Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει την αδυναμία της Ελλάδα να βγει στις αγορές

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο ο ΣΚΑΪ είχε μεταδώσει αποκλειστικά τη δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου του ΔΝΤ (πατήστε εδώ), ο οποίος υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, μάς είχε εμπιστευτεί τις εκτιμήσεις του Ταμείου ότι "η Ελλάδα εκτιμάται πως είναι απίθανο να είναι σε θέση να βγει στις αγορές να δανειστεί το 2011".





Προσέθετε μάλιστα και τις ισχυρές επιφυλάξεις του για το αν τελικά η έξοδος της χώρας μας στις αγορές θα γίνει το 2012, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η είδηση αυτή που είχε μεταδώσει ο ΣΚΑΪ επιβεβαιώνεται σήμερα από τις εξελίξεις, αφού τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αντιλαμβάνονται τώρα αυτό που τα ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ φαίνεται να είχαν προβλέψει πολύ νωρίτερα.



Ότι δηλαδή ούτε τα χρήματα ούτε και ο χρόνος της πρώτης δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα δεν επαρκούν για να γίνουν όλα όσα επιβάλλει η κακή δημοσιονομική πραγματικότητα αλλά και όλα όσα προσδοκούν οι αγορές από τη χώρα μας.



Γι' αυτό και τώρα έχει ιδιαίτερη σημασία να επανέλθουμε στην ασφαλή πληροφορία που είχε μεταδώσει επίσης ο ΣΚΑΪ πριν μερικούς μήνες, ότι "το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση την επιμήκυνση του Μνημονίου και την παράταση της δανειακής στήριξης που δίνει αυτή τη στιγμή προς τη χώρα μας".



Καλά πληροφορημένες πηγές του Οργανισμού έλεγαν στο ΣΚΑΪ ότι το ενδεχόμενο σύναψης νέου Μνημονίου, ή για την ακρίβεια παράτασης του ήδη υπάρχοντος, με δανεισμό στην Ελλάδα νέου πακέτου χρημάτων και συνεπαγόμενης επιμήκυνσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από τους ελεγκτές του Ταμείου, είναι κάτι που έχει συζητήσει το ΔΝΤ με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους αρκετούς μήνες. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το ΔΝΤ φέρεται να είναι πρόθυμο- και σίγουρα πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους- για να δώσει στην Ελλάδα τα επιπλέον χρήματα που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί εφόσον δε βγει στις αγορές του χρόνου, μέχρις ότου υπαχθεί στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από το 2013 και μετά.



Πάντως τα στελέχη του ΔΝΤ με τα οποία συνομίλησε ο ΣΚΑΪ είναι κατηγορηματικά αντίθετα στη μορφή της αναδιάρθρωσης που θα σημάνει κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν στα χέρια τους οι δανειστές της Ελλάδας. Αντίθετα, καλά πληροφορημένη πηγή του Ταμείου έλεγε στο ΣΚΑΪ ότι "αν το restructuring (με κούρεμα) του ελληνικού χρέους δεν είναι λύση για κανέναν, μία μορφή επιμήκυνσης (re profiling) του συνόλου του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ήταν κάτι προς συζήτηση. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί με συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο" έλεγε χαρακτηριστικά.



--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο