Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΟΚΤΕΝΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Με Λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Πολιούχου της Θήβας, Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη. 

Συνοδεία στρατιωτικού αγήματος από το ΚΕΠΒ Θηβών, του Δημάρχου Θηβαίων κ.Σπύρου Νικολάου, του Αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Χατζησταμάτη, θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών παραγόντων και πλήθος κόσμου,  πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Θηβών η λιτανεία της Ιερής Εικόνας του πολιούχου Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη, στο κέντρο της πόλης.  

Λίγα λόγια για τον Άγιο

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε κατά τον 12ου αιώνα και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη.
Γεννήθηκε από εύπορους γονείς, τον Κωνσταντίνο Καλοκτένη και τη Μαρία. Έγινε μοναχός σε κάποια μονή της Κωνσταντινουπόλεως και λόγω της αρετής και των ικανοτήτων του εξελέγη Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος πάσης Βοιωτίας.
Έλαβε μέρος στις Συνόδους του 1166 και 1170 στη Κωνσταντινούπολη επί αυτοκράτορος Μανουήλ του Κομνηνού
Ο Άγιος Ιωάννης αφιερώθηκε πλήρως στο ποίμνιό του, το οποίο διακόνησε με πιστότητα και ζήλο. Έχτισε ναούς (όπως της Υπερενδόξου Θεοτόκου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Δημαρχείο της Θήβας), ανέπτυξε αρδευτικά έργα όπως μια τρίτοξη γέφυρα για το πέρασμα του Ασωπού, η οποία καταστράφηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ίδρυσε παρθενώνα, στον οποίο έμεναν παρθένες. Ακόμη κατασκεύασε Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Πτωχοκομείο και Ξενώνα.
Η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη του, του χάρισαν το όνομα «Νέος Ελεήμων».
Είναι πολιούχος της Θήβας και η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Απριλίου.








Γεώργιος Κοτσώνας

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο