Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μετά την αναδιάρθρωση, η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα

Αποκλειστική συνέντευξη του Mark Weisbrot στον ΣΚΑΪ και  τον Θάνο Δημάδη

Ακόμα μία αποκλειστική συνέντευξη εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ παρουσιάζοντας όλες τις φωνές και τις απόψεις που ακούγονται διεθνώς από οικονομολόγους και ανθρώπους που ασχολούνται εκτενώς με την περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους και της ευρωζώνης.

Ένας από αυτούς είναι ο Mark Weisbrot, από τους πλέον καταξιωμένους οικονομολόγους στην Αμερική με εκτενή αρθρογραφία στους New York Times και σε άλλα διεθνή έντυπα ενώ παράλληλα είναι επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Center for Economic and Policy Research) με έδρα την Ουάσινγκτον.


O Mark Weisbrot μίλησε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Θάνο Δημάδη για την "λύση" που λέγεται και γράφεται ότι προωθούν οι Ευρωπαίου για ένα πολύ εκτεταμένο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

O κ. Weisbrot υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά- όπως λέει- την Ελλάδα, χωρίς όμως να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι και αυτή τελικά θα αποδειχθεί αρκετή. "Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου οικονομολόγοι είχαμε από την πρώτη στιγμή, πριν δύο περίπου χρόνια, εισηγηθεί την πρόταση για μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση ή ακόμα και συνολική ακύρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι αν είχαν κάνει από τότε την επιλογή της ευρείας αναδιάρθρωσης, δεν θα είχαν δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα για την Ελλάδα και δε θα είχαν διογκώσει το πρόβλημα αυξάνοντας το δημόσιο χρέος της χώρας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα". Συνεχίζει λέγοντας ότι "μέχρι σήμερα έχουμε πολλά παραδείγματα πτωχεύσεων όπως στο Εκουαδόρ, τη Ρωσία και φυσικά την Αργεντινή που κατάφεραν μετά να αναπτυχθούν με θεαματικούς ρυθμούς. Η Ελλάδα μάλιστα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι η Αργεντινή η οποία δεν είχε τη στήριξη κανενός. Και όμως κατάφερε να αναπτυχθεί παρότι δεν είχε καν πρόσβαση στις αγορές".

Ο Mark Weisbrot προχωράει στην εκτίμηση ότι ακόμα και με τη λύση αυτή, η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει. "Χρειάζεται το EFSF να εγγυηθεί παράλληλα τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, που μέχρι στιγμής δεν έχει επαρκή χρήματα να το κάνει. Αλλά ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος είναι στην Ιταλία, η οποία έχει ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ελληνικό και όπου οι Ευρωπαίοι τείνουν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη που έκαναν με την Ελλάδα. Τείνουν να επιβάλλουν την ίδια πολιτική ενός φαύλου κύκλου ύφεσης και σε αυτή τη χώρα".

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις- όπως λέει ο κ. Weisbrot- για το χρόνο που θα χρειαστεί η Ελλάδα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά που πολλές από αυτές κάνουν λόγο- τονίζει- για "10 με 11 χρόνια τα οποία θα χρειαστεί η χώρα για να βγει από την ύφεση". Εκτιμάει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι "αν και μετά την μεγάλη αναδιάρθρωση, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να μην μπορεί να δημιουργήσει πλεονάσματα, συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση και την υψηλότατη ανεργία, τότε πρέπει να σκεφθεί η ίδια την έξοδό της από το ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο