Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τους είναι τόσο δύσκολο;

Γράφει:

Θάνος Δημάδης*του ΣΚΑΪ


Ο Ομπάμα τραβάει το αυτί της Μέρκελ, σα να της λέει "σοβαρευτείτε, επιτέλους, εσείς εκεί στην Ευρώπη και δώστε λύση για την Ελλάδα, προτού βουλιάξουμε όλοι μαζί". Έδωσε στήριξη στην Ελλάδα. Όχι φυσικά για την "ψυχή της μάνας του". Αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αγωνία της Αμερικής λειτουργεί υπέρ μας.




Το ΔΝΤ δηλώνει ότι εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Ελλάδα με όσα χρήματα χρειαστεί αρκεί οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν να κάνουν με το ελληνικό πρόβλημα. Μα θα πει κανείς, δεν το κάνει ανιδιοτελώς. Ακόμα κι αν είναι έτσι- που είναι έτσι- το ΔΝΤ μας δίνει αυτή τη στιγμή τα λεφτά που αν δεν μας έδινε, η χώρα θα είχε βαρέσει κανόνι.




Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Σόϊμπλε, με επιστολή του προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ καλεί ώστε να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα, όχι μόνο με τη μορφή επιπλέον χρημάτων, αλλά και διευκολύνσεων από τους ιδιώτες πιστωτές μας μέσω της παράτασης κατά 7 χρόνια της αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν. Δεν το κάνει για την καλή του την καρδιά, προφανώς. Εξυπηρετεί κι αυτός τα γερμανικά συμφέροντα τα οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πάνε χέρι- χέρι ούτε με τη χρεοκοπία της Ελλάδας ούτε με την κατάρρευση της ευρωζώνης.



Οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να μας δώσουν επιπλέον 100 δις ευρώ- μπορεί και παραπάνω- για να καλύψουμε τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια, όσο αδυνατούμε να βγούμε στις αγορές. Κι αυτοί ξέρουν ότι από τη "βροχή" της χρεοκοπίας της Ελλάδα, θα γίνουν κι αυτοί μούσκεμα. Κι όμως, παρά τις πολιτικές αντιστάσεις στο εσωτερικό τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μας χαρτζιλικώσουν ξανά. Δεν το κάνουν, ούτε κι αυτοί, από συμπόνια. Απλά τη δεδομένη χρονική στιγμή δε μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Αν μπορούσαν δε θα το 'χαν και πολύ δύσκολο να μας διώξουν κλοτσηδόν από την ευρωζώνη.



Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό, το πολιτικό προσωπικό της χώρας συνεχίζει να ζει λες και δεν διαβάζει ούτε ξένες εφημερίδες ούτε τέλος πάντων ενημερώνεται για τα όσα γίνονται εκτός συνόρων. Κοινώς, δείχνει να αδυνατεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Από απροθυμία ή ανικανότητα ή και τα δύο μαζί, θα το κρίνει η ιστορία.



Το βέβαιο είναι ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων δείχνουν να θέλουν να παγώσουν το χρόνο βλέποντας ότι έχει σημάνει η αντίστροφη ώρα γι' αυτούς και το πολιτικό σύστημα, υπό την υπάρχουσα μορφή του. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι ο χρόνος για τη χώρα κυλάει. Και όσο κυλάει, η χώρα τρέχει κοιτώντας προς τη χρεοκοπία.



Η λογική του ότι "δε χρεοκοπούμε, γιατί δεν συμφέρει τους άλλους να χρεοκοπήσουμε" δεν δίνει απάντηση στο πρόβλημα. Αγοράζει μόνο χρόνο, αλλά κυρίως, εξαγοράζει ψεύτικες ελπίδες ότι θα την σκαπουλάρουμε και αυτή τη φορά, πιο ανώδυνα απ' όσο νομίζουμε. Μακάρι για όλους να ήταν έτσι. Αλλά δεν είναι για κανέναν.



Προς το παρόν όμως αυτούς τους πολιτικούς έχουμε, με αυτούς θα πρέπει να πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Αυτό που τους ζητάμε τουλάχιστον είναι αντί να περιγράφουν την κακή πραγματικότητα, να αποφασίσουν αν θέλουν πραγματικά να σώσουν τη χώρα και να μας πουν με ποιον τρόπο, και μετά ας κάνουν "ότι τους φωτίσει ο Θεός" για την πολιτική και προσωπική τους επιβίωση.



Είναι,όμως, ηθικά ανεπίτρεπτο και εθνικά επικίνδυνο πολλοί από αυτούς να προσπαθούν να εξαργυρώσουν αυτήν την επιβίωσή τους, εις βάρος της επιβίωσης της Ελλάδας. Τους είναι τόσο δύσκολο πια να καταλάβουν την ιστορικότητα των στιγμών και την κρισιμότητα της συγκυρίας;



*Ο Θάνος Δημάδης είναι δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο