Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Περίεργο όχι της Ελλάδας στην... Κύπρο

των Ειρήνη Βανταράκη και Χρήστου ΠαναγόπουλουΦως στα σκοτεινά σημεία που συνθέτουν το παρασκήνιο γύρω από τους χειρισμούς τόσο της Κυπριακής Κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς σχετικά με την τύχη των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων, που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», έρχονται να ρίξουν απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στον Κυπριακό Τύπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αμφισβητούσε τις εκτιμήσεις κινδύνου, ζητώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους για το ακριβές περιεχόμενο των κιβωτίων από εργαστήρια του εξωτερικού και κυρίως του Ελληνικού Στρατού.

Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2011, η Λευκωσία απέστειλε αίτημα στα αρμόδια κλιμάκια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να πραγματοποιήσουν ενδελεχείς ελέγχους σε δείγμα περιεχομένου των συγκεκριμένων εμπορευματοκιβωτίων.

Η απάντηση των ελληνικών στρατιωτικών υπήρξε αρνητική, εφόσον η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε καμία απολύτως εμπλοκή σε μια υπόθεση που αφορούσε σε διακίνηση παράνομου και επικίνδυνου φορτίου, το οποίο, όπως αποδείχθηκε εν συνεχεία, είχε κατασχεθεί από τις κυπριακές αρχές, κατόπιν απαίτησης των Αμερικανών, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου στο υπό κυπριακή σημαία φορτηγό πλοίο «Morchegorsk».

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πλοίο είχε ναυλωθεί από την ιρανικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία IRISL, όπως αποκαλύπτεται σε πρωτοσέλιδο της zougla.gr.

Οι μυστικές συναντήσεις και η «ομερτά» έναντι των Μ.Μ.Ε.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού
Ωστόσο, η ιστορία δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Σημερινή», στις 10 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη μυστικότητα στο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας αλλά και των επιτελών τους.

Συγκεκριμένα στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν:

1. Μάρκος Κυπριανού, Υπουργός Εξωτερικών
2. Κώστας Παπακώστας, Υπουργός Άμυνας
3. Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, Αρχηγός ΓΕΕΦ
4. Χρίστος Μαληκκίδης, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας
5. Συνταγματάρχης (ΠΖ) Ανδρέας Σταύρου, Διευθυντής ΕΠΥΠΑΜ
6. Λεωνίδας Παντελίδης, Διπλωματικό Γραφείο Προέδρου της Δημοκρατίας
7. Πανίκος Κούμνας, Διπλωματικό Γραφείο Προέδρου της Δημοκρατίας
8. Γιώργος Γιάγκου, Υπουργείο Εξωτερικών
9. Μιχάλης Σταυρινός, Υπουργείο Εξωτερικών
10. Τζούλια Λυκοπετρίτη, Υπουργείο Εξωτερικών
11. Μαίρη-Αν Σταυρινίδου, Νομική Υπηρεσία
12. Δημήτρης Χατζηκωστής, Τμήμα Τελωνείου
13. Παναγιώτης Ευγενίου, Υπουργείο Εμπορίου
14. Λάμπρος Θεμιστοκλέους, Αστυνομία
15. Αντισυνταγματάρχης (ΥΠ) Νίκος Γεωργιάδης, ΓΕΕΦ/ΔΥΠ
16. Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Στέλιος Κυριάκου, ΓΕΕΦ/ΔΙΔΜ
17. Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Γιώργος Γεωργίου, Τμχης Αμυντικής Πολιτικής ΥΠΑΜ
18. Λοχαγός (ΠΖ) Ανδρέας Γεννάρης, Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής ΥΠΑΜ


Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας
Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας είχε τονίσει «την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου φορτίου αλλά και την τεράστια ευθύνη της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) που είχε επιφορτιστεί, με σκοπό την εικοσιτετράωρη φύλαξή του».

Παράλληλα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι «εγείρονται σοβαρά θέματα ασφαλείας για το προσωπικό που τα φρουρεί, λόγω της αποσταθεροποιητικής φύσης του μεγαλύτερου μέρους του φορτίου, που αποτελείται από πυρίτιδες διαφόρων ειδών και που υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες και σε υγρασία, ιδιαίτερα κατά τους μήνες του θέρους».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, υπογράμμισε ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Συρίας και του Ιράν», ενώ δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τον σωστό χειρισμό του όλου θέματος, «χωρίς να διαρρεύσει οτιδήποτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», με αποτέλεσμα να δεχτεί εγκωμιαστικά σχόλια από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, εγγυήθηκε την ασφάλεια του εν λόγω φορτίου αλλά όχι επ’ αόριστον.

         

Όλοι γνώριζαν…

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου, Πέτρος Κληρίδης
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου, Πέτρος Κληρίδης
Το «αμαρτωλό» φορτίο του πλοίου «Morchegorsk» είχε απασχολήσει πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με διαρροή διαβαθμισμένου εγγράφου, τις γενικές διευθύνσεις τριών υπουργείων (Άμυνας, Συγκοινωνιών και Έργων και Εξωτερικών) σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Πολιτική Διεύθυνση του ΥΠΕΞ (Τμήμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής), παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη και της Διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων, Ζ. Αμπλιανίδη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κληρίδης είναι το πρόσωπο που έχει κληθεί να διερευνήσει τα ακριβή αίτια της τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Απόρρητο έγγραφο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας μαρτυρά τα πρακτικά της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Διεύθυνση του ΥΠΕΞ (Τμήμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής) στις 06/08/09 μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα κ.Π.Κληρίδη και των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, Υπουργείου Άμυνας, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων Διευθυντών Τελωνείων και εκπροσώπων της Εθνικής Φρουράς με θέμα το μέλλον του φορτίου του υπό Κυπριακής σημαίας πλοίου «Morchegorsk», που είχε ναυλωθεί από το Ιραν και μετέφερε Ιρανικής προέλευσης στρατιωτικό υλικό (πυρομαχικά, εκρηκτικά, συμπιεσμένη πυρίτιδα, κάλυκες) στη Συρία.

Στις συζητήσεις που αναφέρονται στα πρακτικά για το μέλλον του φορτίου εκφράστηκαν διάφορες θέσεις για την επικινδυνότητα και τον χώρο φύλαξης από την πλευρά της Εθνικής Φρουράς ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ν. Αιμιλίου, κατόπιν εισήγησης, εξέφρασε την επιθυμία της Κυπριακής Κυβέρνησης να συνεχισθεί η φύλαξη του φορτίου από την ΕΦ μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε θα είχαν δοθεί νέες εισηγήσεις από τα συναρμόδια τμήματα των τριών Υπουργείων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε το γεγονός, ότι οι εισηγήσεις αυτές επρόκειτο να δοθούν μετά το πέρας της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη Συρία αλλά και στον απόηχο της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε..

  

Ο ρόλος-κλειδί του Παντελίδη και οι προσπάθειες μεταπώλησης του φορτίου
Τ
Ο Λεωνίδας Παντελίδης, Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου Χριστόφια
Ο Λεωνίδας Παντελίδης, Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου Χριστόφια
ην ίδια στιγμή, σύμφωνα με έγγραφο του «Wikileaks», δίδεται ρόλος ρυθμιστή στον Λεωνίδα Παντελίδη, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν σε απόλυτη γνώση όλων των γεγονότων που αφορούσαν στο περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων αλλά και στη διαχείρισή τους.

Ενδεικτικά, ο Παντελίδης φέρεται ότι είχε σειρά επαφών με πρεσβείες ξένων χωρών (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία) σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σχετικά με την απομάκρυνση του φορτίου. Ο ίδιος, πάντως, παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν ακόμη και για προώθηση και μεταπώληση του επικίνδυνου υλικού σε τρίτες χώρες, είτε τελικώς τις απέρριπτε, είτε απέφευγε να επανέλθει σε νέες συνεννοήσεις.

Τι συνέβη μία μόλις εβδομάδα πριν την έκρηξη

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου στο υπουργείο Άμυνας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ (ΔΥΠ/ΓΕΕΦ), συνταγματάρχης (ΥΠ), Γεώργιος Γεωργιάδης, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τους άλλους παρευρισκόμενους, ότι στις 4 Ιουλίου αξιωματικός ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στη ναυτική βάση, αντιλήφθηκε ότι ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια είχε παραμορφωθεί.

Αποτέλεσμα της αλλοίωσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργιάδη, ήταν να στραβώσουν και να ανοίξουν μερικώς οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου, χωρίς όμως να σπάσουν οι κλειδαριές ασφαλείας.

Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τη ζημιά που υπέστη το εμπορευματοκιβώτιο, ο διευθυντής της ΔΥΠ ανέφερε ότι η αλλοίωση-εξόγκωση πιθανώς να σημειώθηκε από εσωτερική έκρηξη της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα η εκτόνωση των αερίων να το παραμόρφωσε.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα αέρια στο εμπορευματοκιβώτιο που παρουσίαζε παραμόρφωση είχαν εκτονωθεί, πλην όμως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρισκόταν το περιεχόμενό του, καθότι περιλάμβανε περίπου 130 μεταλλικές κονσέρβες με πυρίτιδα και συνεπώς μπορεί μερικές ή και όλες να είχαν εκραγεί.

Για το θέμα της καταστροφής του υλικού ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι μπορούσε να γίνει εξ ολοκλήρου από πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και να εκτελεστεί με τις οδηγίες του ΟΑΣΕ. Τόσο ο αρχηγός της ΕΦ, όσο και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης εξέφρασαν την άποψη ότι η εξέταση της καταλληλότητας των πυρίτιδων δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, καθότι διαφάνηκε η επικινδυνότητα του φορτίου με την εξόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατασκευής στεγάστρου πάνω από το σωρό των εμπορευματοκιβωτίων αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε γιατί θα περνούσε το καλοκαίρι.

Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών από μέρους του ΓΕΕΦ, κατόπιν αποφάσεων που λήφθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2011, για αποστολή δειγμάτων των διαφόρων πυρίτιδων του φορτίου σε χημεία της Κύπρου ή του εξωτερικού, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο έχει αλλοιωθεί η σύνθεση τους.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΦ, η ΔΥΠ προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να σταλούν για έλεγχο τα τέσσερα είδη πυρίτιδας του φορτίου στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ).

«Παρ' όλες τις προσπάθειες του ΓΕΕΦ η αποστολή των δειγμάτων δεν έγινε, καθότι η εταιρεία ήθελε να εξασφαλίσει πρώτα την απαιτούμενη άδεια εισαγωγής, γεγονός που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο αρχηγός. Αμέσως μετά ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι «τελικώς με την εξέλιξη που έχουμε σήμερα εξοικονομήσαμε χρήματα, καθ' ότι η πυρίτιδα μας έδειξε τα δόντια της, οπόταν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε».

Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης πρότεινε ως πιθανή λύση την κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων με νερό δυο ή τρεις φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής.

 Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο