Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Επαναλαμβάνουμε: τι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με τα ομόλογα της ΕΚΤ;

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον του κουρέματος και για το πώς θα κλείσει το PSI. Ο Τσ. Νταλλάρα ξανάρχεται στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι το γνωστό και αφορά στο επιτόκιο. Οι Γερμανοί ζητούν κάτω από 3,5% οι ιδιώτες ομολογιούχοι ζητούν γύρω στο 3,9%, αλλά όπως φαίνεται κάπου θα τα βρουν και θα λήξει το θέμα.
Ο νέος πόλεμος που έχει ξεσπάσει και απειλεί να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα είναι η συζήτηση που γίνεται για τη συμμετοχή ή όχι στο κούρεμα και των ομολόγων της ΕΚΤ.

Μιλώντας στο Νταβός η Λαγκάρντ διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα είναι αρκετή η συμμετοχή μόνο των ιδιωτών ομολογιούχων στο ελληνικό PSI και ότι στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμμετάσχουν και «δημόσιοι πιστωτικοί φορείς», με πρώτη την ΕΚΤ. Στη Λαγκάρντ συμπαρίσταται και ο ΟΟΣΑ που λέει ότι «θα ήταν καλή ιδέα να δεχθεί και η ΕΚΤ απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει». Τη θέση αυτή προσυπέγραψε και ο Σόρος ενώ οι Financial Times σε δημοσίευμά της αποκάλυπτε «πιέσεις για τη συμμετοχή και της ΕΚΤ στο ελληνικό PSI ενώ δύο στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν στο Bloomberg ότι η Ευρωτράπεζα δεν συμφωνεί στη συμμετοχή της στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει.
Από την άλλη, δεν το συζητούν αυτό το ενδεχόμενο οι Γερμανοί που κάνουν και το κουμάντο.
Συνεργάτης της Μέρκελ συντάχθηκε με την ΕΚΤ απορρίπτοντας την ιδέα να συμμετάσχει και η Ευρωτράπεζα στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Μίκαελ Μάιστερ, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιτρέπουν αξιωματούχους τρίτων μερών να διατυπώνουν τέτοιες απρεπείς αξιώσεις στην κεντρική μας τράπεζα»!
«Αυτό αντίκειται στη φιλοσοφία μας!», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος αναφερόμενος προφανώς στην περιλάλητη πλην διαφιλονικούμενη ανεξαρτησία της Ευρωτράπεζας.
Να θυμίσουμε ότι στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ βρίσκονται ελληνικά ομόλογα 45 δις ευρώ.
Μήπως η ΕΚΤ κερδοσκοπεί  με τα ελληνικά ομόλογα;
Το θεωρώ λοιπόν αδιανόητο,  ενώ πιέζουμε τους  ιδιώτες ομολογιούχος να δεχθούν, και μάλιστα εθελοντικά, …βαθύ κούρεμα των ομολόγων τους,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να …σφυρίζει αδιάφορα!
Τι εννοώ;
Η ΕΚΤ φέρεται να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ύψους 45 δις ευρώ,  τα οποία απέκτησε στη δευτερογενή αγορά.
Ερώτημα πρώτον: Μπορεί κάποιος να μας …διαφωτίσει σε ποια τιμή τα απέκτησε; Γιατί ένα είναι βέβαιον, ό,τι τα απέκτησε κάτω του αρτίου. (αν τα απέκτησε στο άρτιο μάλλον θα πρόκειται για σκάνδαλο!)
Με  άλλα λόγια, πόσο κόστισε στην ΕΚΤ η αγορά αυτών των ομολόγων; Μπορεί ο κ. Παπαδήμος, ως ειδικότερος ημών, να δώσει μια απάντηση στον ελληνικό λαό;
Ερώτημα δεύτερον: Γιατί  δεν βγαίνει ο κ. Ντράγκι να ανακοινώσει ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει να πληρωθεί αυτά τα ομόλογα όχι στην ονομαστική τους αξία (άρτιον), αλλά στην τιμή κτήσης τους; Γιατί, αν επιμείνει να τα επιστρέψει στην ονομαστική τους αξία, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ κερδοσκοπεί σε βάρος της Ελλάδος!
Ερώτημα τρίτον: Από το Καλοκαίρι και μετά, η ΕΚΤ έχει επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο ομόλογα τα οποία είχε αποκτήσει στην δευτερογενή αγορά;  Αν ναί, μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει σε τι τιμή απέκτησε αυτά τα ομόλογα  και αν τα πληρώθηκε  από το ελληνικό δημόσιο στο άρτιον;
Αν η ΕΚΤ, ως μέλος της Τρόϊκα, θέλει να επιτύχει το PSI, τότε πρέπει να δώσει  πρώτη το  ….καλό παράδειγμα! Πως, ξέρουν αυτοί….
Εχω ξαναρωτήσει: Γιατί η Ελλάδα δεν θέτει επισήμως ζήτημα κουρέματος των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ;  Φοβόμαστε μη και ….ανησυχήσουν οι αγορές;
ΚΡ

Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο