Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ξεπουλάνε ύπουλα τα "Κρατικά Λαχεία" παρουσιάζοντας ψευδός μηδενικά κέρδη

Τη μεθοδευμένη εκποίηση των κρατικών λαχείων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων. Παραθέτοντας τα οικονομικά στοιχεία της υπηρεσίας, που λειτουργεί επί 82 χρόνια στηρίζοντας κοινωνικές ανάγκες, ενώ συμμετέχει στα δημόσια έσοδα, ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας για την αποκρατικοποίησή τους.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναγνώρισε το «λάθος» τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απειλούν να προσφύγουν δικαστικά.
«Ψευδή στοιχεία»
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.», που ψηφίστηκε στις 20 Οκτωβρίου από τη Βουλή, κατατέθηκε τροπολογία σχετική με την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων.
Η αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει: «Τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των λαχείων, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του 2010, ήταν της τάξης των 347.600.000 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη περιορίζονται στο ποσόν των 82.200.000. Αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες λειτουργίας τα καθαρά κέρδη εξανεμίζονται στο σύνολό τους».
Πρόκειται για «βάναυση, σκόπιμη και εξόφθαλμη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων», αναφέρουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων σε ανακοίνωσή τους. Παραθέτουν τον ισολογισμό της υπηρεσίας για το 2010, σύμφωνα με τον οποίο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσόν των 80.430.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση όλων των λειτουργικών και μη εξόδων. Αναλυτικά η κατανομή των καθαρών κερδών έχει ως εξής:
Στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν 71.663.000 ευρώ για πληρωμή τόκων και κεφαλαίου δανείου (τιτλοποίηση κερδών). Το υπόλοιπο (αδιάθετα κέρδη) είναι 186.000 ευρώ. Η τιτλοποίηση έγινε το 2000 (υπ. αποφ. 2/84003/0049). Αποτελεί δάνειο του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 650.000.000 ευρώ, το οποίο εξοφλείται με τα έσοδα από τη διάθεση του εθνικού, λαϊκού και στιγμιαίου λαχείου. Υπολείπονται τρεις τοκοχρεολυτικές δόσεις (ύψους 112.500.000 ευρώ) μέχρι την αποπληρωμή του, τον Ιανουάριο του 2013.
Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τα κέρδη του κρατικού λαχείου δόθηκαν 7.115.000 ευρώ. Για επιχορήγηση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου δόθηκαν 1.466.000 ευρώ. Το σύνολο των διανεμόμενων κερδών ανέρχεται σε 80.430.000 ευρώ.
Παραπλάνησε τη Βουλή
Οι υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους συμπεραίνουν ότι «ο συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης αποσκοπούσε στο να παραπλανήσει το Σώμα της Βουλής για να ψηφιστεί η τροπολογία της αποκρατικοποίησης, παρουσιάζοντας τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ως μια απαξιωμένη δημόσια υπηρεσία, της οποίας η αποκρατικοποίηση είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο, με όποιο τίμημα κι αν επιτευχθεί».
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων το σύνολο των εργαζομένων είναι 45 υπάλληλοι, τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο 1,18% του τζίρου, τα καθαρά κέρδη της ΔΚΛ ανέρχονται στο 23% του τζίρου. Από τα κέρδη του Εθνικού Κρατικού Λαχείου το υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλλληλεγγύης επιχορηγούν κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα. Επιπλέον το 1% επί των πωλήσεων του Λαϊκού Λαχείου αποδίδεται στο ΙΚΑ για την ασφάλιση των λαχειοπωλών. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο