Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Οι νταβατζήδες που τρέμουν μην έχουν την τύχη του Πετζετάκη πετσόκοψαν το απόσπασμα της ομιλίας του Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή, από την άλλη, εάν φανούμε αδύναμοι, άτολμοι και φοβικοί, όχι μόνο θα χαθούν οι μέχρι σήμερα επώδυνες θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την έξοδό μας από το ευρώ θα δούμε, και θα χαθούν οι οικονομίες των νοικοκυριών, και θα χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να εμπεδώσουμε μια πολιτεία δικαιοσύνης και ευνομίας, που θα προστατεύει την ισονομία, την ισοπολιτεία, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών μας.

                        Θεώρησα ότι, σ' αυτή την κρίσιμη καμπή, θα έπρεπε να συστρατευτούν όσες δυνάμεις μπορούν, για να πετύχουμε. Πρώτα απ' όλα, ο ίδιος ο Ελληνικός λαός, ο ίδιος ο πολίτης, με τη συμμετοχή του στις μεγάλες αλλαγές, όπως και στις ευθύνες, να συστρατευτεί με τη δική του απόφαση, καθαρή, ελεύθερη και δημοκρατική, και να πει ο Ελληνικός λαός το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι». Αλλά το δημοψήφισμα, προφανώς, φόβισε πολλά κατεστημένα και εντός και εκτός Ελλάδας.
                        Για την ιστορία, επαναλαμβάνω ότι το δημοψήφισμα ποτέ δεν ακύρωσε τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, όπως διάφορα κέντρα στα Μέσα Ενημέρωσης προσπάθησαν να προβάλουν. Αντίθετα, η απόφαση του λαού και μόνον, ή θα ακύρωνε, ή θα επικύρωνε με τον πιο πανηγυρικό και δημοκρατικό τρόπο αυτές τις αποφάσεις.
                        Γιατί ακούσαμε και το παράδοξο, ότι δήθεν εγώ έθεσα σε κίνδυνο τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Σαν να μην κινδύνευε πριν, όταν αμφισβητούταν από παντού. Είναι πάντως καλό για την πατρίδα, ότι ανησύχησαν για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου κάποιοι, που υποτιμούσαν αρχικά τη σημασία της.
                        Όχι, δεν αποφάσισα ξαφνικά να θέσω σε κίνδυνο αυτό, για το οποίο εγώ πάλεψα τόσο πολύ, επί τόσους μήνες. Μια συμφωνία καθοριστική για το μέλλον της χώρας, μια συμφωνία που αποτελεί την δικαίωση τόσων κόπων και θυσιών των Ελλήνων πολιτών. Το αντίθετο, όπως όλοι βλέπουμε τελικά, αυτή η συμφωνία είναι σήμερα πιο ασφαλής από ποτέ, αποτελεί βασικό προγραμματικό πλαίσιο μιας Κυβέρνησης συνεργασίας, που στηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής. Και η πρόταση για δημοψήφισμα, εάν συνέβαλε ακριβώς σ' αυτή την εξέλιξη, καλώς έγινε.
                        Μια θετική έκβαση ενός δημοψηφίσματος θα αποτελούσε και την πιο ουσιαστική εγγύηση - υπογραφή, όχι Αρχηγών κομμάτων, αλλά υπογραφή του Ελληνικού λαού, για το τι ήθελε και πώς θα όριζε την δική του τύχη και το δικό του μέλλον.
                        Εάν κάτι φόβισε τους εταίρους μας, αυτό ήταν πιθανώς ο φόβος για την απόφαση του Ελληνικού λαού. Αλλά μια απόφαση, ακόμα και αρνητική, θα ήταν πολύ καλύτερη, πιο καθαρή και πιο υπεύθυνη, από το να συρθούμε για τρεις ή και έξι μήνες ακόμα, με τόσους να αντιστέκονται, να κρύβονται από τις ευθύνες τους, να επικαλούνται τον πόνο του Ελληνικού λαού και να προωθούν την αυθαιρεσία τού «δεν πληρώνω» ή ακόμα και τη βία.
                        Και μετά, να μας έρθει μια νέα αξιολόγηση της Τρόικας και να συμπεράνουν ότι απλά δεν τα καταφέρνουμε, να διαγνώσουν ότι απλά η Ελλάδα δεν μπορεί. Και τότε, να συνειδητοποιήσει ο Ελληνικός λαός το πραγματικό δίλημμα, αλλά πλέον πολύ αργά.
                        Και τότε, να έχουμε πάρει ένα δρόμο χωρίς γυρισμό. Με την έξοδό μας από το ευρώ σίγουρη και με όσα αυτή συνεπάγεται. Χωρίς προειδοποίηση, δηλαδή, να υπάρξει ένας ακαριαίος θάνατος και μια βέβαιη χρεοκοπία.
                        Από την άλλη, μια πανηγυρική θετική απόφαση του Ελληνικού λαού θα ήταν μήνυμα προς όλους, να μην αμφισβητούν ούτε το κουράγιο, ούτε τη βούληση του Ελληνικού λαού να αλλάξει ο τόπος και να παραμείνει σταθερά εντός του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Θα ήταν μια δημοκρατική απάντηση, από τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.
                        Αγαπητοί συνάδελφοι, πάνω από τις αγορές, υπάρχουν οι λαοί. Και σήμερα, η μάχη είναι μεταξύ αγορών και Δημοκρατίας. Και αυτή δεν είναι μια ελληνική, αλλά μια πανανθρώπινη υπόθεση. Ένας αγώνας, να ακουστούν επιτέλους οι λαοί.
                        Όσο για την σημερινή κριτική μερικών κομμάτων, ότι η νεοσυσταθείσα Κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση, ας είχαν το θάρρος να στηρίξουν την υπόθεση του δημοψηφίσματος προ 15  ημερών, για να μιλούν για ευρύτερη νομιμοποίηση. Σήμερα, αυτά τα επιχειρήματα στέκονται στο κενό.
                        Η σημερινή Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Πράγματι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε ηρωικά δύσκολες, επώδυνες αποφάσεις, για το ευρύτερο όμως καλό, και ανέλαβε τους προηγούμενους μήνες τις ευθύνες της στο ακέραιο. Και εγώ, προσωπικά, νομίζω ότι απέδειξα - και το επαναλαμβάνω - ότι δεν υπολογίζω καρέκλες, δεν υπολογίζω καμία καρέκλα, μπροστά στις ευθύνες μου για τη χώρα, για το καλό του Ελληνικού λαού.
                        Το καθοριστικό βήμα πλέον έγινε. Ένα μεγάλο βήμα για την πολιτική ζωή της χώρας. Χαίρομαι που συνέβαλα στην ευρύτερη αυτή συνεργασία, στο καθοριστικό αυτό βήμα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο