Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΣτΕ για την «ιθαγένεια»

απο αἰέν ἀριστεύειν

Κανονικά, την Παρασκευή που πέρασε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα συζητούσε (και παραδοσιακά ενέκρινε) την απόφαση του τμήματος του Συμβουλίου, που ανακήρυξε Αντισυνταγματικό τον Νόμο περί Ιθαγένειας που έφερε στην Βουλή το ΠΑΣΟΚ.




Θυμίζουμε ότι ήταν ο πρώτος νόμος που έφερε προς ψήφιση το ΠΑΣΟΚ και η κήρυξή του ως αντισυνταγματικού θα ήταν ένα ισχυρό χτύπημα για την κυβέρνηση, που αυτή την στιγμή έχει ζαλιστεί από τα… ισχυρά χτυπήματα, είτε αυτά προέρχονται από τις πλατείες, είτε από το εξωτερικό είτε ακόμη και εσωκομματικά.



Θυμίζουμε ακόμη ότι την υπεράσπιση του νόμου στο τμήμα του ΣτΕ ανέλαβε το “βαρύ πυροβολικό” της αριστερίστικης διανόησης στην χώρα μας κύριος Αλιβιζάτος, παρόλο που όπως φαίνεται ο ίδιος συμμετείχε στον σχεδιασμό του νόμου – ή τουλάχιστον συμμετείχε συγκεκριμένος οργανισμός στον οποίο συμμετείχε μαζί με άλλους αστέρες της αριστεράς.

Το χαστούκι που δέχθηκε από το τμήμα του ΣτΕ η κυβέρνηση ήταν πολύ δυνατό και αν μη τι άλλο τόνωσε τους Έλληνες πατριώτες. Δεν θα ήταν τίποτε όμως μπροστά στους μπελάδες στους οποίους θα έμπαινε η κυβέρνηση σε περίπτωση που και η ολομέλεια κήρυσσε αντισυνταγματικό τον νόμο, καθώς τότε – αφού η απόφαση αφορούσε τόσο την ιθαγένεια όσο και την συμμετοχή αλλοδαπών στις εκλογές – θα αναγκαζόταν ίσως μέχρι και να διεξάγει επαναληπτικές εκλογές σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας όπου οι αριθμοί των αλλοδαπών που ψήφισαν είναι μεγαλύτεροι από την διαφορά μεταξύ των υποψηφίων. Κάτι που σίγουρα συνέβη στην Θεσσαλονίκη. Και καταλαβαίνετε ότι μια εκλογική αναμέτρηση σήμερα θα ήταν καταστροφική κυρίως για την εσωτερική συνοχή του ΠΑΣΟΚ.



«Περίεργη» αναβολή



Όπως είπαμε, κανονικά η ολομέλεια θα συνεδρίαζε για το συγκεκριμένο θέμα την Παρασκευή που μας πέρασε. Μάλιστα οι δικηγόροι που κίνησαν την διαδικασία είχαν υποβάλλει την Τρίτη 27 Μαΐου, κανονικότατα τον φάκελο με την εισήγησή τους. Αλλά τελικά η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για κάτι το οποίο αν μη τι άλλο δημιούργησε αρκετές συζητήσεις και σενάρια γύρω από τους λόγους της αναβολής. Όπως διευκρινίζεται από νομικούς κύκλους η Ολομέλεια είναι υποχρεωμένη να αναβάλλει την συνεδρίαση, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την υπεράσπιση.



Ποιός όμως ο λόγος να θέλει η κυβέρνηση -γιατί είναι προφανές ότι πρόκειται περί κεντρικής πολιτικής αποφάσεως – να αναβάλλει την συζήτηση; Το πρώτο σενάριο λέει ότι ίσως μέχρι τον Δεκέμβριο έχουμε πάει σε εκλογές. Και έτσι με την αναβολή αυτή, το ζήτημα της υπεράσπισης του νόμου αλλά και της διαχείρισης του πολιτικού κόστους δεν θα απασχολήσει καθόλου την κυβέρνηση Παπανδρέου. Το δεύτερο σενάριο μιλά για αποχωρήσεις μελών του ΣτΕ μέσα στο καλοκαίρι – λόγω συνταξιοδότησης; – οι οποίες ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες και οδηγήσουν σε… απόρριψη της προσφυγής.



Συμπληρωματικά κάποιοι αναφέρουν για το πρώτο σενάριο, ότι η απόδοση της ιθαγένειας σε αρκετούς αλλοδαπούς συμφέρει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τουλάχιστον να την δώσουν σε όσους …προλάβουν, θεωρώντας ότι ακόμη και με αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση του ΣτΕ πολύ δύσκολα θα αφαιρεθούν οι ιθαγένειες που έχουν ήδη δοθεί, υπό την πίεση των αριστερίστικων ΜΜΕ από μία κυβέρνηση της ΝΔ.



Στην Βουλή το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου



Το ζήτημα όμως της συνεχιζόμενης εφαρμογής του νόμου, έφερε στην Βουλή, με επίκαιρη ερώτησή του ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης. Σε αυτήν αναφέρει ότι με τον Ν. 3838/10 για την χορήγηση της Ελληνικής Ιθαγένειας αδιακρίτως η κυβέρνηση χαρίζει την Ελληνική Ιθαγένεια σε όσους αλλοδαπούς έχουν εισρεύσει στην πατρίδα μας.



Και σημειώνει ότι “τον νόμο αυτόν το ΣτΕ στην απόφαση του οικείου τμήματος τον έκρινε αντισυνταγματικό τόσο στο σκέλος της παροχής της Ελληνικής Ιθαγένειας, όσο και στο σκέλος της συμμετοχής αλλοδαπών στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος το τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια, η οποία ανέβαλλε την εκδίκασή της για τον προσεχή Δεκέμβριο.



Ωστόσο μέχρι σήμερα και ενώ υπάρχει απόφαση, έστω και τμήματος του ΣτΕ, η Διοίκηση συνεχίζει να εφαρμόζει τον προδήλως αυτό αντισυνταγματικό νόμο. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχετε μοιράσει την Ελληνική Ιθαγένεια κατά τρόπο αντισυνταγματικό”. Και ερωτά γιατί συνεχίζεται η εφαρμογή του νόμου. Κάτι που μπορεί να ρωτά ο κάθε Έλληνας.



Δημήτρης Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο