλησε επίκαιρα ο Δήμαρχος Ορχομενού κ.Κων/νος Ξηρογιάννης τονίσας και εκείνος τη σημασία του εορτασμού των 70 χρόνων και την παρουσία του Τιμίου Ξύλου.
Κατόπιν σχηματίστηκε πομπή και μεταφέρθηκε το Τίμιο Ξύλο στον Ιερό Ναό Παναγίας Σκριπούς, που είναι από τους αρχαιότερους σωζόμενους Βυζαντινούς Ναούς της Βοιωτίας.
Στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη ελεύσει του Τιμίου Ξύλου, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ανδίδων κ.Χριστοφόρου, ο οποίος στο τέλος του εσπερινού αναφέρθηκε στη σημασία του Τιμίου Ξύλου στην σωτηρία των ανθρώπων.
Να σημειωθεί ότι η έλευση του Τιμίου Ξύλου στον Ορχομενό συνέπεσε με την συμπλήρωση 70 χρόνων από το Θαύμα της Παναγίας που  διέσωσε τον Ορχομενό από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Σεπτεμβρίου 1943.
Την επομένη, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ.Ιγνατίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρου, Κυδωνιών κ.Αθηναγόρου, του Θεοφ. Επισκόπου Ανδίδων κ.Χριστοφόρου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Γεωργίου,
Το πρωί της 10ης  Σεπτεμβρίου τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων όλων των ανωτέρω Αρχιερέων καθώς και του Θεοφ. Επισκόπου Τανάγρας κ.Πολυκάρπου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.
Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και της Θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου στο σημείο, που εμφανίστηκε η Παναγία και ακινητοποίησε τα γερμανικά τανκς, όπου εψάλη  ευχαριστήρια δοξολογία για την διάσωση της πόλεως του Ορχομενού.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλους τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς που τίμησαν με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους την 70η επέτειο του Θαύματος της διασώσεως του Ορχομενού, οι οποίοι για πολλά χρόνια εργάστηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση ως κληρικοί στη Μητρόπολή μας κοντά στον πολυσέβαστο και πολυαγαπητό κοινό πνευματικό Πατέρα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ.Ιερώνυμο. Ευχαρίστησε επίσης την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, στην οποία φυλάσσεται το Τίμιο Ξύλο, για την μεταφορά Του στη Βοιωτία προς αγιασμό και ενίσχυση όλων των πιστών. Καθώς και το τηλεοπτικό κανάλι 4Ε για την κάλυψη των ακολουθιών όπως και όλους τους προσκυνητές.
Το Τίμιο και Ζωοποιό Ξύλο του Κυρίου μας θα παραμείνει στον Ναό της Παναγίας Σκριπούς προς αγιασμό και ενίσχυση των πιστών μέχρι και την 16ην Σεπτεμβρίου οπότε και θα αναχωρήσει για το Άγιον Όρος.
Να σημειωθεί ότι όλες αυτές τις ημέρες πλήθη πιστών από όλη την Βοιωτία προσέρχονται για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο του Κυρίου μας και την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Μητέρας Του.
Η Χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που τιμούμε ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες  εορτάζοντας την Παγκόσμια Ύψωση Του, να σκεπάζει και να στηρίζει την πορεία της ζωής μας και η Παναγία να στέκει ακοίμητος φρουρός και προστάτης όλων μας.


Στον Ορχομενό το Τίμιο Ξύλο. από LAMIASTARGR

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο