Απαγορευτική η πρόσβαση στα μουσεία της οδού Τοσίτσα
Έλληνες αρχαιολόγοι σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν σήμερα στο Επιγραφικό Μουσείο απηύθυναν κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στην οδό Τοσίτσα, με την ανοχή της πολιτείας, όπως είπαν, γεγονός που καθιστά το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο μη προσβάσιμα στους πολίτες και στην ουσία κλειστά.Ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα μεταξύ της Μπουμπουλίνας, όπου βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού και της Πατησίων, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης
ναρκωτικών, καθώς και σε χώρο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπου «ανθρώπινα κορμιά ζωντανών-νεκρών τοξικοεξαρτημένων, κείτονται χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει κανένα μέτρο».
Η πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και στον δήμο Αθηναίων, σημείωσε ότι «σε μια περιοχή που υποβαθμίζεται συνεχώς, όπως είναι η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της πολιτείας.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορούσε να αποτελεί, μαζί με το γειτονικό Επιγραφικό Μουσείο, το Ακροπόλ και το Πολυτεχνείο, τον περιβάλλοντα χώρο και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα, έναν ζωντανό πολιτιστικό πόλο για το κέντρο της Αθήνας, που θα άλλαζε τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής.
Αντί γι αυτό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο "στραγγαλίζεται" οικονομικά και υπολειτουργεί, ο περιβάλλων χώρος του υποβαθμίζεται και η οδός Τοσίτσα έχει παραδοθεί συνειδητά στη διακίνηση ναρκωτικών».
Μιλώντας για τη χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών του Πολιτισμού, η πρόεδρος των αρχαιολόγων είπε ότι ο πολιτισμός δε μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και ότι κανένα μουσείο στον κόσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα έσοδά του και πρόσθεσε ότι «ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ για όλες τις Υπηρεσίες και τα Μουσεία σε όλη τη χώρα, ποσό ίσο με αυτό που έχει εγκριθεί ως ετήσιος προϋπολογισμός για το Μουσείου Ακρόπολης για το 2011».
Η κ. Κουτσούμπα μίλησε για «σταδιακή προσπάθεια, τα δημόσια Μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή η αλλαγή νομικού καθεστώτος, η ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών τους, ακόμη και η απόλυση εργαζομένων από αυτά».
Όπως έγινε γνωστό, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προχωρήσει σε σειρά από ενέργειες δημοσιοποίησης του προβλήματος και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα των Μουσείων, που θα κορυφωθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με μια διεθνή ημερίδα με θέμα «Μουσεία και κρίση: ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν». Η ημερίδα θα πλαισιωθεί από εβδομάδα εκδηλώσεων και δράσεων στον πεζόδρομο της Τοσίτσα.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, της Ομοσπονδίας Ξεναγών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Σκηνοθετών, του Σωματείου Φυλάκων, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια των Αρχαιολόγων για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αφύπνιση της πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.