Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη με το δικηγόρο Ι. Καραμιχάλη για την Τράπεζα Ανατολής

Τι ήταν η Τράπεζα Ανατολής;

Η Τράπεζα της Ανατολής ήταν μια παλιά τράπεζα, μια από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της δεκαετίας του 1930. Η Τράπεζα της Ανατολής (Banque D’ Orient) ιδρύθηκε το 1904 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την αντίστοιχη της Γερμανίας, οι οποίες συμμετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο. Η Τράπεζα Ανατολής ίδρυσε στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της υποκαταστήματα, πρακτορεία, και υποπρακτορεία σε Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια,Κάιρο, Ζαγαζίκ, Μοναστήρι, Μυτιλήνη, Σέρρες, Πέργαμο, Μαγνησία, Κωνσταντινούπολη, Αμβούργο.
Από το 1906 έως το 1930 έγιναν αρκετές επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που στηρίχτηκαν κύρια από Έλληνες της ομογένειας, κυρίως από την Αίγυπτο μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η Τράπεζα Ανατολής είχε καταφέρει να αντεπεξέλθει στην οικονομική δυσπραγία της περιόδου μετά το 1922, κυρίως μέσω κερδοφόρων επενδύσεων και αποδοτικών δανειοδοτήσεων στον τομέα του εμπορίου βάμβακος στην Αίγυπτο. Το 1932 η Τράπεζα της Ανατολής εξαγοράστηκε και συγχωνεύτηκε με τη μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι είναι οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής;

Μια αρκετά συνηθισμένη επένδυση για εκείνη την εποχή ήταν η αποταμίευση σε ξένα νομίσματα, χρυσά νομίσματα αλλά και χρυσό, όπως και σε μετοχές. Οι καταθέσεις ως μέσο αποταμίευσης εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στην Ελλάδα, μετά το 1970. Κύρια αιτία ήταν οι πολλές χρεοκοπίες τραπεζών που μαζί τους συμπαρέσυραν και τις καταθέσεις. Μία από τις πιο σεβαστές τράπεζες της εποχής ήταν η Τράπεζα της Ανατολής και οι μετοχές της, μια και ήταν αρκετά σταθερές σαν αξία, αφού βασίζονταν σε χρυσά φράγκα. Κάθε μία μετοχή σήμαινε τη συμμετοχή του μετόχου στο κεφάλαιο της Τράπεζας και η ονομαστική αξία κάθε μετοχής ήταν 125 χρυσά φράγκα.

Τι ζητάνε οι μέτοχοι; Για ποία αδικία αντιδρούν;

To 1932 στη σύμβαση συγχώνευσης αποφασίστηκε η δημιουργία ενός αλληλόχρεου – τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο έπρεπε να συμπεριληφθεί ένα μεγάλο ποσό υπέρ των μετόχων, στο οποίο συνυπολογιζόταν και το εταιρικό κεφάλαιο, το οποίο συμφωνήθηκε να μοιραστεί στους μετόχους μετά τη λήξη της εκκαθάρισης. Αυτό φαίνεται ως τμήμα του παθητικού στις λογιστικές εγγραφές, όμως είναι ποσό που έπρεπε να διατεθεί υπέρ των μετόχων, εφόσον η εκκαθάριση το επέτρεπε. Δηλαδή οι μέτοχοι θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να πάρουν πίσω τουλάχιστον τα χρήματα που επένδυσαν. Τα χρήματα του αλληλόχρεου λογαριασμού σύμφωνα με τη σύμβαση τοκίζονται με 7% ετησίως έως τη στιγμή που θα διανεμηθούν στους μετόχους και μέχρι τη λήξη της εκκαθάρισης.
Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Τράπεζα της Ανατολής δεν ήταν μια τράπεζα που πτώχευσε, αντίθετα ήταν μια μεγάλη τράπεζα που ευημερούσε και αγοράστηκε λόγω της διεθνούς της παρουσίας.
Παράλληλα, εκτός από την ελάχιστη κάλυψη της μερίδας του παθητικού που αφορούσε το μετοχικό κεφάλαιο και μετά την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Ανατολής, η υπόλοιπη περιουσία της έπρεπε να εκποιηθεί και το προκύπτον χρηματικό ποσό από την εκποίηση αυτή, μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τράπεζας προς τρίτους, να διανεμηθεί στους μετόχους ως το πλεονάζον ενεργητικό, το οποίο μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ανήκει στους μετόχους, σύμφωνα με το καταστατικό της Τράπεζας Ανατολής.
Οι μέτοχοι ζητούν τόσο το περιεχόμενο του αλληλόχρεου λογαριασμού της εκκαθάρισης, ανάλογα με τον αριθμό βέβαια των μετοχών που διαθέτουν και αυτό αφορά το κεφάλαιο αλλά και το υπόλοιπο του ενεργητικού.

Πόσοι μέτοχοι νομίζετε υπάρχουν;

Υπάρχουν αρκετοί μέτοχοι από όσο γνωρίζω, αρκετοί από τους οποίους δεν αποκαλύπτουν ότι διατηρούν μετοχές. Δεν είναι πάρα πολλοί, αλλά είναι αρκετοί.

Πόσες αγωγές έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα από ότι γνωρίζετε;

Έχουν κατατεθεί δύο αγωγές, μία στη Ρόδο στα τέλη του 2011 η οποία εκδικάζεται μετά από μία αναβολή στις 7 Νοεμβρίου του 2013 και μία πολύ πρόσφατη αγωγή στην Κω. Έχω όμως την διαβεβαίωση από αρκετούς μετόχους ότι μετά την έκδοση πρωτόδικης απόφασης επί της αγωγής που θα δικαστεί το Νοέμβριο θα ασκήσουν και αυτοί αγωγές κατά της Εθνικής Τράπεζας για την είσπραξη της αξίας των μετοχών τους.

Πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής είναι ένα μύθευμα. Τι έχετε να απαντήσετε;

Αυτή την άποψη καλλιέργησε η ίδια η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να υποβαθμίσει το ζήτημα και να αποθαρρύνει τους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής από το να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Δεν σας κρύβω ότι άκουσα πολλά χλευαστικά σχόλια για τη συγκεκριμένη υπόθεση ακόμη κι από συναδέλφους δικηγόρους, τα οποία εντείνονταν όσο πλησίαζε η πρώτη δικάσιμος της αγωγής τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, όταν κατέθεσα προτάσεις και προσθήκη δύο εβδομάδες πριν το Δικαστήριο, τα γέλια κόπηκαν και μου ανακοίνωσε ο δικηγόρος της Εθνικής, ότι η Εθνική Τράπεζα θα ζητήσει αναβολή.
Όχι μόνο ζητήθηκε αναβολή αλλά υπήρξε και οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων δικηγόρων τη μέρα της δίκης, διότι η πλευρά μου που εκπροσωπούσε τον μέτοχο δεν συμφωνούσε στην αναβολή. Αν το θέμα ήταν αστείο η Τράπεζα δεν θα έσπευδε να το δικάσει προκειμένου να το τελειώσει; Γιατί η Τράπεζα το ανέβαλε; Για να προετοιμαστεί καλύτερα;; Μήπως τελικά το θέμα δεν είναι για γέλια;; Μήπως και η Εθνική έχει αρχίσει να ανησυχεί; Διότι αν τα ποσά που ζητούνται επιδικασθούν, η Εθνική θα αντιμετωπίσει ταμειακό ζήτημα.

Μετά από τόσα χρόνια μπορεί να αναβιώσει μια τέτοια υπόθεση σύμφωνα με το νόμο;

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αναβίωση διότι η υπόθεση δεν έκλεισε ποτέ. Η Εθνική Τράπεζα δεν ολοκλήρωσε την εκκαθάριση. Για να το πω λαϊκά δεν έχει κλείσει ακόμη την Τράπεζα Ανατολής. Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώθηκε με αποκλειστική ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας. Οπότε δεν μιλάμε για αναβίωση. Μιλάμε για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου και την περάτωση της εκκαθάρισης που άφησε ημιτελή η Εθνική Τράπεζα. Πάντως επί της ουσίας ο νόμος τόσο στην Ελλάδα όσο και Διεθνώς προβλέπει την επαναφορά τέτοιων υποθέσεων οι οποίες παρέμεναν σε αδράνεια ακόμη και για περισσότερα έτη.

Πότε ξεκίνησε η συγχώνευση και η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής και πόσο κράτησε; Γιατί έγινε η εκκαθάριση, ήταν μια πτωχευμένη τράπεζα;

Η συγχώνευση της Τράπεζας Ανατολής ξεκίνησε το 1932. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η Εθνική Τράπεζα διοχέτευσε στον Τύπο, κράτησε μέχρι το 1936. Ωστόσο η Εθνική Τράπεζα παρέλειψε βασικές νομικές της υποχρεώσεις που αφορούν τόσο στην εξέλιξη όσο και στην περάτωση της εκκαθάρισης.
Ενδεικτικά σας λέγω ότι δεν έκανε απογραφή, δηλαδή δεν αποτίμησε την αξία της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας Ανατολής ώστε να αποδώσει αυτή στους μετόχους ως ενεργητικό, δεν συνέταξε ισολογισμό της εκκαθάρισης, έκανε ανακριβείς εξαμηνιαίους ισολογισμούς, δεν έκανε δημοσίευση του ισολογισμού εκκαθάρισης στον τύπο όπως προβλέπετο στη σύμβαση συγχώνευσης, ενώ δεν δημοσίευσε την περάτωση της εκκαθάρισης στο φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης, κάτι που το προβλέπει ο νόμος.
Η Τράπεζα Ανατολής όχι μόνο δεν ήταν πτωχευμένη, αλλά ήταν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Έχοντας μελετήσει οικονομικά στοιχεία των Τραπεζών της εποχής εκείνης σας λέγω ότι η Τράπεζα Ανατολής ήταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από όλες τις υπόλοιπες (πλην Εθνικής) Τράπεζες. Κάποιες δε από τις τότε Τράπεζες, που ήταν σε πολύ χειρότερη θέση από την Τράπεζα Ανατολής, εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, κάτι που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν η συγχώνευση αποσκοπούσε στην οικονομική εξυγίανση της Τράπεζας.

Μπορεί η Εθνική Τράπεζα να υποστηρίξει ότι η αξίωση των μετόχων να αποζημιωθούν έχει παραγραφεί μετά από 80 χρόνια;

Η αξίωση των μετόχων δεν έχει παραγραφεί. Η παραγραφή έχει συγκεκριμένο χρόνο έναρξης και λήξης. Η λήξη της παραγραφής προβλέπεται στο νόμο και η ανώτερη μπορεί να φτάσει τα 20 έτη. Ωστόσο το ζήτημα είναι από πότε αρχίζουν να «τρέχουν» αυτά τα 20 έτη ή λιγότερα (ανάλογα με τη φύση της υπόθεσης). Στην προκειμένη περίπτωση η παραγραφή για τους μετόχους αρχίζει να τρέχει την επομένη ημέρα από τη λήξη της εκκαθάρισης. Το ζήτημα λοιπόν που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν έχει λήξει η εκκαθάριση ή όχι, κάτι για το οποίο είμαι κατηγορηματικός : Η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί διότι δεν έγινε η δημοσίευση της περάτωσής της στο Φ.Ε.Κ. όπως επιβάλλετο τότε από το νόμο 2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών. Σας το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η παραγραφή δεν έχει αρχίσει να τρέχει ακόμη διότι η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Γιατί λέτε ότι η ειδική εκκαθάριση δεν τελείωσε ποτέ; Ήταν τόσο σημαντικές οι δημοσιεύσεις των ισολογισμών της εκκαθάρισης;

Δεν το λέω εγώ, το προβλέπει ο νόμος αλλά και η σύμβαση συγχώνευσης την οποία υπέγραψε η Εθνική. Ο ισολογισμός εκκαθάρισης έπρεπε να δημοσιευθεί βάσει όρου της σύμβασης στον Αιγυπτιακό και Αθηναϊκό Τύπο κάτι που δεν έγινε, ενώ έπρεπε να δημοσιευθεί και στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το νόμο περί ανωνύμων εταιριών κάτι που επίσης δεν έγινε. Η εκκαθάριση δεν μπορεί να έχει ολοκληρωθεί χωρίς τις απαραίτητες κατά το νόμο δημοσιεύσεις.

Αντέδρασε ο κόσμος της εποχής μετά το υποτιθέμενο τέλος της εκκαθάρισης;

Βεβαίως και αντέδρασε και μάλιστα από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα έχουν σταλεί αρκετές επιστολές στην Εθνική Τράπεζα για το θέμα. Διαχρονικά το θέμα δεν έκλεισε ποτέ και υπήρξαν αρκετοί κάτοχοι μετοχών που κατά καιρούς ανακινούσαν το θέμα, προσκρούοντας στην άκαμπτη στάση της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, επειδή τα χρόνια πέρασαν και δεν υπάρχει πλέον η δυσπιστία και ο φόβος του παρελθόντος, πιστεύω ότι πλέον υπάρχει η διάθεση από τους τωρινούς κομιστές των μετοχών να διερευνηθεί ένα τόσο μεγάλο ζήτημα μέχρι το τέλος του.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε αίτημα μετόχου για το αν την ενημέρωσε η Εθνική Τράπεζα για τη λήξη της εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής, απάντησε πρόσφατα ότι «δεν έχει περιέλθει στην Εθνική Τράπεζα οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο». Αυτή η απάντηση πόσο σημαντική είναι;

Ο μέτοχος που έκανε την αίτηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο εντολέας μου και το έγγραφο αυτό θα εμφανιστεί και στο δικαστήριο στις 7 Νοεμβρίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος και βάση της νομοθεσίας από το 1932 μέχρι σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει ενημερωθεί για το θέμα. Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δεν κοινοποίησε ποτέ στην Τράπεζα της Ελλάδος τα έγγραφα και τις λογιστικές καταστάσεις της εκκαθάρισης. Σε κάνει να αναρωτιέσαι για την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού του τραπεζικού συστήματος.
Αλλά πέρα από αυτά είναι και ένα αρκετά σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο ενδυναμώνει τη θέση του πελάτη μου, ότι δηλαδή η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής δεν έχει τελειώσει ποτέ. Αν είχε τελειώσει νόμιμα, θα είχε ενημερωθεί φυσικά και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όταν ξεκίνησε η εκκαθάριση δόθηκαν 200 δραχμές στους μετόχους. Τι ήταν αυτές;

Η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης για την πληρωμή των μετόχων ξεκίνησε με την καταβολή σε κάθε μέτοχο 200 δραχμών, ως προκαταβολή έναντι του τιμήματος εξαγοράς. Από τις 200 δραχμές που προκαταβλήθηκαν, οι 150 ήταν η προκαταβολή έναντι της ειδικής εκκαθάρισης και οι υπόλοιπες 50 δραχμές ήταν η αξιολόγηση εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας της φήμης της τράπεζας, το λεγόμενο goodwill. To Goodwill ή υπεραξία είναι μια λογιστική έννοια που αντικατοπτρίζει την αξία της ιδιοκτησίας ενός περιουσιακού στοιχείου που είναι άυλο, αλλά έχει μια μετρήσιμη ” αξία” σε μια επιχείρηση, όπως η φήμη που η εταιρεία απολάμβανε από τους πελάτες της.

Αυτά τα διακοσάδραχμα που δεν εισπράχθηκαν τότε γιατί οι μέτοχοι για κάποιους λόγους δεν πήγαν να τα εισπράξουν τι απέγιναν;

Αυτή τη στιγμή από όσο γνωρίζω γίνεται έρευνα από το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Αν οι προκαταβολές αυτές δεν εισπράχθηκαν, τότε θα έπρεπε να είχαν δεσμευθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα εντός πενταετίας από τη στιγμή που αυτές έγιναν απαιτητές. Επομένως, στην αρχή του 1938 θα έπρεπε η Εθνική Τράπεζα να καταβάλει στο Δημόσιο τις προκαταβολές αυτές, κάτι που υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν έχει γίνει. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η Εθνική Τράπεζα χρωστάει ένα μεγάλο ποσό προς το Ελληνικό Δημόσιο, έντοκα από το 1938.

Στις 7 Νοεμβρίου εκδικάζεται στη Ρόδο η αγωγή σας κατά της Εθνικής Τράπεζας για την Τράπεζα της Ανατολής. Τι ζητάτε;

Ζητούμε την περάτωση της εκκαθάρισης και την απόδοση στους μετόχους του οικονομικού περιεχόμενου του αλληλόχρεου λογαριασμού, όπως αυτό το περιεχόμενο έχει διαμορφωθεί με τους τόκους 80 ετών περίπου. Ζητούμε επίσης να μας γνωστοποιήσει η Τράπεζα τους αστικώς και ποινικώς υπευθύνους στην περίπτωση που δεν τηρήθηκε ο λογαριασμός αυτός υπέρ των μετόχων.
Οφείλω να σας μεταφέρω την έκπληξή μου διότι η Τράπεζα κατά την ανταλλαγή των προτάσεων δεν μου γνωστοποίησε ονόματα αστικώς και ποινικώς υπευθύνων, κάτι που θα είχε κάνει αν δεν είχε τίποτε να φοβηθεί. Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε είναι να αναγνωριστεί η αξία κάθε μετοχής, ώστε όλοι οι μέτοχοι να μπορούν στη συνέχεια να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Υπάρχει περίπτωση για νέα αναβολή;

Περίπτωση δεύτερης αναβολής δεν υπάρχει διότι δεν το προβλέπει ο νόμος.

Έχει σχέση ο Πατρινός Αρτέμης Σώρρας με την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής;

Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κ. Σώρρα. Οι συνεργάτες του προέβαλαν το ζήτημα τηλεοπτικά μέσω εκπομπής γνωστού καναλιού. Ωστόσο, δεν έχει σχέση με την αγωγή που ασκήθηκε στη Ρόδο και απ’ ότι γνωρίζω δεν έχει ακόμη ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Εθνικής Τράπεζας. Τους λόγους δεν τους γνωρίζω.

Έχετε κάποιους «άσσους στο μανίκι» που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη;

Έχοντας μελετήσει κυριολεκτικά τα πάντα σχετικά με νομικό καθεστώς της εποχής εκείνης φυσικά και ετοιμάζουμε κάποιες εκπλήξεις. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τέτοια ζητήματα.

Η Εθνική Τράπεζα έβγαλε μια ανακοίνωση για το θέμα το Νοέμβρη του 2011. Πως βλέπετε τις θέσεις της Εθνικής Τράπεζας;

Η Εθνική Τράπεζα έχει μία συνολικώς εσφαλμένη άποψη για το ζήτημα, την οποία επαναλαμβάνει.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι εφαρμόζεται ο νόμος 5261/1931 ο οποίος δεν απαιτεί δημοσίευση του ισολογισμού της εκκαθάρισης στο ΦΕΚ προκειμένου να περατωθεί η εκκαθάριση. Επισημάναμε στους νομίμους εκπροσώπους της Τράπεζας ότι ο νόμος 5261 δεν εφαρμόζεται, διότι απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.
Η Εθνική επίσης ισχυρίζεται ότι έχει μηδενιστεί η αξίωση των μετόχων λόγω του γνωστού νόμου Σβώλου. Όμως, όπως αναφέρεται σαφώς στη σύμβαση, τα χρήματα που είχαν κατατεθεί υπέρ των μετόχων στον αλληλόχρεο λογαριασμό που συνεστήθη με ρητή πρόβλεψη της σύμβασης συγχώνευσης ήταν κυρίως σε ξένο συνάλλαγμα, το οποίο εξαιρείται της εφαρμογής του νόμου Σβώλου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την σύσταση σε συνάλλαγμα των λογαριασμών εκκαθάρισης, ενώ οποιαδήποτε μετατροπή συναλλαγμάτων θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εκκαθαριστών.
Παράλληλα, εκείνη την εποχή ίσχυε ειδικός αναγκαστικός νόμος που δυσκολεύει τα πράγματα για την Εθνική Τράπεζα, επιβάλλοντας τη μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίο στο αρχικό νόμισμα που όριζε το καταστατικό της Τράπεζας Ανατολής, δηλαδή σε φράγκα χρυσού. Συνεπώς το ποσό όχι μόνο δεν μηδενίστηκε αλλά έχει αυξηθεί εκθετικά λόγω του τοκισμού και ανατοκισμού στο βάθος των 80 περίπου ετών που έχουν παρέλθει.
Η δε παραγραφή την οποία επικαλείται η Εθνική Τράπεζα όπως προανέφερα θα αρχίσει να τρέχει μετά τη λήξη της εκκαθάρισης, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι στις προτάσεις που κατέθεσε προς αντίκρουση της αγωγής του πελάτη μου, η Εθνική διαλαμβάνει κυρίως τυπικές ενστάσεις και δεν μπαίνει καθόλου στην ουσία. Αν έχει βάσιμους ισχυρισμούς που ακυρώνουν το δικαίωμα των μετόχων γιατί δεν τους εξέθεσε; Αναλώθηκε σε θέματα όπως η αμοιβή των δικηγόρων της καθώς και η καταβολή εγγύησης από τον πελάτη μου ύψους κάποιων εκατομμυρίων ευρώ για δικαστικές δαπάνες. Είναι φανερή η πρόθεσή της να αντιτάξει την οικονομική της ισχύ απέναντι στους αιτούντες μετόχους, Διότι βέβαια ο πελάτης μου δεν είναι δυνατόν να καταβάλει την οποιαδήποτε εγγύηση εκατομμυρίων ευρώ.
Το προκλητικό όμως είναι άλλο. Μέχρι πρότινος πίστευα στην καλοπιστία της Εθνικής Τράπεζας. Θεωρούσα ότι αυτό απαντούν διότι αυτό γνωρίζουν. Προς τούτο έγινε εκτεταμένη προσπάθεια ενημέρωσης της Εθνικής Τράπεζας ειδικά σε σχέση με την υποχρέωση δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Επισημάνθηκε στη Διοίκηση της Εθνικής ότι ο νόμος 5261/1931 δεν εφαρμόζεται για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω και ότι η Εθνική όφειλε να έχει δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τον ισολογισμό της εκκαθάρισης.
Η Εθνική παρά το γεγονός ότι έλαβε την πληροφορία και είχε το χρόνο και το νομικό επιτελείο για να διαπιστώσει τη βασιμότητά της, εντούτοις εξακολουθεί να απαντά με τον ίδιο τρόπο στους αιτούντες κομιστές μετοχών. Βάσει της άνω συμπεριφοράς θεωρώ ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πάψει να λειτουργεί καλόπιστα απέναντι στους μετόχους διότι πλέον γνωρίζει ότι η εκκαθάριση δεν ολοκληρώθηκε.

Τι αξία νομίζετε έχει μια μετοχή;

Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν μπορώ να απαντήσω σε ένα τέτοιο ερώτημα, τούτο αποτελεί έργο του Δικαστηρίου ή των πραγματογνωμόνων – εκκαθαριστών που τυχόν θα διορίσει.

Τι είναι το κουπόνι 55 και ποια η σημασία του;

Οι μέτοχοι μετά την έναρξη της εκκαθάρισης προσκόμιζαν τη μετοχή τους και ελάμβαναν προκαταβολή ποσού 200 δραχμών. Με τη λήψη της άνω προκαταβολής, η μετοχή σφραγιζόταν και αφαιρείτο από τη μετοχή η μερισματαπόδειξη με αριθμό 55, δηλαδή ένα κουπόνι το οποίο αποδείκνυε την είσπραξη της προκαταβολής. Ο μέτοχος διατηρούσε την μετοχή στην κατοχή του, περιμένοντας να εισπράξει το υπόλοιπο τίμημα μετά τη λήξη της εκκαθάρισης. Από τις 200 δραχμές, οι 150 ήταν αμιγής προκαταβολή και οι 50 ήταν αποζημίωση για την φήμη και την πελατεία της Τράπεζας, όπως εξήγησα παραπάνω.
Στους ισολογισμούς της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται ότι είχαν καταβληθεί οι προκαταβολές των 150 δραχμών στο σύνολο των 280.000 μετοχών. Δηλαδή οι ισολογισμοί δείχνουν ότι όλες οι μετοχές έχουν εισπράξει το άνω ποσό και έχουν παραδώσει τη μερισματαπόδειξη με αριθμό 55. Όμως σε επαφές μου με κομιστές μετοχών διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάρα πολλές μετοχές που διατηρούν τη μερισματαπόδειξη με αριθμό 55 και δεν φέρουν σφραγίδα που αποδεικνύει τη λήψη της προκαταβολής.
Συμπτωματικά, οι δύο μετοχές που επιστηρίζουν το αγωγικό αίτημα του πελάτη μου κατά της Εθνικής Τράπεζας φέρουν το συγκεκριμένο κουπόνι. Η Τράπεζα λοιπόν συνέταξε ανακριβείς ισολογισμούς ενσωματώνοντας σ’ αυτούς έξοδα (προκαταβολές) τα οποία δεν έχει πραγματοποιήσει. Αφήνω στην κρίση σας το αν τούτο είναι νόμιμο και θεμιτό. Ωστόσο γεγονός παραμένει ότι από τη συγκεκριμένη πρακτική ζημιώθηκε, με βάση νόμο του 1895, το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο είχε δικαίωμα να λάβει το σύνολο των χρημάτων που προορίζονταν για τις προκαταβολές αυτές οι οποίες δεν είχαν εισπραχθεί.

Η δικαστική διαμάχη για το θέμα της Τράπεζας Ανατολής πόσο καιρό μπορεί να πάρει;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το Δικαστήριο και τους εκκαθαριστές καθώς και από την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να δικάσει την υπόθεση χωρίς παρελκυστική διάθεση.

Σας έχει πλησιάσει μέχρι σήμερα η Εθνική Τράπεζα ή κάποιος για να σας προτείνει κάποιο συμβιβασμό; Τι θα κάνατε στην υποτιθέμενη περίπτωση που σας πρότειναν συμβιβασμό;

Δεν έχει προταθεί κανένας συμβιβασμός. Η επίσημη θέση της Εθνικής Τράπεζας είναι να αγνοεί τους μετόχους και να μην μπαίνει σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης μαζί τους. Αν προταθεί συμβιβασμός θα επιλέξουμε τη δικαιότερη λύση τόσο για εμάς όσο και για τους λοιπούς μετόχους. Πάντως σε αυτό το χρονικό σημείο θεωρώ πολύ δύσκολη την περίπτωση ενός συμβιβασμού, μια και ο χρόνος έχει περάσει και είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τι συμβουλεύετε να κάνουν όσοι έχουν μετοχές;

Τους συμβουλεύω να κινηθούν δικαστικά το συντομότερο δυνατόν κατά της Εθνικής Τράπεζας.

Θέλετε να πείτε κάτι κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη

Θέλω να πω στους μετόχους να μη φοβούνται και να μη διστάζουν να διεκδικούν αυτό που τους ανήκει. Τόσα χρόνια το θέμα παρέμενε σε αδράνεια διότι ο κόσμος είχε ενδοιασμούς να αντιπαρατεθεί με ένα μέγεθος όπως η Εθνική Τράπεζα. Όμως κανείς όσο ισχυρός κι αν είναι δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι μέτοχοι πρέπει να εμπιστευτούν τα ελληνικά Δικαστήρια και να ζητήσουν τη δικαίωση των αιτημάτων τους.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη. Προσπάθησα, όσο τούτο είναι εφικτό, να μην εισέλθω σε τεχνικά ζητήματα και να εκθέσω την τρέχουσα κατάσταση με απλό, ευσύνοπτο και κατανοητό τρόπο. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι μέτοχοι μπορούν να επικοινωνούν με εμένα προσωπικά ή να ενημερώνονται από το διαδικτυακό τόπο banquedorient.org που όπως γνωρίζω ασχολείται με το ζήτημα επισταμένως. Η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να μοιραστεί οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.
banquedorient

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο