Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Κοιτάσματα, όπλα & πολιτική κατάσταση στην ατζέντα Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ

Κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με την διαρκώς εξασθενούσα εν μέσω οικονομικής κρίσης αμυντική ικανότητα της χώρας, όσο και με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, θα είναι στην ατζέντα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ μεταξύ 2 και 4 Απριλίου.



Ο Δ.Αβραμόπουλος από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασής του στο υπουργείο επιδίωκε αυτή την πρόσκληση. Συντηρητικός πολιτικός με φιλοδοξίες, σαφώς με «υπερατλαντικό» παρά με «κεντροευρωπαϊκό» πολιτικό προσανατολισμό, είναι από αυτούς στους οποίους οι ΗΠΑ θα στηρίξουν εφ’εξής την πολιτική τους στην περιοχή. Σίγουρα είναι επιτυχία για τον ίδιο το ότι προσκλήθηκε στις ΗΠΑ εν μέσω ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και μετά από πέντε μήνες στην θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η αμυντική ατζέντα είναι συγκεκριμένη, αλλά χωρίζεται στα άμεσα και στα μελλοντικά. Στα άμεσα είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16, των ΑΦΝΣ P-3B TACNAVMOD, η παραλαβή των Μ1Α1 Αbrams και στα μελλοντικά είναι το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, η προμήθεια νέων βλημάτων αέρος-εδάφους και αέρος-επιφανείας κλπ.

Το πραγματικό ενδιαφέρον είναι το τι θα συζητηθεί για τα κοιτάσματα. Και το τι όπλα θα προμηθευτούν για να προστατευθούν αυτά τα κοιτάσματα. Γιατί ξέρουν ότι τώρα οι ΕΕΔ είναι αδύναμες και με εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες εκτέλεσης αποστολών στην Α.Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το φυσικό αέριο, όσο για το πετρέλαιο. Και ξέρουν ότι εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, υπάρχει πολύ πετρέλαιο. Και το ξέρουν «από πρώτο χέρι». Όπως ξέρουν ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία το πρόβλημα. Είναι και οι κεντρωευρωπαϊκές δυνάμεις με προεξάρχουσα την Γερμανία που θέλουν να «βάλουν πόδι». Και αυτό θα κάνουν ότι μπορούν να το αποτρέψουν…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο