Στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, η επιστημονική ημερίδα της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών με θέμα : « Ο Σύγχρονος (Νεοτερικός) άνθρωπος και θεός» και ομιλητές τους κ.κ. Δημητρακόπουλο Μιχάλη, καθηγητή φιλοσοφίας στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών, με θέμα: “Νίτσε και θεός”, Δεληκωνσταντή Κώστα, καθηγητή φιλοσοφίας στη θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Νεοτερικός άνθρωπος και χριστιανισμός” και Μπέγζο Μάριο, καθηγητή της φιλοσοφίας της θρησκείας, στη θεολογική σχολή πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: “Αθεϊσμός και φιλοσοφία της θρησκείας”. Τη συζήτηση διεύθυνε ο Πρόεδρος της εταιρείας Βοιωτικών Μελετών Δρ. Νικόλαος Κόλλιας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν...
ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος, ο β. Επίσκοπος Διαυλείας κκ. Γαβρηίλ, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Βουλευτής κ. Μ. Γιαννάκης, πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων :
«…Η Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών έχει αναδειχθεί μέσα από την πολυετή δράση της σε κορυφαίο πνευματικό φορέα της Βοιωτίας αλλά και πανελλαδικά. Τα συνέδρια, οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο φορέας, αποτελούν πολύτιμη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές αλλά και σημαντικό εφαλτήριο για κάθε είδους αναζήτηση, έρευνα και επιμόρφωση για όλους τους Βοιωτούς.
Η σημερινή ημερίδα με θέμα «Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΝΕΟΤΕΡΙΚΟΣ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ» αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που πιστεύω ότι έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα από καταβολής κόσμου. Όλοι έχουν προβληματισθεί γύρω από τη σχέση θεού ή θεών και ανθρώπων, είτε με τη προσήλωση στην πίστη είτε με την αμφισβήτηση αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μας κληροδότησε και ο φιλόσοφος Σωκράτης, οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους το «δαιμόνιο», τη δύναμη δηλαδή εκείνη, που χωρίς να είναι δυνατό να την προσεγγίσουν επακριβώς, τους ωθεί είτε στην ενσυνείδητη είτε στην υποσυνείδητη παραδοχή της υπερκείμενης δύναμης, δηλαδή το Θεό.
Στη σύγχρονη εποχή, με τους πολλαπλούς επηρεασμούς, την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορίας, ο άνθρωπος δέχεται πλήθος από ακαθόριστα ερεθίσματα, τα οποία προκαλούν στον ίδιο αλλά και στον περίγυρό του, ίσως ακόμη πιο ισχυρή την επιθυμία να βρεθεί πιο κοντά στο Θεό.
Πάντοτε όμως, και ιδιαίτερα σε κρίσιμες και δυσκόλες εποχές, όπως η σημερινή, ο άνθρωπος βρίσκει καταφύγιο κοντά στη θρησκεία και το Θεό, όχι μόνο ως προστατευτική δύναμη αλλά και ως δύναμη άντλησης θάρρους και κουράγιου, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που βιώνει…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.